19.03.2022. Izvor Kupe

IZVJEŠTAJ:

U lijepo subotnje jutro 2 autobusa i 5 automobila krenulo je iz Karlovca put Delnica. U Delnicama smo napravili pauzu za kavu te nastavili prema Brodu na Kupi i selu Hrvatsko. Oko 9 sati kolona od točno 100 planinara krenula je laganom i lijepom stazom uzvodno uz Kupu prema njenom izvoru. Prvu pauzu za predah i doručak smo napravili u šumarku u blizini Donjih Kupara. U Donjim Kuparama smo posjetili Josipa Turka u njegovom OPG Jagoda, gdje smo mogli probati široku ponudu likera. Laganom šetnjom smo nastavili do Gornjih Kupara, gdje se nalazi Rodna kuća Kupe u sklopu Nacionalnog parka Risnjak. Nakon obilaska interpretacijskog centra i uživanja na sunčanoj livadi, nastavili smo prema izvoru. Oko podneva smo stigli do izvora Kupe, koji se nalazi podno vertikalne stijene. Nakon uživanja u blizini izvora, krenuli smo prema natrag istim putem. Nakon kraćeg zaustavljanjem u Donjim Kuparima na još kojem likeru, oko 14 sati smo stigli do početka staze.

Oko 14,30 stigli smo u Brod na Kupi kako bismo obišli Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi.  Posjetili smo raznovrsni i iznimno zanimljivi stalni postav “Divljina s pogledom na more” u Interpretacijskom centru “Putovima Frankopana” Prirodoslovnog muzeja u Rijeci. Postav je predstavljen kao svojevrsni uspon na vrh planine, pri čemu kroz više od 500 muzejskih predmeta nudi modernu muzejski priču o Gorskom kotaru, od povijesti, preko načina života, do biljnog i životinjskog svijeta koji su u ovom dijelu Hrvatske vrlo bogati.

Ovaj izletnički pohod je završio dolaskom u Karlovac oko 19 sati.

Hvala svim na krasnom druženju.

Izlet pripremili i vodili :

vodiči  Vjekoslav Šipek i Krešimir Fajdić
vodič pripravnik Davor Špac

FOTO – Tihomir Mastelić

 

NAJAVA:

PD DUBOVAC u subotu 19.03.2022.g. vodi svoje članove i članove HPS-a do izvora rijeke Kupe u Nacionalnom parku Risnjak

Staza prema izvoru Klupe počinje na uređenoj lokaciji na ušću Čabranke u Kupu, kod sela Hrvatsko, na granici sa Slovenijom, do kojeg se dolazi cestom iz smjera Delnica i Broda na Kupi. Staze je duga oko 12.5 kilometara a ukupno vrijeme hoda je okvirno 4 sata. Cijelim putem se ide uz samo korito rijeke Kupe i svako malo se otkrivaju predivni prizor šume i same rijeke. Prvi dio staze do sela Donji Kupari naziva se Ribička staza, koja cijelim putem prati tok rijeke i ima nekoliko odmorišta. Prolazeći uz bočna pitka vrela dolazimo do Gornjih Kupara gdje se nalazi centar za prihvat, educiranje i informiranje posjetitelja “Rodna kuća rijeke Kupe” u sklopu Nacionalnog parka Risnjak. Predviđen je obilazak interpretacijskog centra koji nudi zanimljivu priču o izvoru Kupe, bogatoj bioraznolikosti njegova okoliša i naselju u neposrednoj blizini. Staza dalje ide kroz Dolinu leptira do pješačkog mosta po kojem se prelazi na desnu obalu rijeke Kupe. Do kraja se staza uspinje i spušta kanjonom do samog izvora rijeke Kupe, na 321 metara nadmorske visine. Izvor je ovalno jezerce ispunjeno mirnom i bistrom vodom trikizne boje, uvučeno ispod stotinu metara visokih stijena. Ovo jezerce predstavlja jednu od neriješenih zagonetki prirode i jedno je od najprostranijih i najdubljih hrvatskih izvora. Jedno od dva sifonska vrela izmjerene je dubine 156 m, s time da to nije konačna dubina. Voda na izvoru je pitka, temperature 7°C. Istim putem se vraćamo na početak staze, uz posjetu OPG-u Jagoda u Donjim Kuparima. Nakon kratke vožnje, navratiti ćemo u Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi kako bismo posjetili stalni postav “Divljina s pogledom na more” u Interpretacijskom centru “Putovima Frankopana”. Postav je zamišljen kao svojevrsni uspon na vrh planine, pri čemu kroz više od 500 muzejskih predmeta nudi priču o Gorskom kotaru, od povijesti, preko načina života, pa do biljnog i životinjskog svijeta koji su baš u ovom dijelu Hrvatske bogati, raznovrsni i iznimno zanimljivi.

Vodiči: VJEKOSLAV ŠIPEK 095 9404 964 KREŠO FAJDIĆ  DAVOR ŠPAC

Polazak: 19.03.2022. subota  07:00 ispred zgrade suda u Karlovcu

Cijena prijevoza: 75 Kn veliki autobus

Ulaznica – NP Risnjak – članovi HPS-a 25 kn, djeca do 7 godina besplatno

Ulaznica – Kaštel Zrinskih u Brodu na Kupi – 10kn

Planinari koji planiraju sudjelovati na izletu a putovati će osobnim automobilima, trebaju se prijaviti vodiču.

Težina izleta: L (kondicijski lako) N (tehnički nezahtjevno)

Izlet je prikladan za djecu s roditeljima, planinare početnike, iskusne planinare.

Okvirni plan izleta:

07:00 – polazak ispred zgrade suda u Karlovcu

09:00 – dolazak u Hrvatsko, priprema i polazak na turu

10:00 – posjet interpretacijskog centra “Rodna kuća rijeke Kupe”

12:00 – dolazak od izvora Kupe                

12:30 – povratak

14:00 – obilazak OPG Jagoda u Donjim Kuparima

15:30 – povratak u Hrvatsko

16:00 – posjet Kaštelu Zrinskih u Brod na Kupi i stalnom postavu “Divljina s pogledom na more”

17:30 – povratak prema Karlovcu

19:30 – okvirni dolazak u Karlovac

OPREMA: planinarska obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (hladnoća, vjetar, kiša), štapovi za hodanje, podloge za sjedenje, prva pomoć, obavezna osobna i planinarska iskaznica, maska za lice

 HRANA: iz ruksaka, min. 2 l vode

Informacije, prijave i uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana. Prijava i uplate zaključno do 17.03.2022.g.
Prijava nije rezervacija mjesta, uplata osigurava sudjelovanje na izletu.

Temeljem zaprimljenih prijava organizirat će se izlet sukladno epidemiološkim mjerama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.