16.10.2021. Snježnik

IZVJEŠTAJ:

MALA PLANINARSKA ŠKOLA „ KLINCI I KLINCEZE 2021“

 SNJEŽNIK ( 1505 m )

16.10.2021.

Očekujući „Linoladu“, dočekali s kašnjenjem, mali bus…hoćemo li uopće svi stati ?? vozač Mika s osmjjehom …ma ulazite svi koliko vas ima, stao je i Blaž. Na Platak stižemo oko 09.30, dočekalo nas sunce, bura „prava“, odjurili u dom Mali Platak, čaj, kava, sendvići, priprema za uspon. Pred domom smo svi u 10.00, spremni, par uvodnih informacija, svi toplo obučeni. Vjeko ide prvi , klinceze i klinci za njim, ostali malo na dinstanci. Hodamo dobrim tempom, ne znam dali nas to bura tjera, za manje od sat vremena smo na prvom raskršću. Po planu idemo na vrh „preko grebena“. Kraći odmor, da se ne hladimo…za deset minuta na groti markacija natpis Snježnik, prije ulaska u šumu, otvoreni, prekrasan pogled na Risnjak, Schlosserov dom na dohvat ruke. Uspon kroz šumu savladavamo dužnom pažnjom, kombinacija lišća i blata, za školarce igrarija za ostale napor. Izlazimo na hrbat, ugaženi travnati put, lakše se hoda, malo u zavjetrini, zastajkujemo guštamo u pogledima, da ne nabrajamo, sve vidimo. Uz pomoć ruku, kroz stijene, smo pred samim vrhom…refuli bure gotovo nas donijeli na vrh. Brzinsko slikanje, HPO u rukama, požigali, navlače se crni oblaci, spuštamo se oprezno na devastiranu planinarsku kuću Snježnik … čujemo da će se ipak skoro početi sa uređenjem. U zavjetrini, odmor, marenda, milenijska fotka i idemo dolje „kroz grlo“, laganini, uz kraći odmor na domu oko 14.15. Vrijeme odmora, ručka….fina papica, toplina doma nas pomalo omamila. Ma treba nešto danas i naučiti. Školarci s voljom izlaze na sunce, dobivaju svaki kartu područja, kompas….Vjeko ih upoznaje s osnovama orijentacije, o kompasu većina znaju ne sve… nepoznanicu kako „usjeveriti kartu“ brzo savladavaju. Irena, Vjeko i Davor kroz vježbu objašnjavaju postupke orijentiranja.

Vrijeme preletilo, a neki se i žure na rođendane, večernje izlaske, u 16.15 smo u busu idemo doma.

Ispunjeni zadovoljstvom, prešli više od 7 km, s iskustvom uspona po jakom vjetru, ponešto se naučilo i o orijentaciji, još će se ponavljati. Za dana se rastajemo, do slijedeće subote kada planiramo malo o speleologiji uz posjet Baraćevim špiljama.

FOTO

Izlet pripremili i vodili :

vodič Krešimir Fajdić

vodič pripravnik Irena Grgić, vodič pripravnik Vjekoslav Šipek (još do slijedećeg vikenda) i vodič pripravnik Davor Špac

 

NAJAVA IZLETA:

Ažurirano 19/10/2021 — 3:41 PM
PD Dubovac 2018.