25. 11. 2023. Krčmar i Oštra

Izvještaj:

U hladno subotnje jutro dva autobusa malih i velikih planinara krenulo je prema Smiljanu u Lici. Oko 9,00 sati stigli smo do Crkva Gospe od Karmela u blizini Smiljana, gdje počinje poučna staza i križni put do vrha Krčmar. Široka makadamska staze u dužini od 1,5 kilometra vodi prema vrhu. Laganim hodom smo za jedan sat stigli do uređenog vidikovca ispod vrha. U dvoje grupe smo se popeli do vršne stijene pa uz vjetar, oblake i sunce uživali u pogledima na južni Velebit, Oštru i okolne vrhove.  Istom stazom smo se dosta brzo vratili do naših autobusa.
U 11,30 smo započeli vođeni obilazak Memorijalnog centra Nikole Tesla u Smiljanu. U Teslinoj ispitnoj stanici mali planinari su sudjelovali u  demonstraciji bežičnog prijenosa struje a zatim smo pogledali kratki film o njegovom životnom putu, od odrastanja u Smiljanu, školovanju u Karlovcu i Beču sve do odlaska u Ameriku i pronalaska izmjenične struje koja je promijenila svijet i utjecala naše živote. Dok smo obilazili njegovu rodnu kuću i zanimljive demonstracije njegovih patenata u potkrovlju, vani je počeo intenzivno padati snijeg uz snažan vjetar. Zatim smo odradili  prvo ovosezonsko grudanje. Nakon zajedničke fotografije svih planinara ispred rodne kuće, krenuli smo autobusima u Podoštru. U međuvremenu je snijeg otpuhao hladan vjetar. Dio planinara odlučio je otići do vrha Oštra, dok su ostali proveli vrijeme ručka u toplom restoranu. Mala planinarska škola krenula je oko 15,00 sati prema Karlovcu, taman da napravi mjesta za ekipu koja se spušta sa Oštre.  MPŠ je stigla u Karlovac oko 17,00 sati a ostatak oko planiranih 19,00 sati.

Izlet na Krčmar je bilo posljednji izlet po programu Male planinarske škole. Slijedi verifikacija od strane HPS-a.

Od četrdeset i dvoje djece, koja su pohađala školu, dvadeset i devet ih je ispunilo kriterije uspješnog završetka.
Čestitke uspješnim školarcima i svoj djeci koja su sudjelovala!

U nedjelju 10.12.2023. održati ćemo podjelu diploma na Muljavi, uz dopodnevnu planinarsku turu na Petrovu goru.

Hvala kolegi Jadranku Jagodiću na organizaciji društvenog izleta, kao i pomoćnim vodičima Davoru Špacu i Ognjenu Borovcu.

Vjekoslav Šipek
voditelj MPŠ

FOTOGALERIJA TIHOMIR MASTELIĆ

FOTOGALERIJA MPŠ

FOTOGALERIJA MIRO MARKOLIN

 

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac u subotu 25. 11. 2023. vodi svoje članove i članove HPS-a, polaznike MPŠ “Klinci i klinceze 2023“  na planinarski izlet na Krčmar (773m) i Oštru (796m) iznad Gospića u Lici.
U jutarnjim satima zainteresirani će posjetiti Memorijalni centar “Nikola Tesla“ u Smiljanu, za zatim će uslijediti uspon na obližnji vrh Krčmar (773 m), kamenu glavu s koje se pružaju prekrasni vidici na cijelu Liku, susjednu Oštru, velebitske vrhove i grad Gospić.  Krčmar je kontrolna točka KT HPO 14.2., zamjenski vrh za kontrolnu točku 14.2. Oštri Medvjeđak (884 m) i dio planinarske obilaznice Lički Gorski Biseri. Po silasku odlazimo do Podoštre gdje je ručak, tko želi u restoranu, a prije ručka tko želi još uspon na Oštru.
Oba vrha su lagana sa nekih sat vremena uspona.

Vodiči :
Jadranko Jagodić (099 851 31 49) prijave za društveni izlet
Vjekoslav Šipek (095 9404 964) prijave za Malu planinarsku školu
Prijevoz i cijena : autobus 15 € /113 HRK
ulaznica za Memorijalni centar
odrasli 4 Eura
đaci umirovljenici 3 eura
obiteljska (roditelji + djeca) 11 eura
na sve to jos 0.5 eura za stručne vodiče jer će nam trebati 2

Težina izleta:  L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Polazak : 06:30 sati , subota 25.11.2023, g. ispred zgrade suda u Karlovcu

OKVIRNI PLAN IZLETA

06:30  Polazak iz Karlovca
08:30 uspon na Krčmar
11,00 dolazak u Smiljan i neobavezan posjet muzeju
13,00 Odlazak do Podoštre, uspon na Oštru, ručak
17:00 Povratak za Karlovac
oko 19:00  Očekivani dolazak u Karlovac

Oprema: Udobna obuća (gojzerice), prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (sunca i kiše). Štapovi preporučljivi.

Prijave i uplate kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19.30 u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost – mala dvorana.

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ima plaćenu članarinu za tekuću godinu te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodiči zadržavaju pravo izmjene plana izleta ukoliko to smatraju potrebnim (vremenski uvjeti na terenu).

Što nas je više to nam je ljepše!