20.11.2021 Risnjak

U subotu 20.11.2021 PD Dubovac organizira izlet na Risnjak (1528m), nacionalni park i biser Gorskog kotara

Risnjak je najviši vrh istoimenog nacionalnog parka i biser Gorskog kotara. Ime je dobio po risu, svom najpopularnijem stanovniku. Zbog svog posebnog položaja, na prijelazu iz Alpa u Dinaride te iz Sredozemlja u Panoniju, na malom su području rasprostranjene gotovo sve vrste šuma, biljaka i životinjskih vrsta. Zaljubljenici u prirodu na Risnjak dolaze zbog ljepota planina, šuma, voda i krša. Vrh Risnjaka podjednako je atraktivan u sva godišnja doba, zimi kad ga prekrije snijeg, u proljeće kad se livade oko njega pretvore u cvijetnjake, ljeti kad pruža odmor od ljetnih vrućina u obližnjem priobalju i u jesen kad se šume kupaju u različitim bojama. Prekrasni vidici koji se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju, ostat će u sjećanju svakog posjetitelja.

Opis izleta: Od ulaza u nacionalni park u Crnom Lugu, treba krenuti Horvatovom stazom prema Schlosserovom domu (1418m) podno Risnjaka. Nakon otprilike 1 sata hoda i prijeđenih cca 4 km s makadamske ceste, koja se križa sa šumarijskim putom, odvaja se pješačka staza. Od ove točke započinje malo strmiji uspon, koji na kraju vodi i po serpentinama do izlaza na prijevoj, na kojem je sagrađen dom. Tijekom uspona prolazimo i pored „Vučje jame“ koja je istražena 1991 i dubine je 140m te predstavlja jedan u nizu geomorfoloških objekata na tom području. Na svakom koraku su vidljivi ostatci prirodne katastrofe koju je na šume Gorskog kotara ostavila ledena kiša od prije 5-6 godina. Na ovom dijelu uspona, pješačka staza vodi kroz visoku mješovitu šumu, koja daje dobro hladovinu, a istovremeno s vremena na vrijeme dopušta lijepe vidike na okolno Gorskokotarsko gorje.
Nakon prolaska pored stare lugarnice, pješačka staza za kratko stiže na križanje sa Moravečkom stazom. Na ovom križanju Horvatova staza nastavlja ravno u samom početku malo oštrije uzbrdo, zatim položeno, da bi na kraju u serpentinama izišla do Schlosserovog doma.
Od planinarskog doma, koji u ovo doba godine otvoren za posjetitelje, planinarska staza vodi vrlo oštro uzbrdo, najprije kroz klekovinu, zatim oštro uz kamenjar koji je osiguran sajlama sve do samog kamenitog vrha. Njegova kamenita vizura je prepoznatljiva u pejsažu.
Vrh je označen metalnom šipkom na koju je zavaren metalni volan a ugrađena je u vršni kamen. Žig je ugrađen u kamen neposredno ispod vršnog kamena. Tu je i metalni tuljak s upisnom knjigom.
Vidik s vrha otvoren je na sve strane. Dobro se vide Riječki zaljev, Krk, Učka, Ćićarija, Snježnik, slovenski Snežnik, Lokvarsko jezero, Bjelolasica, Velebit.
Spustit ćemo se drugom planinarskom stazom u Platak do planinarskog doma Sušak na Platku, gdje će nas čekati autobus i pokupiti za povratak kući.

Vremenski plan izleta:

6:00 Polazak ispred zgrade suda u Karlovcu. Vozimo se autoputom do izlaza u Delnicama gdje nastavljamo put prema Crnom Lugu. Na odredište dolazimo oko 7:30.
07:30-08:30 kupovina ulaznica za nacionalni park i okrijepa u „Pansionu Risnjak“
08:30-12:00 Uspon po Horvatovoj stazi do Schlosserovog doma
12:00 – 12:30 Odmor kod doma
12:30 – 13:30 Uspon na vrh Risnjak
13:30 – 13:45 Silazak s vrha Risnjak
14:00 – 16:30 Silazak Pelcerovom stazom prema Cajtigama i Platku.
18:00 – 19:30 Povratak u Karlovac

Ukupno vrijeme hoda: oko 7-8 sati, duljina staze cca 14 km, ukupni uspon i silasci cca 1100m

Kondicijska zahtjevnost: Zahtjevno 7-8 sati hodanja
Tehnička zahtjevnost: Zahtjevno (povremeno penjanje uz upotrebu ruku i pomagala (klinovi i čelična užad)

Cijena izleta: 60 kn za veliki autobus, 90 kn za mali autobus

Vodiči: Slobodan Kožul (099 3659 393) i Vjekoslav Šipek (095 940 4964)

Oprema: ruksak, kabanica ili kišobran
Odjeća: majica kratkih rukava, majica dugih rukava ili vesta, lagana jakna protiv vjetra ili kiše, 2 para čarapa (ublažavaju trenje prilikom dužeg hodanja)

Obuća: tenisice za hodanje po neravnom terenu ili gojzerice

Hrana i piće za vrijeme hodnje: voda (2 litre najmanje) sendviči, voće, suho voće, čokolada, keksi…Domovi na vrhu i Platku su otvoreni.

Budite spremni na vjetar, sunce ili iznenadni pljusak. Gorski kotar je poznat po naglim promjenama vremena.

Prijave i informacije: četvrtkom u prostorijama društva od 19.30-20.30

OBAVEZNO PONIJETI VAŽEĆU OSOBNU i PLANINARSKU ISKAZNICU

NAPOMENA: Ograničeni smo na 49 mjesta, stoga svoje mjesto rezervirajte uplatom što prije. Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu. Ima plaćenu planinarsku članarinu za tekuću godinu te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta ukoliko to smatraju potrebnim.

Ažurirano 22/11/2021 — 3:50 PM
PD Dubovac 2018.