23.10.2021. MPŠ Baračeve špilje i vrelo Slunjčice

IZVJEŠTAJ

MALA PLANINARSKA ŠKOLA „ KLINCI I KLINCEZE 2021“

BARAĆEVE ŠPILJE, „STAZA ŠUME I VODE“

23.10.2021.

Samoizolacija, samoizolacija, samoizolacija…prognoza vremena….pa nećemo radi toga otkazivati ??? izlet, i nećemo, tim više jer se  klincezama, klincima i roditeljima priključio i nemali broj uvjek veselih, optimističnih „maturanata“ ( uvjetno rečeno stariji članovi društva).Izlet MPŠ pretvorio se i u društveni izlet, najmlađi Erik 3 i po godine ( odhodao više od 5 km !!! ) a Blaž…godine nisu važne.
Oblačno jutro, osjeti se burica, pred Slunjem kiša, sumorno….kavica, čaj, vodička papirologija, ulaznice za špilju..preleti pola sata u „Fenixu“. Još pola sata vožnje do Baraćevih špilja, kiša nek pada dok smo pod zemljom. U 10.00 po dogovoru smo na info punktu Baraćevih špilja, doček ….nema struje,,blagajna ne radi..dijelimo se u dvije grupe, prvo u razgled kreću školarci i roditelji, nakon 40 minuta „maturanti“. Vodič nas uvodno upoznaje sa lokalitetom Baraćevih špilja, dobivaju se kacige, pale se svjetiljke na mobitelima ulazimo u mrak Gornje Baraćeve špilje. I bolje da nema struje, vidljivost dobra da se možemo normalno kretati, vidjeti i pokojeg šišmiša, na trenutak potpuni mrak, tišina, pravi podzemni svijet. Tijekom dvosatnog
boravka svi smo uživali u čarima podzemnog svijeta.
Krećemo prema izvoru Slunjčice, bus nas ostavlja pred Lovačkom kućom…uzima se oprema za trosatnu hodnju, u 13.00 sati smo na dobro markiranoj stazi koju prate naši najmlađi. Odmah na početku staze vidikovac iznad samog izvora nikog ne ostavlja ravnodušnim. Začas smo i na samom izvoru, opreza nikad dosta, klisko je, u grupama smo na samoj brani…slikanja ka u priči. Školarci razigrani, voda izazov, stalno na rubu, boje jeseni, Adrijan pronalazi daždevnjake na svakom koraku, odmaramo po željama, laganini za 3 sata i 15 minuta odhodali stazu „Šume i vode“ ( cca 7 km ) iz jedne ljepote ušli na drugu, na Rastokama odmor…papica, pizze, kolači, sokići, „maturanti“ a i vodič, poprilično dehidrirali…u 17.30 smo u busu, veseli stižemo u Karlovac, nekako svi odjurili, još je duga subotnja večer.
Pred nama je „izletnička“ pauza, slijedi vježba penjanja na umjetnoj stjeni, a 06.11. idemo na Ravnu goru, Trakošćan, nadamo se u punom sastavu, većina će izaći iz samoizolacije, samoizolacije…samoizolacije.

FOTO

Izlet pripremio i vodio:

vodič Krešimir Fajdić

 

NAJAVA IZLETA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole „Klinci i klinceze 2021“, organizira izlet u Baračeve špilje i vrelo Slunjčice

Ažurirano 28/10/2021 — 10:30 PM
PD Dubovac 2018.