27.02.2021. Istočna Ivanščica


IZVJEŠTAJ S IZLETA

U čudnom vremenu u kojem trenuto živimo PD Dubovac pokušao je unijeti dašak “normalno normalnog” u živote svojih planinara. U 7 sati s dva autobusa krenuli smo putem Novog Marofa i sela Mađarevo (jedan autobus) i sela Podevčevo (drugi autobus) da bi izbjegli veliko grupiranje uz usputnu pauzu za kavu. Čim smo stigli, bakse na noge ruksak na leđa i idemo.

Oko 9 sati napali smo Istočni dio Ivanščice iz dva smjera. Prvu grupu vodio je Ranko Baždar uz pomoć Vjekoslava Šipeka a drugu Damir Starešinić.  Uz hodanje gore dolje u više navrata, sakupilo se oko 14 km kod jedne i 16,5 km kod druge grupe uz 900m visinske razlike.

Osvojili smo 2 vrha HPO Veliki Lubenjak 590m i Čevo 562m. Bili  smo na 2 vidikovca, Balkon i Mali Čevo i obišli 2 utvrde Grebengrad i Pusta Belu nastale krajem 12 st. i čuli priče i legende o njima. Posjetili smo planinarsku kuću Grebengrad ali zbog svih mjera tek su poneki zavirili unutra.

Grupa koja je krenula iz Podevčeva, kao šlag na kraju posjetila je Etno selo Greben gdje nas je domaćin počastio domaćom rakijicom i pokazao nam kako se nekad živjelo u ovome kraju.  Vratili smo se u Karlovac oko 19 i 30 sati sa zadovoljstvom lijepo ispunjenog dana. Nadamo se da će “normalno normalno” što prije doći jer svi žudimo za uživanjem u prirodi u dobrom i većem društvu.

Vodič Damir Starešinić

Fotografije s izleta

 

Ažurirano 24. svibnja 2021 — 13:23
PD Dubovac 2018.