15.10.2022. KLEK

IZVJEŠTAJ:

Friškasto, maglovito subotnje jutro, okupljanje pred McDonald’s – om, krećemo prema Ogulinu, posjet Zavičajnom muzeju. Kroz postav muzeja provela nas je ravnateljica Ana. Obišli smo Zbirku Domovinskog rata i Spomen sobu poginulim, umrlim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, Etnografsku zbirku, Spomen sobu Ivane Brlić Mažuranić, Arheološku zbirku, Ćeliju br. 6. Naravno, najduže smo se zadržali u dvije prostorije s postavom Alpinističke zbirke, kasnije ćemo vidjeti koliko je bio inspirativan i poticajan pri usponu na sam vrh Kleka.

Nakon posjeta muzeju, odmor, granulo i sunce, neki iskoristili i za obilazak lokaliteta Đulinog ponora, jutarnja okrijepa. Na horizontu, u sumaglici nazire se Klek, „div koji spava“ na čiju glavu krećemo se popeti.

Iz Bjelskog 18 školarca i 22 „pratitelja“ uputilo se najkraćom ali i najstrmijom stazom prema pl.domu Klek. Zastajkujemo, kad Vjeko kaže odmaramo, privlače novopostavljene klupe, neki su po starom običaju ponijeli pokoje drvo za grijanje, neki i građevni materijal…Školarci prate markacije, puni snage…odjednom gotovo iz vedra neba kapi kiše, navukao se neki oblak, ma samo na kratko. Pred domom smo za nešto više od sat vremena. Kraći odmor, stiglo se ipak rekuperat, popapati, ima i štrudli sa vrganjima…..

Uzimamo opremu i partamo svi prema vrhu, atraktivnom stazom podno stijene Kleka, ništa strašno. Uz maksimalni oprez i disciplinu u hodnji, ni gelenderi nisu predstavljali problem (nekima prvo iskustvo penjanja) na vrhu smo za sat vremena. Nagrada uživanje u pogledu na sve četiri strane svijeta. One koji su prvi put na vrhu Kleka krstio je „velečasni“ Vjeko. Refuli vjetra, na heliodromu u dolasku  veći broj planinara….milenijska fotka, idemo izbjeći gužvu na stazi. I uspjeli smo…..nas su čekali na prvom gelenderu, malo nervozni i stari i mladi, očigledno ne znaju osnovni planinarski bonton, nitko nam nije mogao pokvariti ovaj prekrasan dan. Zasluženi duži odmor na domu, za danas dosta naučili, dojmovi, dogovor o aktivnostima koje su pred nama. Iako se pojavljuju i znakovi umora, spust do automobila preletio, izazovi subotnjeg popodneva i večeri, brzinski pozdravi, ah ti automobili.

Zahvala svim sudionicima, posebno Vladi, Vesni, Bobi, školarcima i roditeljima koji su svojim ponašanjem pravih planinara pridonijeli uspješnoj realizaciji ovog krasnog izleta.

Šećer na kraju, svi ponosni i sretni da su dio škole i naša Velika šestorka najmlađih, petogodišnjaci koji ne da su se popeli na Klek, nego su na svakom izletu u prvim redovima, od markacije do markacije. Bravo Iva, Klara, Stela Č., Stela N., Ivor, Luka.

Izlet pripremili i vodili :

vodiči Vjekoslav Šipek i Krešimir Fajdić

FOTO KLEK

 

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole „ Klinci i klinceze 2022“  i druge članove Društva, 15.10.2022. organizira izlet na KLEK ( 1181 m )  KT HPO 8.2.krajnji sjeveroistočni greben Velike Kapele, goru čudesnog oblika i zastrašujuće ljepote koja dominira iznad kotline u kojoj se smjestio Ogulin. Klek je poznat mnogim planinarima, alpinistima, botaničarima, putopiscima i ljubiteljima prirode. Za pogodno vrijeme njegov neobičan lik može se vidjeti čak i iz Zagreba, jer se pogledom na vrh Kleka može dosegnuti stotinjak kilometara udaljena prekrasna okolica. Njegova 200 metara visoka, okomita stijena predstavlja kolijevku hrvatskoga planinarstva i alpinizma jer je upravo u Ogulinu 1874. godine nastala ideja o utemeljenju planinarskog društva. Najstariji pisani podatak o usponu na Klek datira iz 1838. godine kada se Josip Jelačić u pratnji saskog kralja Friedricha Augusta II., poznatog botaničara amatera, popeo na Klek.

VODIČI: Vjekoslav Šipek (095 940 4964) Krešimir Fajdić (091 3903 311)
Polazak: 15.10.2022. SUBOTA – 07:30 sati ispred McDonald’s – a
Prijevoz : osobnim automobilima
Težina izleta: L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Ulaznica : Zavičajni muzej 15,00 kn / 1,99 EUR po osobi – grupa – uključeno i stručno vodstvo
( Preračunato prema fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )

PLAN IZLETA

− 07:15 – 07:30 okupljanje ispred McDonald’s – a

− 07:30 – polazak prema Ogulinu gdje planiramo stići oko 08:30, jutarnja okrijepa

− 09:00 – 10:00 – posjet Zavičajnom muzeju – alpinistička zbirka KT HPO 8.1.

− 10:30 – 15:30 – Bjelsko – uspon / spust sa vrha Kleka, odmor na pl.domu Klek

− 15:30 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet kod voditelja MPŠ na email kfajdic@gmail.com najkasnije do petka 14.10.2022. do 10:00 sati !!

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!!.