Izleti Male škole

10. Mala planinarska škola “Klinci i klinceze”


Klinci i klinceze na Žumberku (19.09.2020.)

 

Nakon što smo se skupili pred McDonalds-om 17toro djece i 14 roditelja krenulo je autima put Žumberka prema Sošicama. Čim smo došli vremena za kavu nije bilo jer su djeca jedva čekala da krenu prema domu.Oko 10 sati bili smo na Vodicama .

Mali odmor za školarce koji su iskoristili za gablec omiljen u prirodi – jeger pečen na logorskoj vatri i krenuli smo sa poslom.Djeca su izvadila svoje zamke pa su s vodičima ponavljali  čvorove koje su naučili prošli put .A učili smo i jedan novi. Nakon male pauze slijedila je orijentacija.Napravili smo poligon sa kontrolnim točkama ,podijelili kompase i izvadili kartu.Malo smo se izvrtili oko doma i pomoću karte i kompasa našli smo skrivene bombone. Sa doma smo krenuli prema Sošicama oko 14 i 30 i došli u Karlovac iza 16 sati.Bilo je vrlo zanimljivo i jedva se čeka sljedeći vikend i novo druženje

Vodiči Damir Starešinić i Vjeko Šipek


Klinci i klinceze na DPP-u , Muzeju planinarstva i planinarskoj kući na Kalvariji

 

Prvi, pravi školski dan polaznika MPŠ „Klinci i klinceze 2020 “ započeo je u subotu 12.09.2020. okupljanjem pod zidinama Starog grada Dubovca. I u ovoj školi ima „administracije“, podjela iskaznica, potvrda…., kreće se Dubovačkim planinarskim putem prema Pl.kući „Z.Plevnik“.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osmjesi na licima, školarci jure po šumi, prate se markacije, roditelji zaostaju. Ni prelazak preko „zuba“ ne predstavlja problem.Nakon jedostane hodnje na terasi smo pred Muzejom planinarstva i ekspedicionizma grada Karlovca. Na stolovima nas dočekuju palačinke, keksići, smokve, sokići….pozdravnim rijećima M.Kuka nas uvodi u povijesti Karlovačkog planinarstva, slijedi obilazak Muzeja, sat vremena preleti. Zajednička fotka, uz zahvala na svemu, do nekog novog susreta, odlazimo prema Klavariji. Dvadestak minuta lagane hodnje i evo nas kod suncem okupane „kuće“.Odmaramo, peru se ruke, Zdravka si dala truda, dočekuje nas sa palačinkama, kolačima…..

Roditelji ostaju u hladovini, pod tendom, a školarci se okupljaju na padini uz rub šume…započinje školski sat. Školarci iznenađeni, dobivaju na poklon pomoćno uže ,zamku“.Vjeko, Marin i Krešo ih upoznavajuju s osnovama “čvorologije”.Za početak pletu osmicu….nikakav problem…ni onim najmanjima.
U vježbanju završavamo prvi izlet…, popodnevne obveze zovu, vidimo se slijedeći vikend na Vodicama.

Izlet pripremili i vodili vodiči Krešimir Fajdić, Marin Maras i vodič pripravnik Vjekoslav Šipek 

 

 

 

 

 

PD Dubovac 2018.