01-03.07.2022. Triglav

Planinarsko društvo „ Dubovac “ Karlovac za svoje članove i članove HPS – a organizira planinarski izlet  od 01-03.07.2022.  na Triglav 2864m.

Triglav je 2864 metra visoka planina. Najviši je vrh Julijskih Alpi i Republike Slovenije. Više od jednog tisućljeća izvor je inspiracije i poštovanja svakog Slovenca. Ime su mu dali Slaveni kada su naselili ovo područje. Stoljećima se nitko nije usudio krenuti prema ovom vrhu jer se mislilo da bi ga moglo sustići prokletstvo. Prvi uspješan uspon napravljen je 1778. godine. Izvela su ga 4 planinara, a prvi koji je stao na vrh zvao se Luka Korošec. U mjestu Ribičev Laz, podignut je spomenik ovoj četvorici planinara. Jedan od njih pokazuje smjer prema sjeveru, odnosno prema vrhu Triglava. 

Postoji više od 20-tak različitih smjerova i svaki je na svoj način lijep i specifičan. Uspon od Bohinjskog jezera, preko strme stijene Komarča i dalje preko Triglavskih jezera, sigurno je jedan od ljepših i kondicijski najzahtjevniji, jer u jednom danu planira osvojiti vrh i noćiti u planinarskom domu podno Kredarice. 

Na uspon krećemo u subotu 02.07. u 05:00 s parkirališta ispred doma pri Savici preko stijene Komarča u smjeru Črnog jezera. Od Črnog jezera staza je malo manje strma i vodi nas prema koči pri Triglavskim jezerima  na 1.685 m. Koča se nalazi u podnožju planine Tičarice, tik pored Dvojnog jezera i solidno je opskrbljena s hranom i pićem, te nije potrebno nositi velike količine vode. Do koče bi trebali stići za cca 4 sata hoda gdje planiramo pola satni odmor. Staza dalje vodi dolinom između planina Tičarica, Malog i Velikog Špičja pored Velikog jezera i dalje prema prijevoju Hribarice 2358 m. Sa prijevoja se spuštamo prema Tržačkoj koči na Doliču, gdje ćemo se dodatno opskrbiti vodom i odmoriti. Od koče vodi široka i ne prestrma staza prema Triglavskoj škrbini, gdje ulazimo u stijenu i po prvi put na usponu neophodno je koristiti opremu za osiguranje (pojas, ferata kit i kacigu). Na vrhu ćemo se zadržati max pola sata i nastaviti se spuštati prema Triglavskom domu gdje ćemo noćiti. Ukupno vrijeme uspona s pauzama je između 14-15 sati, a ukupna visinska razlika je cca 3.000,00 m. 

U nedjelju se preko sedla Konjsko i Vodnikovog doma, kroz dolinu Voje, spuštamo do Bohinjskog jezera, Ribčev Laz, gdje će nas čekati autobus. Ukupno vrijeme spuštanja s odmorima je cca 8-9 sati. Povratak u Karlovac između 20 i 22 sata.

Polazak : 01.07.2022. u 16,00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu

Povratak: 03.07.2022 oko 22:00

Prijevoz i cijena : mini bus, ukupno 19 mjesta, 400 kn 

Cijena smještaja: dom pri Savici, polupansion, večera sa spavanjem, 10 osoba, koča soba 29,50€, 17 osoba, skupna ležišča 23,50€ 

Cijena smještaja: Triglavski dom, sobe 3-6 kreveta, 19,00 €
Ocjena težine :  izrazito teško, vrlo zahtjevno  

Vodiči :  Lemić Robert (099 8513 149) i Slobodan Kožul  ( 099 3659 393 ) 

OPREMA :  gojzerice, štapovi, minimalno 2 l vode

NAPOMENA : Obavezna je upotreba opreme za samoosiguranje, obavezna osobna i planinarska iskaznica ,hrana i piće iz ruksaka

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.