26.02.2022. Land art staza i Vela Draga, PP Učka

IZVJEŠTAJ:

Tjedan pred izlet preletio u hipu, upiti, odjave, zamjene, poneki se prestrašili najavljene prognoze. Subota prema planu pred sudom nas čeka autobus na kat, kao da prkosi prognozi. Gorski kotar okupan bjelinom svježe napadanog snijega, ma koji centimetar, bura nas tjera u Delnicama na „staru“ cestu…uz pokoji reful na Grobniku, na Vratima Jadrana odmaramo, jutarnja okrijepa, papirologija.

Krenuti na Učku, Poklon a ne posjetiti Veprinac ??? …. i ovaj put smo na vidikovcu Brituh  bili “samo dva prsta do neba” s uvjek prekrasnim pogledom na Opatiju i Kvarner, fotkanje…odjednom stiže Miro s ključem crkve sv.Marka, začas smo svi u crkvi, iznenađeni interijerom, pet kamenih oltara, čuje se Rajska Djevo..šparavac je u giru. Pred Župnim dvorom dočekuje nas župnik sa „poticajnim“ elektrolitima u ruci, izmjenjujmo misli, uz blagoslov krećemo prema busu. Hvala župniku vlč. Anti Aračiću na kratkotrajnom nezaboravnom susretu.

Na Poklonu smo malo iza 10.00 sati, bura nas tjera na brzu pripremu opreme, privlači pogled prema Rijeci.

Današnji cilj Land Art stazu dugu 6,7 km, nošeni jakom burom, ma uz prekrasne vidike prema Istri, Čičariji, Talijanskim Alpama, Učki prošli smo za 3 sata.

Staza je spoj umjetničkih intervencija u formi land arta i rock arta, i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njenih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Radovi, njih 20 se nalaze na mjestima na kojima ih najmanje očekujete. Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode. Čovjek je, bez obzira na otuđenost i užurbanost današnjeg načina života, neodvojivi dio prirode. Iako samim svojim postojanjem utječe na prirodu i mijenja je, može naučiti slijediti ritmove prirode i poštivati druga bića koja s njim žive na planetu.

Staza ne ostavlja nikoga ravnodušnim, ma to samo malo boje pa pošaraš po kamenju kažu poneke „umjetničke“ planinarske duše….ma samo neka krenu da i to vidimo.

U 13.30 smo ispred novootvorenog Centra za posjetitelje Poklon za kojeg, nakon dvosatnog boravka, obilaska multimedijalnog interpretacijskog postava možemo sa sigurnošću reći da će postai nezaobilazno odredište svih  budućih posjetitelja Parka prirode „Učka“. Našlo se vremena i za boravak na Planinarskom domu Poklon uz uvjek ljubazne članove PD „Opatija“.

Poučnu stazu „Vela Draga“ jedan od najatraktivnijih lokaliteta Parka prirode „Učka“ obišli smo u kasnijim popodnevnim satima, zaklonjeni od bure u miru i tišini zadivljujućih vizura vapnenačkih tornjeva. Dok je večina guštala u pogledima sa vidikovca, dvadesetak planinara je obišla i zahtjevniji dio poučne staze koji se nastavlja od vidikovca sve do podnožja kamenih tornjeva, spustili se do krajnje točke sektora Okno. Impresivno.

Puni dojmova, ofriškane duše i tijela, pred sudom smo oko 19.30 sati, rastanak do novog susreta.

Hvala svim na krasnom druženju.

Izlet pripremili i vodili :

vodiči  Krešimir Fajdić i Ranko Baždar

vodiči pripravnici Irena Grgić i Davor Špac

FOTO

FOTO Miro Markulin

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac u subotu 26.02.2022. za svoje članove i članove HPS-a organizira izlet u Park prirode „ UČKA“

Vodiči : KREŠIMIR FAJDIĆ ( 091 3903 311 ) ; DAVOR ŠPAC ( 091 469 1784 )
Polazak :  26.02.2022. subota  – 06’30 sati ispred suda
Težina izleta: L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta : 100,00 kn veliki autobus ; 140,00 kn mali bus

 Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira izlet u Park prirode „ UČKA“, ove godine bez planinarskih uspona, uz obilazak dviju atraktivnih staza:
1. stazu umjetnosti u krajobrazu „Stražica – Sapačica“, kružnu stazu koja je spoj umjetničkih zahvata u obliku umjetnosti u krajobrazu tzv. land art i prirodnih ljepota Ćićarije, odnosno njezinih južnih predjela oko litica Stražice i pašnjaka Sapaćice. Dugačka je oko 6,5 km s vrlo malom visinskom razlikom. Vodeća misao staze, koja je idejni projekt umjetnika Borisa Pecigoša, razvijanje je svijesti o značaju povezanosti čovjeka i prirode.
2. poučna staza Vela draga jedan je od zasigurno najatraktivnijih lokaliteta Parka prirode Učka. Ovaj prirodni fenomen kojeg su prirodne sile – potresi, vjetrovi, sunce i voda – započele oblikovati još u doba krede ( prije 140 milijuna godina ) od 1963. godine zaštićen je kao rezervat prirodnog predjela, a od 1998.kao geomorfološki spomenik prirode.

Nećemo propustiti posjet Veprincu, drevnom gradiću iznad opatijske rivijere u kojemu se na svakom koraku osjeća nostalgični duh prošlih vremena. Lokalni pjesnik je zapisao – “Veprinac je samo dva prsta do neba”! S veprinačkog vidikovca puca najljepši pogled na Kvarner.  

Odmor između hodnji provest ćemo u novotvorenom Centru za posjetitelje Poklon s multimedijalnim interpretacijskim postavom, u kojem su, na moderan i interaktivan način, prezentirane prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti prostora Parka prirode Učka i okolnog područja, uz naglasak na potrebe njegove zaštite i očuvanja.

PLAN IZLETA

06.30 – polazak ispred suda, odmor Vrata Jadrana
09.00 10.00 – obilazak Veprinca, dolazak na prijevoj Poklon
10.00 13.30 – obilazak Land art staze
13.30 15.30 – Centar za posjetitelje Poklon, odmor, obilazak Centra
16.00 17.00 – obilazak Poučne staze Vela Draga
17.00 ( ili prema dogovoru ) – polazak prema Karlovcu gdje planiramo stići oko 19.30 sati.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, epidemioloških mjera važećih na dan izleta, odluka i uputa vodiča,

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 17.02.2022. god.kod vodiča ili četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

Temeljem zaprimljenih prijava organizirati će se izlet sukladno epidemiološkim mjerama.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ iz Karlovca.Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti,od osiguranja do raznih popusta.

 ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!