27.02.2021. Istočna Ivanščica

27.02.2021. u subotu PD Dubovac organizira jednodnevni izlet  na

ISTOČNU IVANŠČICU –VELIKI LUBENJAK (590m) I ČEVO (562m)

 

 Ivanščica je najviša planina sjeverozapadne Hrvatske, smještena u Hrvatskom Zagorju. Bogata je velikim prostranstvima šuma, prekrasnim gorskim livadama te potocima ,a naš cilj je istočni dio planine.


IZVJEŠTAJ S IZLETA

U čudnom vremenu u kojem trenuto živimo PD Dubovac pokušao je unijeti dašak “normalno normalnog” u živote svojih planinara. U 7 sati s dva autobusa krenuli smo putem Novog Marofa i sela Mađarevo (jedan autobus) i sela Podevčevo(drugi autobus) da bi izbjegli veliko grupiranje uz usputnu pauzu za kavu .Čim smo stigli ,  bakse na noge ruksak na leđa i idemo.

Oko 9 sati napali smo Istočni dio Ivanščice iz dva smjera .Prvu grupu vodio je Ranko Baždar uz pomoć Vjekoslava Šipeka a drugu Damir Starešinić.  Uz hodanje gore dolje u više navrata, sakupilo se oko 14 km kod jedne i 16,5 km kod druge grupe uz 900m visinske razlike.

Osvojili smo 2 vrha HPO Veliki Lubenjak 590m i Čevo 562m. Bili  smo na 2 vidikovca  ,Balkon i Mali Čevo i obišli 2 utvrde Grebengrad i Pusta Belu nastale krajem 12 st. i čuli priče i legende o njima. Posjetili smo planinarsku kuću Grebengrad ali zbog svih mjera tek su poneki zavirili unutra.

Grupa koja je krenula iz Podevčeva , kao šlag na kraju posjetila je Etno selo Greben gdje nas je domaćin počastio domaćom rakijicom i pokazao nam kako se nekad živjelo u ovome kraju.  Vratili smo se u Karlovac oko 19 i 30 sati sa zadovoljstvom lijepo ispunjenog dana .Nadamo se da će “normalno normalno” što prije doći jer svi žudimo za uživanjem u prirodi u dobrom i većem društvu.

Vodič Damir Starešinić

Fotografije s izleta

Ažurirano 1. ožujka 2021 — 15:40
PD Dubovac 2018.