10.10.2020. Biokovo

10.10.2020. , Biokovo . Vrh  Vošac  pruža  jedan od najatraktivnijih vidika hrvatskih planina.Također je i KT Hrvatske planinarske obilaznice .Posjećujemo i biokovski “skywalk” U ovo doba godine cijelo Biokovo  možda pruža najviše ljepote i  planinarskog užitka .

 


IZVJEŠĆE S IZLETA 

Okupacija Biokova

Vikend 10-11.10.2020. 53 planinara pohodilo je Biokovo i Makarsku. Polazak je bio u 05:00 s mješovitim prijevoznim sredstvima, mini bus, 3 kombija i dva auta. Vesela družina uz uobičajena zaustavljanja došla je u Makarsku, točnije Veliko Brdo oko 10:30. Ostavljamo stvari u planinarskom domu i odlazimo do centra Makarske. Bilo je tu ispijanja kava, šetnji i kupanja. More  možda i 24 stupnja. Nešto prije dva sata odlazimo na vožnju biokovskom cestom. Na ulazu u PP Biokovo dočekala nas je velika gužva koju zaobilazimo zahvaljujući prethodnoj najavi, uštedjeli smo tako dva sata. Cestom se uz par kraćih i jedno duže mimoilaženje na vrlo uskoj cesti probijamo do Nebeske šetnice, “balkona” koji je zaslužan za totalni prometni kaos. Oko pola sata zadržali smo se na šetnici, neizostavnom  planinarskom trendu. Od sada se planinari dijele na one koji imaju sliku sa Skywalka i one koji će je imati. Nastavljamo probijanje do najvišeg vrha Biokova, Sv. Jure. Parkirali smo se uz podosta poteškoća u podnožju vrha te dalje nastavili pješice  po kratkom i strmom usponu. Ponovno ludilo od pogleda, mogli bi mi tu i dulje ostati, ali moramo istim putem natrag. Drugi puta prolazimo biokovskom cestom duljine 23 km uz nekoliko kraćih zastoja, te jednim tehnički zahtjevnijim zastojem. Park napuštamo oko pola sedam nakon nezaboravne adrenalinske vožnje biokovskom cestom koja će se prepričavati još dugo vremena. Do 19:00 smo svi bili u domu u Velikom Brdu gdje su nas dočekali predivni  i spontani domaćini. Pomalo smo se rasporedili na privatni i domski smještaj. Ovdje svakako valja spomenuti Ćiru(jedan od onih koji postanu legende za života) i njegovo safari vozilo koje je nadmašilo i Skywalk. Večernji sati bili su rezervirani za roštiljanje, kuhanje i druženje, za neke do kasnih noćnih sati.

Drugi dan slijedi okupacija Biokova s pješadijom. Vrijeme nam je bilo naklonjeno, uspon na Vošac započinjemo u 7:00. Po izuzetno dobro položenoj stazi 33 planinara dolaze na 1420 m visok vrh za 4 sata. Visinska razlika od 1100 m nije bila nikakav problem. Uživamo  u jednom od najljepših pogleda u Hrvatskoj. Slijedi standardno slikanje, udaranje žigova, uživanje u hrani i piću. Točno u podne spuštamo se prema mjestu Makar. Za 3 sata nešto strmijom i zahtjevnijom stazom dolazimo u Makar, a nakon toga do Velikog Brda  za još pola sata. Jedan dio planinara  pridružio se maloj planinarskoj školi u organizaciji naših domaćina, i kažu da nisu požalili. Nakon povratka ekipa koja je ostala na domu dočekala je umorne hodače roštiljem iznenađenja, neprocjenjivo. U 17 sati polazimo za Karlovac puni dojmova i sretni što nas je Sv. Ilija podario lijepim vremenom i omogućio nam da zatvorimo planinarsko-kupališno ljeto. Kiša nas je dočekala kod Dugopolja i pratila nas do Karlovca.  Bilo je to jedno druženje koje je trajalo vikend, ali kao da je bilo pet dana, a pamtit će se još dugo. Ponovilo se. Hvala svima na sudjelovanju, posebno moram izdvojiti vozače koji su bili na visini zadatka.

Marin Maras

LETAK IZLETA

Ažurirano 15. listopada 2020 — 11:32
PD Dubovac 2018.