24.04.2021. oko Dabarskih kukova

IZVJEŠTAJ S IZLETA  – oko Dabarskih kukova

U subotu 24.04.2021. planinarsko društvo Dubovac je povelo manju grupu planinara na izlet u srednji Velebit lokacija Baške Oštarije. Ovaj izlet je na neki način bio nastavak prošlogodišnjeg izleta kada je društvo u  dvije grupe sa više vodiča prošlo veći broj Dabarskih kukova. Cilj ovoga izleta je bio da se obiđu dijelovi na koje se zadnjih godina nekako ne ide ili idu samo pojedinci. Zato je grupa motiviranih i kondiciono spremnih planinara našega društva uz  dvije planinarke iz Vinice obišla stjenovite Vršeljke 1222m/n sišla stotinjak metara niže pa se popela na kuk od Špiljić Plane 1232m/n te sišla na sedlo Laginac. Iznad nas su se kočili Grabar i Alaginac sa svojih 1272m/n ali smo ovaj puta produžili ispod njih u Crni dabar gdje smo sišli na nekih 700m/n/na jednom mjestu 670m/n/. Tu smo napravili dulji odmor pogledali i pokušali zamisliti kako su ljudi tu nekada živjeli. Od svega je ostala danas još upotrebljiva šterna sa pitkom vodom/fali poklopac i kantica sa užetom za izvući vodu/mala nova zgodna crkvica, te groblje i par ruševina koje daju na znanje da se ovdje ne tako davno živjelo!

Slijedio je put prema Ravnom dabru ali umjesto spuštanja u dom mi smo odabrali put i spuštanje kroz nekadašnji Bukov dolac pa od tuda mukotrpan i stjenovit uspon /nikad kraja/ na Butinovaču 1127m/n. Tako smo na kraju navukli nekakvih dvadesetak km i visinsku razliku oko 1100m. I znajući sve to sa minutiranja gdje je i odabrana takva ruta izlet je krenuo iz Karlovca u 5,30h na stazi smo proveli vrijeme sa pauzama od 8,30 do 18h, a  vrijeme nas je poslužilo. Dan lijep sunčan čak pomalo prohladan društvo uz sve teškoće raspoloženo, vidici na više mjesta na sve četiri strane, a naročito su lijepi oni vidici kada vidiš more a sa druge srane unutrašnjost -istovremeno!

Tura je bila kružna jer je sve počelo i završilo kod Hostela u Baškim Oštarijama. U Karlovcu smo bili nešto iza 21h. Grupa za pohvalu a izlet za ponoviti!

I na kraju ja za svoje izlete obično kažem čarobni i bajkoviti. Ovaj izlet j malo stjenovit nazubljen i ipak čaroban za one koji to vole!!

Izlet osmislili i organizirali Ranko Baždar i Damir Starešinić

Vodiči: Ranko Baždar i Damir Starešinić, te vodići na stazi Dino Marin i Krešimir Fajdić

Izvješće: Ranko Baždar

FOTO

 

 

PD Dubovac organizira jednodnevni izlet u subotu 24.04.2021. za svoje članove i članove HPS-a

oko Dabarskih kukova

 

PD Dubovac vodi u subotu 24.04.2021. na još jedan izlet u područje Baških Oštarija-srednji Velebit.  Ovaj izlet je na neki način završetak i nastavak prošlogodišnjeg izleta kada je jedna spretna grupa planinara ispenjala veći broj Dabarskih kukova u dužini od 8,5km. Sada vas vodimo na neke dijelove na koje se baš ne ide često  Sve počinje i završava kod hostela u Baškim Oštarijama koji se nalazi u prostranoj ravnici na 908m/n. Lokacije na koje vas vodimo su Vršeljci 1222m/n, kuk od Špiljić plane 1232m/n, silazak preko prijevoja Laginac i Crni dabar 708m/n te ponovni uspon na Butinovaču 1127m na kojoj je lani bio manji dio društva. Kružna tura iznosi oko 24-25km i između 900 i 1000m visinske razlike s time što usponi na Vršeljke, kuk od Špiljić plane i Butinovaču iziskuju određenu spretnost i pripremljenost planinara.


Polazak: 24.04.2021.g. u 05,30 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena: mali autobus 160,00 Kn
Ocjena težine : O (kondicijski otežano) Z (tehnički zahtjevno)  

Vodiči : Ranko Baždar ( 098 134 5474 ) Damir Starešinić  ( 095 365 5733 )

08,00  dolazak u Baške Oštarije

08,15 polazak  na stazu

18,30 silazak u Baške Ošterije

19,30 polazak za Karlovac

22,30 očekivani dolazak u Karlovac

OPREMA:  gojzerice, standardna planinarska odjeća, štapovi za hodanje, zaštita za hladnoću, vjetar, kišu, prva pomoć

HRANA: iz ruksaka, u hostelu na povratku ima hrane, min. 2,5l vode

NAPOMENA: obavezna osobna i planinarska iskaznica, maska za lice

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.
U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.

Molimo planinare da se pridržavaju epidemioloških mjera važećih na dan izleta.

Ažurirano 24. svibnja 2021 — 13:21
PD Dubovac 2018.