Alpinistički odsjek

Početkom 70-tih pojavljuju se prvi interesi za visokogorsko planinarenje. Kako je aktivnost  društva rasla ,  tako je raslo i zanimanje za alpinizam. Sve je više sazrijevala  želja za zahtjevnijim izazovima.

Rudolf Starić uspješno savladava Gran Paradiso, Etnu, Bernin. Karlovčani, njih 14, odlaze u Visoke Ture (Austrija) i penju se na vrhove više od 3000 m. Zdravko Martinović, 1975.g. penje se kao prvi karlovčan na Mont Blanc. Veljko Zatezalo na ugasli vulkan Fujijamu (3778 m). Dva Mladena, Dijačić i Kuka osvajaju Toubkal u Visokom Atlasu. Milivoj Pavletić penje se u Sjevernoj Americi, Kolorado, Mt Evans i Grey Peek. Zvonimir Keler u svojoj 74-g. se penje na Jungfrau (4158 m).

Sve navedeno, kao i još veliki broj drugih pohoda i uspona iniciralo je osnivanje Alpinističkog odsjeka u okviru PD Dubovac, što jei napravljeno 1977. god.

Prvu alpinističku školu 1977.god. polaze i završavaju Drago Tropčić, Mladen Strukan, Zdenko Jugović, Marijan Polanc, Pero Vukobratović i Željko Ivasić. Školu je organiziralo PD Velebit iz Zagreba. Navedena  ekipa uz još neke pridružene članove osniva Alpinistički pododsjek Velebit , unutar PD Dubovac. Nakon njih u školama ih slijede i drugi zaljubljenici u penjanje, Dubravko Butala, Željko Obradović, Boris Žanić, Vlado Furač, Mladen Dijačić, Marijan Pavlović, Vlatko Stipetić i brojni drugi.

Tih dana, 1979.god.Tropčić, Starić i Kuka, penju se na Grossvenediger, a u čast 400 god. Grada organizirana je i provedena i prva ekspedicija. Savladan je Kilimanjaro u Tanzaniji .

Članovi te ekspedicije bili su Mladen Kuka, Mladen Dijačić i Vlado Furač, Dr Danko Resanović i Drago Tropčić. Dijačić i Tropčić penju se na Monte Rosu i Materhorn, a Tropčić s republičkom ekspedicijom osvaja Elbrus na Kavkazu (5631 m).

Drago Tropčić 1982. polaže za naslov “alpinist” koji omogućava da se osnuje vlastiti odsjek unutar društva što se i čini. Nedugo nakon toga uspješno polaže i za alpinističkog instruktora, KIF fakultet(DIF).

Kao fenomen tog razdoblja par godina za redom preko 70 Karlovčana boravilo je u nacionalnom parku Paklenica na prvosvibanjskom skupu alpinista.

Penju se i prvi prvenstveni, tzv. do tada nikad penjani (Drago i Dubravka Aman) te “padaju i prve “šestice”tj. smjerovi najtežih ocjena, Klek, Paklenica, Alpe, (Žanić, Ivasić, Tropčić, Furač, Butala itd.).

Te godine održava se i prva alpinistička škola unutar PD Dubovca s 25 polaznika.

Slijedom aktivnosti članova odsjeka i želje za napredovanjem osniva se Stanica gorske službe spašavanja Karlovac, današnji HGSS, a aktivnost se proširila i na klasično pa i na ekstremno skijanje. Spust s Kleka, Cepinaškim smjerom, Tropčić, Žanić. Članovi Ao-a posjećuju i Himalaju, pobliže, Anapurna treking.

Aktivnost članstva, uz oscilacije, kontinuiran je sve do Domovinskog rata kada se skoro svi članovi odsjeka pridružuju postrojbama HV-a ili Specijalne policije.

Srećom za sve njih tijekom rata nitko nije ozbiljnije stradao, a većina njih dobila je nebrojena odlikovanja i pohvale.

Poslije rata odsjek se ponova aktivira uz potporu starijih i članstvo novih i mlađih pristaša. Uz nebrojene izlete i pohode, penjanja i ture ( Slovenija, Austrija, Italija, Francuska ) organizirana je i vrlo uspješna 30-dnevna ekspedicija u Južnu Ameriku gdje su ispenjani zahtjevni vrhovi, Chimboraso, Kotopaxi, Tungurahua, Pasa Choa.

Ekspedicija je brojala 10 članova : Mladen Kuka, Mladen Postružnik, Vlatko Stipetić, Dubravko Butala, Darko Dobrović, dr. Amirudin Talakić, Branko Šavor, Željko Ivasić, Branimir Kuka i Goran Majetić.

Nastavak aktivnost se odražava i na organizaciju dviju alpinističkih škola, 1998. g. i 1999. g. koje je pohađalo 30-tak polaznika, a od kojih se i danas neki uspješno i kontinuirano penju i aktivni su članovi HGSS-a.

Krajem 2007.g. ponovno aktivni AO organizira alpinističku školu koju uspješno završava 23-je polaznika. Odsjek kontinurano radi uz mnogobrojne penjačke ture i izlete. Škole se  ponavljaju periodično kad se za to pojavi interes i stvore  uvjeti.

Tijekom 2022. godine u organizaciji Planinarskog društva Dubovac provoditi će se Viša planinarska škola u kojoj će sudjelovati članovi AO.
Cilj Više planinarske škole je da polaznicima omogući proširenje i nadogradnju osnovnih planinarskih znanja i vještina te stjecanje dodatnih planinarskih znanja i vještina o zimskom planinarenju, kretanju po osiguranim planinarskim putovima i o planinarenju u visokom gorju.

Facebook AO