27.03.2021. Klek

IZVJEŠTAJ S IZLETA  – KLEK (27.3.2021)

U subotu planinari PD Dubovca zaputili su se u kolijevku hrvatskog planinarstva. Tako je prekinuta duga tradicija pohađanja Kleka u prvoj nedjelji u siječnju. Trebao je ovo biti proljetni pohod, barem smo tako očekivali. Stijena Kleka čitav dan  bila je u oblaku, a uspon je popraćen izrazito neugodnim vjetrom.

Prva tura išla je iz Vitunja i za 3,5 sata bila na vrhu. Vjetar nije dozvoljavao neka značajnija zaustavljanja, pa iznenađujuće brzo osvajamo vrh. Bila je ovo kondicijski zahtjevnija tura koja je ispunila očekivanja.

Druga tura bila je tehnički zahtjevna, kretala je iz Kneje prema Crnom potoku, te dalje nemarkiranim putem po istočnom grebenu pod samu stijenu. Na vrh se dolazi kroz kuloar sa sjeverne strane. Malobrojna grupa puna dojmova pridružila se grupi iz Vitunja na vrhu.

Treća tura bila je najbrojnija. Kretala je iz Bjelskog. Bilo je tu djece, školaraca i seniora. Jedan dio grupe nakon zadržavanja na domu brzo se vraća u podnožje, dok se ostatak grupe zaputio prema vrhu.

Slijedilo je kraće zadržavanje na domu, te povratak za Bjelsko i Karlovac. Nije bilo nekih dodatnih zadržavanja zbog epidemioloških i vremenskih razloga. U Karlovcu smo bili već u 15:15.

Pamtit ćemo ovaj izlet po vjetru, oblacima i bržem povratku, ali planinarski doživljaj nije izostao ni ovaj puta.

Marin Maras

FOTO

PD Dubovac u subotu 27.03.2021. vodi svoje članove i članove HPS-a na

 KLEK (1181 m)

Izlet na kolijevku hrvatskog planinarstva, na stjenoviti div ovog dijela Hrvatske. Klek je i kontrolna točka HPO-a, kao i mjesto promoviranja novih planinara. Ovog puta ponuda tura će zadovoljiti svakog planinara.

 

Polazak: 27.03.2021.(subota) u 07,00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu

Prijevoz i cijena:  veliki autobus 70,00 kn, osobni automobili  

Izlet je prikladan za djecu s roditeljima, seniore, planinare početnike, iskusne planinare.

Vodiči:  MARIN MARAS 091 686 3866, JADRANKO JAGODIĆ 099 851 3149

 

PLAN IZLETA

07,00 polazak autobusa

08,30 dolazak u podnožje Kleka

08,30-9,00 pripreme za polazak

  • Prva tura ide iz Vitunja. Prolazeći pored starog grada Vitunja, grebenom pored Klečica izlazimo pod stijenu te se penjemo na vrh Kleka. Uspon je kondicijski  zahtjevan (4 do 5 sati s oko 1200 m visinske razlike).
  • Druga tura ide iz Kneje prema Crnom potoku, odakle nastavljamo nemarkiranim putem po istočnom grebenu pod samu stijenu. Na vrh dolazimo kroz kuloar sa sjeverne strane. Tehnički zahtjevna tura.
  • Treća tura ide klasičnim, školskim putem iz Bjelskog. Nije zahtjevna kao prve dvije.

Okupljanje sve tri ture nakon osvojenog vrha na domu pod Klekom.

Sve tri ture vraćaju se u Bjelsko oko 16,00. Povratak u Karlovac do 18,00.

 

OPREMA:  planinarska obuća, standardna planinarska odjeća, štapovi za hodanje, zaštita za hladnoću, vjetar, kišu, rezervna odjeća, prva pomoć…

HRANA: iz ruksaka, min. 2 l vode

NAPOMENA: obavezna osobna i planinarska iskaznica, maska za lice

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana, zaključno s uplatom do 18.03.2021.

Temeljem zaprimljenih prijava organizirat će se izlet sukladno epidemiološkim mjerama.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ima plaćenu planinarsku članarinu za tekuću godinu te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.
Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Ažurirano 24. svibnja 2021 — 13:22
PD Dubovac 2018.