Sekcije

Vodička sekcija ima dugu tradiciju u Društvu. Već 1923. godine osniva se vodička sekcija pod nazivom “Zbor vodiča”. Kroz sav taj dugi niz godina vodiči su uspješno djelovali u svojim zadacima, pa su tako mnogi od njih završili tečajeve za vodiče. Jedno kraće vrijeme Zbor vodiča se izdvojio iz Društva, i nakon nekog vremena prestali su sa djelovanjem. Iz tog razloga Skupština Društva donosi odluku da se od 2004. godine ponovno oformi vodička sekcija i da se njeni članovi upute na  tečajeve za vodiče društvenih izleta. Zadatak vodičke sekcije je da organizira i vodi društvene izlete. Krajem svake godine izrađuje se detaljni plan društvenih izlete za sljedeću godinu. Planovi se ispunjavaju gotovo u cjelosti , izleti postaju kvalitetnije pripremani , raste broj učesnika izleta i broj osvojenih vrhova  .Rad se odražava rastom ugleda i broja članova Društva .Sekcija kontinuirano radi na osposobljavanju članova sekcije te školovanju i stvaranju novih vodiča. Posljednjih godina Sekcija znatno povećava broj članova a niz godina je motor pokretač najvećeg dijela aktivnosti Društva.

Visokogorsko planinarenje u PD Dubovac datira od sedamdesetih godina prošlog stoljeća .Bilježimo prve značajnije uspjehe usponom na Grand Paradiso (4061 m) i Etnu (3276 m) 1963. koje je izvršio Rudolf Starić. Visokogorci tada djeluju unutar Alpinističkog odsjeka .
Redaju se usponi u Visokim Tatrama i osvajaju  vrhovi iznad 3000 m. Mont Blanc (4807m) kao prvi Karlovčanin osvaja Zdravko Martinović 1975. godine.Osvajaju se Toubkal (4165 m) najviši vrh Atlasa i sjeverne Afrike, ugasli vulkan Fujijama u Japanu. Mount Evans ( 4135 m) i Grays Peak u Rocky Mountaunsu u državi Colorado, SAD.
Najveći kuriozum je uspjeh 74 godišnjeg doajena karlovačkog planinarstva profesora Zvonimira Kelera koji je osvojio vrh Jungrafrau (4158 m) u Bernskim Alpama. Biježe se usponi na Uhuru peak (Kilimanjaro),Breithorn, Monte Rosu i  Elbrus a najvrijedniji je svakako uspon Drage Tropčića na Matterhorn (4478 m).
Krajem i na prijelazu tisućljeća gasnu aktivnosti u Društvu te planinarenje u visokim gorjima zamire .Nekoliko godina ne bilježe se nikakvi iole vrijedniji usponi . Nekoliko pojedinačnih uspona u Centralnim i slovenskim Alpama ipak drže neprekinutom nit gorskog i visokogorskog planinarenja u PD Dubovac.
Uzletom aktivnosti Društva posljednjih godina polako raste i broj uspona u Alpama , da bi se koncem 2008.g osnovala  Visokogorska sekcija, s ciljem organiziranja onih planinara u Društvu koji gaje sklonosti ka planinarenju u visokim gorjima . Već u prvoj godini djelovanja članovi sekcije bilježe nekoliko vrijednih uspona.Uspješno se izvode usponi na Breithorn,Gran Paradiso, Grossglockner, Mt.Blanc .Nakon tri  aktivne godine rad sekcije zamire da bi krajem 2013. g. inicijativa za obnavljanjem sekcije počela okupljati nove , mlađe članove. Ne dešava se ništa značajno pa se sekcija već nakon jedne godine osipa i prestaje s aktivnostima. Sekcija prestaje s radom 2014.g. 

Unatoč nestanka te sekcije uspona u visoka gorja ne nedostaje jer nekolicina bivših članova sekcije u manjim skupinama i pojedinačno  posjećuje visokogorje.

Bilježe se usponi u Alpama na Castor , Punta Peniu , Grossgockner , Hochalmspitze , Wildspitze , Piz Boe . Odlazi se na visoke vrhove Tatri i Dolomita . J.Jagodić , M.Grman i bračni par Sudac osvajaju Damavand u Iranu a R.Lemić i sestre Bedeniković se penju na Musalu u Bugarskoj da bi kasnije organizirali izlet Društva na taj vrh .Posjećuje se najviši vrh Rumunjske , osvaja se i Ararat u Turskoj. Vrijedno je napomenuti odlaske u Nepal  i himalajske trekinge podno Mt.Eversta te predjela Mustang u Nepalu.


Markacijska sekcija djeluje u Društvu već od samog početka rada Društva. Tako je već 1923. godine Milan Ribar vrši markacije po  šumi Kozjači. Iste godine osniva se markacijska sekcija koja markira putove: Logorište – Martinščak – Vinica – Martinščak.
Danas markacijska sekcija održava, čisti i obnavlja markacije na naše dvije obilaznice i to Karlovačka obilaznica u dužini od 76 km i Dubovački planinarski put u dužini od 26 km.
U 2009. godini za markaciste se školovalo i uspješno završilo tečaj 7 članova Društva .Time je stvoren osnov bolje i organiziranije Markacijske sekcije . Sekcija je povremeno manje aktivna no u novije vrijeme u rad se uključuju i novi članovi .

Gospodarska komisija u Društvu djeluje od 1996. godine. Osnovni zadaci gospodarske komisije su briga o pokretnoj i nepokretnoj imovini Društva. Vodi brigu o investicijskom i tekućem održavanju i tekućem održavanju osnovnih sredstava i opreme, kao i o nabavci  sitnog inventara. Pronalazi sponzore za pojedine akcije koje provodi na održavanju. Gospodarska komisija najmanje jedanput godišnje organizira radne akcije na domovima , na uređenju okoliša i objekata.
U posljednje vrijeme počevši od 2010.g komisija je sve bolje organizirana a aktivnosti su češće i uspješnije . 

Komisija za dodjelu priznanja djeluje pri Društvu već duži niz godina I zadaća joj je da prati rad i aktivnosti članova Društva, odsjeka, sekcija i komisija.
Nakon procjene i ocjene rada predlaže Upravnom odboru Društva pojedince, odnosno odsjeke, sekcije i komisije za dodjelu priznanja Hrvatskog planinarskog saveza odnosno Društva.
PD Dubovac 2021.