Započela 30. Opća planinarska škola

Već pomalo tradicionalnim uvodnim predavanjima Alana Čaplara, glavnog tajnika Hrvatskog planinarskog saveza, o Planinarskoj organizaciji i povijesti planinarstva u Hrvatskoj, započela je sa radom ove godine jubilarna 30.po redu Opća planinarska škola u organizaciji Planinarskog društva  “Dubovac” Karlovac.

Škola se provodi prema Programu Opće planinarske škole u Hrvatskom planinarskom savezu i polaznicima pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak u planinama, djelovanje unutar planinarske udruge te za stručno školovanje i usavršavanje u specijalističkim djelatnostima u planinarstvu. Opća planinarska škola namijenjena je upoznavanju i informiranju članova HPS-a o mjerama sigurnosti pri sudjelovanju na lakim i umjereno zahtjevnim planinarskim izletima, turama i pohodima u planinama.

Voditelj ovogodišnje Opće planinarske škole Marin Maras upoznao je polaznike s programom i planom rada škole koji je u cijelosti pripremljen na način da omogućava realizaciju i provedbu programa sukladno epidemiološkoj situaciji na sam dan izvođenja aktivnosti (bilo predavanja ili izleta) uz poštivanje svih mjera i odluka Stožera civilne zaštite RH, Županijskog ili Gradskog stožera civilne zaštite.

Tijekom naredna gotovo tri mjeseca (škola završava 01.06.2021.) održati će se 18 predavanja, vježbe prve pomoći i penjanja, 8 planinarskih tematskih izleta.

Predavanja, vježbe i izlete održavaju i vode iskusni planinari, vodiči, alpinisti i speleolozi instruktori HPS-a i Hrvatske gorske službe spašavanja.

Unatoč vremenu napornog i teškog življenja u okruženju koronavirusa planinari članovi PD „Dubovac“ planiraju tijekom 2021.godine realizirati i program Male planinarske škole (mjesec rujan), Alpinističkog tečaja (mjesec travanj, upisi u tijeku) i po prvi puta Višu planinarsku školu (mjesec rujan) koja će polaznicima omogućuje proširenje i nadogradnju osnovnih planinarskih znanja i vještina te stjecanje dodatnih planinarskih znanja i vještina o zimskom planinarenju, kretanju po osiguranim planinarskim putovima i o planinarenju u visokom gorju.

Ažurirano 24. svibnja 2021 — 13:22
PD Dubovac 2018.