Veliki Kozjak

21.11.2020. , Veliki Kozjak istaknuti je vrh sjevernog Velebita i kontrolna točka Hrvatske planinarske obilaznice .Po obliku je jedan od najslikovitijih velebitskih vrhova. Njegove okomite stijene privlače pogled izdaleka, a vidik s vrha obuhvaća sve veće vrhove srednjeg i sjevernog Velebita, a osobito je impresivan vidik na šumsko prostranstvo Štirovače i na travnati  V. Lubenovac.

Opis izleta: Od planinarske kuće Alan slijedimo makadamsku cestu u smjeru Mrkvišta/Krasno u dužini od 1,5 km. Tu se makadamska cesta križa s cestom koja vodi prema Velikom Lubenovcu te na tom križanju skrećemo lijevo i nastavljamo tom cestom do skretanja na planinarsku stazu za uspon na Veliki Kozjak. Skretanje je označeno smjerokazom i lako ga je uočiti. U nastavku staza nas vodi kroz visoku bukovu šumu. Pred sam završni uspon gubi se na dostignutoj nadmorskoj visini. Nakon depresije slijedi malo oštriji uspon najprije kroz bukovu šumu, zatim kroz klekovinu i konačno po kamenjaru na sam vrh Velikog Kozjaka. Tijekom povratka djelomično se vraćamo istom stazom, a zatim skrećemo na desno preko Velikog Lubenovca na Premužićevu stazu i spuštamo se do autobusa kod planinarske kuće Alan.

Cijena izleta: 120 kn za veliki autobus, 170 kn za mali autobus 

Vremenski plan izleta: 

6:00 Polazak ispred zgrade suda u Karlovcu. Vozimo se autoputom prema Brinju i na izlazu Žuta Lokva nastavljamo prema Senju, Sveti Juraj, Lukovo, Donja Klada i dalje prema planinarskoj kući Alan (1351m)

09:00-12:00 Uspon na Veliki Kozjak

12:00 – 13:00 odmor na vrhu

13:00 – 16:00 povratak preko Velikog Lubenovca

Na povratku odmor u Sv, Jurju.

19:30 Dolazak u Karlovac

Ukupno vrijeme hoda: oko 5-6 sati, duljina staze cca 14 km, ukupni uspon cca 380m

Težina izleta: srednje teško

Vodiči: Slobodan Kožul (099 3659 393) i pomoćni vodič: Vjekoslav Šipek (095 940 4964)

 

Potrebna oprema: ruksak, prva pomoć, prigodna planinarska odjeća i oprema primjerena vremenskim uvjetima .
Obuća: tenisice za hodanje po neravnom terenu ili gojzerice

Hrana i piće za cijeli dan: voda (1,5 litra najmanje) sendviči, voće, suho voće, čokolada, keksi…

Prijave i informacije: četvrtkom u prostorijama društva od 19.30-20.30 

OBAVEZNO PONIJETI VAŽEĆU OSOBNU i PLANINARSKU ISKAZNICU

NAPOMENA: Ograničeni smo na 49 mjesta, stoga svoje mjesto rezervirajte uplatom što prije. Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu. Ima plaćenu planinarsku članarinu za tekuću godinu te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta ukoliko to smatraju potrebnim.

Ažurirano 24. studenoga 2020 — 18:14
PD Dubovac 2018.