23.10.2022. PLEŠIVICA i OKIĆ

IZVJEŠTAJ: Nakon ranojutarnjeg okupljanja i logističkih dogovora u 7,30 sati, sa 11 auta smo krenuli kroz maglu prema domu Maks Plotnikov pod Okićem. Nažalost, naš vodič Marin je udario psa, koji je bolje prošao od auta. Nakon toga je imao proceduru sa policijom te nije dalje sudjelovao na izletu.
Nakon prebacivanja svih automobila na Poljanice, svi vozači su se vratili sa dva auta do doma. Oko 9,30 sati je formirana grupa od 16 malih, 17 velikih planinara i 3 vodiča,  pa mo krenuli prema maglom okruženim ostacima Okićke gradine. Obišli smo i istražili ostatke gradine, utisnuli žigove u knjižice, fotografirali se te oprezno po mokrim stijenama spustili do staze prema Plešivici. Kroz šumu u koju je stigla jesen, brojali smo deždevnjake uz stazu koji su u velikom broju također izašli u šetnju. Sa Okićkih Poljanica, koje su bile iznad magle, vidjeli smo markantan vrh Oštrca i okolna brda. Nakon ugodne šetnje, došli smo do uspona prema vrhu. Uspon smo uz više kratkih predaha uspješno savladali te preko niza sedla stigli na vrh Plešivice. Sunce se pojavilo i otvorilo pogled. Stojeći u redu mirno i bez naguravanja svi zainteresirani, a prvi su naravno bili najmlađi, sigurno smo se popeli i spustili na 5 metara visoku željeznu piramidu te uživali u pogledu a neki su osjetili i prvu nelagodu zbog visine. Nakon duže sunčane pauze na vrhu, sa lakoćom smo se spustili na Poljanice. Na Poljanicama smo oko 14,00 sati završili današnju turu od skoro 8,5 kilometara. Mlađi su okupirali igrališta i sprave a ostali su uživali u ručku u šumi. Rastali smo se nakon lijepog zajedničkog dana uz dogovore za izlete u Cerovačke špilje sljedeću subotu i kasniju Obzovu.
Hvala Ireni Grgić i Ranku Baždaru na pomoći tijekom vođenja.

FOTO PLEŠIVICA

Izvještaj sastavio:
Vjekoslav Šipek vodič

 

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole „Klinci i klinceze 2022“, a izletu se mogu pridružiti i drugi članovi Društva, organizira izlet u Samoborsko gorje s usponima na Plešivicu i Okić.
Plešivica je drugi po visini vrh u Samoborskom gorju i odavno popularno planinarsko izletište. Na vrhu se nalazi 5 metara visoka željezna piramida i kameni geodetski stup. Prva piramida visoka 10 metara bila je podignuta već 1881. godine, a njezin donji dio bio je zatvoren daskama i služio je kao zaklon od nevremena. Nakon požara 1903.god, HPD 1905. postavlja novu željeznu piramidu, koja se 1924 renovira. Piramida koja je sad na vrhu podignuta je 1957. godine.
Vrh se nekoć zvao Čerga (taj je naziv danas potpuno zaboravljen), vjerojatno po nekadašnjoj planinarskoj kolibi. Vrh je uzletište za letače padobranskim jedrom.
Okić je slikovita stožasta hridina kojom na istoku završava hrbat Plešivice. Ruševni ostaci stare gradine na vrhu daju naslutiti njezinu nekadašnju veličinu. Okićka gradina prvi se put spominje 1183. godine, a zna se da je služila do 1616.
godine. Okić grad s okolicom je 1970. proglašen zaštićenim krajolikom. Stijene s južne strane Okića odavno se koriste kao alpinističko vježbalište. Godine 1843. ilirka Dragojla Jarnević uspjela se kroz stijene na vrh Okića, što se smatra
prvim penjačkim usponom u povijesti hrvatskog planinarstva. Pod Okićem je planinarski dom dr. Maks Plotnikov.

VODIČI : Krešimir Fajdić ( 091 3903 311 ) Marin Maras   Vjekoslav Šipek
Polazak: 23.10.2022. NEDJELJA – 07:30 sati ispred McDonald’s – a ;
Prijevoz : osobnim automobilima
Težina izleta: L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )

PLAN IZLETA
− 07:15 – 07:30 okupljanje ispred McDonald’s – a
− 07:30 – polazak prema Pl.domu „Maks Plotnikov“ gdje planiramo stići oko
08:30, odmor
− 09:00 – 14:00 – planinarska tura Okić – Plešivica – Poljanice
− 14:00 – 15:30 – boravak na Poljanicama, aktivnosti MPŠ, odmor, ručak
− 15:30 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet kod voditelja MPŠ na email kfajdic@gmail.com najkasnije do petka 21.10.2022. do 10:00 sati !!

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!!.