14.10.2023. MPŠ ŽUMBERAK VODICE

Izvještaj:

U sklopu petog izleta Male planinarske škole “Klinci i klinceze 2023”  posjetili smo Park prirode Žumberak i Pl. Kuću Vodice.

Izlet u Žumberak je bio planiran kao dvodnevni sa spavanjem u Pl. Kuću Vodice ali zbog najavljene nagle promjene vremena u nedjelju, održan je kao jednodnevni. Šteta jer je bio veliki interes za spavanje. Svejedno, posljednju sunčanu i toplu subotu proveli smo u Parku prirode Žumberak. Nakon početnog okupljanja i dogovora, automobilima smo u 8,30 krenuli prema Sošicama. Skupilo nas se pedeset i osam planinara, od toga dvadeset i petero  djece, sedmero mlađih od šest godina.

U 10,00 sati smo posjetili Posjetiteljski centar Parka prirode Žumberak u Sošicama. Uz stručno vođenje, dobili smo uvid u biološke, krajobrazne i geološke raznolikosti na području Žumberka, kao jednom od najvrjednijih prirodnih i kulturnih predjela kontinentalnog dijela Hrvatske. Posebno nam je ukazano na raznolikost osjetljivih i ugroženih staništa poput gorskih livada, vlažnih travnjaka, lokvi, slapišta, krških spilja i sedrotvornih izvora. Po obilasku, djeca su provela neko vrijeme na velikom igralište sa rekvizitima.

U 11,30 jedna manja grupa je krenula pripremiti Pl. kuću Vodice, dok je Davor Špac, uz pomoćne vodiče Bobu i Irenu, grupu od četrdeset osam malih i velikih planinara poveo poučnom stazom Sinko Janko. Uz obavezno zadržavanje na Sopotskom slapu, te daljnjim usponom šumskom stazom, tura je završila oko 14,30 uz logorsku vatru na Vodicama. Kobasice, hrenovke, jeger, špek, sljezovi kolačići i kesteni (hvala mami Vesni) bili su za ručak, koji si je svatko sam pripremio.

Nakon duge pauze i uživanja u prekrasnom danu,  napravili smo vježbu iz orijentacije, gdje smo se upoznali sa kompasom, kartom i osnovama orijentacije. Na vježbi iz čvorologije, većina djece je po prvi put  uvježbavala planinarske čvorove, radili su osmicu i osmicu sa uplitanjem koje će kasnije koristiti prilikom penjanja na umjetnoj stijeni. Posjet Plješu i Ječmištu ostaje za sljedeći put. Vrijeme je brzo prošlo, kuću i okoliš smo pospremili i krenuli stazom prema Sošicama, gdje smo stigli oko 18,00 sati. Rastali smo se uz dogovor oko sljedećih izleta na Obzovu na otoku Krku i Škocjanskoj jami u Sloveniji.

Hvala kolegi Davoru Špacu, Bobi Kožulu i (još kratko) pripravnici Ireni Grgić na vođenju velike grupe.

FOTO MPŠ VODICE

Vjekoslav Šipek
voditelj MPŠ


Najava:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole “Klinci i klinceze 2023“ u subotu 14.10.2023. i nedjelju 15.10.2022  organizira dvodnevni izlet na Planinarsku kuću Vodice u Parku prirode Žumberak uz posjet Posjetiteljskom centru Sošice te obilaskom Sopotskog slapa te 2 vrha HPO-a (Pliješ i Ječmište). Tijekom dvodnevnog boravka, polaznici MPŠ će posjetiti Posjetiteljski centar Sošice, proći poučnu stazu Sinko Janko, obići Sopotski slap te vrhove HPO- Pliješ i Ječmište. U sklopu izleta planiraju se obrađivati nastavne teme Orijentacija te Zaštita prirode.

Vodiči : Davor Špac (099 310 28 07), Vjeko Šipek, Slobodan Kožul, pripravnica vodičica Irena Grgić
Polazak : 14.10.2022.( subota ) – 08.30 sati ispred McDonald’s – a
Prijevoz : osobnim automobilima
Težina izleta: L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )

OKVIRNI PLAN IZLETA

Subota 14.10.2023.

 • 08:15 – 08:30 okupljanje ispred McDonald’s – a
 • 08:30 polazak prema SOŠICAMA
 • 09:30 – 10:30 SOŠICE obilazak Posjetiteljskog centra Sošice
 • 10:30-11:30 odlazak prema poučnom stazom Sinka Janka Sopotu i Sopotskom slapu (prolazak kroz teme Zaštite prirode)
 • 11:45 – 13:00 odlazak prema Pl. kući Vodice
 • 13:00-14:00 Odmor na kući, ručak
 • 14:00-16:00 aktivnosti prema programu MPŠ (orijentacija); posjet vrhu Pliješ (KT HPO 6.3., 977 m.)
 • 16:00 – ( ili prema dogovoru ) spust prema Sošicama i povratak prema Karlovcu polaznika koji se odluče za jednodnevni boravak, ostali – aktivnosti prema MPŠ

Nedjelja 15.10.2023.

 • 07:30 – 08:30 ustajanje, doručak
 • 08:30 – 11:30 aktivnosti prema programu MPŠ (nastavak o Zaštiti prirode)- posjet vrhu Ječmište (KT HPO 6.5., 976 m)
 • 11:30 – 12:30 pospremanje i uređenje doma i okoliša
 • 12:30 – ( ili prema dogovoru ) spust prema Sošicama i povratak prema Karlovcu

 

Vodič ima pravo izmjene programa izleta, prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi dogovoriti prije polaska, a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. Društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet kod voditelja MPŠ na email: vjekoslav.sipek@gmail.com i/ili telefonom vodičima najkasnije do četvrtka 12.10.2023. do 15:00 sati s obveznom naznakom da li se planira biti oba ili samo prvi dan (zbog ograničenog broja mjesta za spavanje u pl. kući, kreveti se popunjavaju prema redu prijave)

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti, od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!