13.03.2021. Bilogora, Kamenitovac

IZVJEŠTAJ S IZLETA

Prema planinarskom domu Kamenitovac (242m) na Bilogori krenuli smo u subotu 13.03.2021. u 7,00 sati. Krenula su 54 planinara u dva autobusa i jedan auto sa 3 planinara. Jednog planinara autobus je pokupio na NP Jastrebarsko. Na odmorištu Sesvete radimo pauzu za kavu a do doma stižemo u 9,30 sati. Nakon pića dobrodošlice i pozdravnog govora Vere Pauško, predsjednice društva Bilogora iz Bjelovara, domaći vodič Ivan Želipski Čupo nam je predstavio trasu obilaznice “Bilogorskim stazama“ koja ima četiri kontrolne točke sa žigovima i pripadajući dnevnik. Za prolazak obilaznice dobiva se značka.
Nakon polaska u 10,00 sati, vrijeme se proljepšalo te je bilo svježe i sunčano vrijeme do kraja dana. Zbog obilnih padalina prethodnog dana i blata na početku staze, produžili smo po cesti prema Cigleni. Uz cestu se mogu vidjeti velike drvene skulpture koje su na likovnoj koloniji na otvorenome “Svijetle pruge” izradili studenti Kiparskog odsjeka zagrebačke Likovne akademije u suradnji sa Hrvatskim šumama. Nakon nekoliko zanimljivih skulptura skrenuli smo lijevo na šumski put. Nakon spajanja sa markiranom stazom, nastavili smo ugodnu šetnju šumom do zaselka Borovljane, gdje se u kući obitelji Vukelić kbr. 60, nalazi prva točka obilaznica. Do KT1 trebalo nam je 70 minuta hoda. Nakon ovjeravanja KT1 i kratke pauze, staza slijedi grebenski put između V. Trojstva i Maglenče, prolazeći između kuća i vinograda. Staza prelazi preko ceste koja vodi iz V. Trojstva u Maglenču, a zatim lijevo nastavlja putem do kontrolne točke KT2 u kući obitelji Barešić, Vinogradarska ulica 59. Od KT1 do KT2 trebalo nam je 30 minuta hoda. Na toj dionici pružaju se lijepi vidici prema Kalniku, Ivanščici, Medvednici i Bjelovaru. Slijedeći markacije sišli smo u šumu i šumskim putem do prelaska preko ceste Grginac – Maglenča. Formirali smo kolonu i ubrzo prošli dio po cesti te skrenuli desno preko potoka do ruba šume gdje je prikladno mjesto za zadržavanje. Od KT2 do KT3 trebalo nam je 25 minuta hoda. Tamo je grupa napravila pauzu za osvježenje i obrok. Zatim smo nastavili označenom stazom prema selu Tomaš, gdje se kod kuće obitelji Stanić kbr. 79 nalazi kontrolna točka KT3. Nastavljamo i kod zadnjih kuća skrećemo cestom lijevo prema šumi. Markacija nas vodi s makadama desno u šumu prema KT-4, planinarskom domu Kamenitovac. Cijelu obilaznicu u dužini od 11 km prošli smo za 3 sata i 40 minuta, uključujući pauze. Domaćini su odmah ovjerili dnevnike i uručili značke. U domu se nalazi restoran ugovornog koncesionara. Imaju raznoliki meni ukusnih jela po pristupačnim cijenama. Nakon 90 minuta za odmor i ručak krenuli smo autobusima u smjeru Đurđevca.
Na 3 km istočno od grada Đurđevaca u smjeru Kalinovca, nalazi se geografsko-botaničkim rezervatom, Đurđevački pijesci. Analizom sastava i oblika pješčanih zrnaca utvrđeno je da akumulirani pijesak potječe od kristalnih škriljevaca Alpa. Topljenjem i kretanjem ledenjaka nakon posljednjeg ledenog doba, nabujala Drava tada je nosila velike količine kamena, šljunka i pijeska. Vjetar je tijekom vremena raznosio pijesak po ravnicama i dine su obuhvaćale područje u dužini od 20 kilometara. Ljudsko djelovanje zaustavilo je kretanje pijeska te se mali dio danas može vidjeti na ovom zaštićenom lokalitetu. Za obilazak “mrtvih“ dina i čitanje interpretacijskih tabli bilo nam je potrebno 30 minuta. Na povratku smo stali u tvrđavu Đurđevac s koje su Picoki ispalili pijevca i obeshrabrili Turke (i stvorili legendu). Tvrđava je sagrađena na velikoj dini. Obnovljena je a okoliš uređen. Do 17:30 sati, zadržali smo se na kavi u restoranu koji se nalazi u lijepom atriju tvrđave. Hrvatska Sahara, mali zoološki vrt u sklopu staroga grada radio je do 16:00 sati tako da smo propustili vidjeti deve.
Ugodnom vožnjom, uz kratku pauzu na odmorištu Sesvete, stigli smo u Karlovac u 20:15 sati.

Vodič: Ranko Baždar
Pomoćni vodiči: Ognjen Borovac, Vjekoslav Šipek vodič pripravnik

FOTO

Ažurirano 24. svibnja 2021 — 13:23
PD Dubovac 2018.