Članstvo

Kako se učlaniti ?

Jednostavno. Dođi na sastanak Društva i učlani se ! Članarina se plaća za tekuću godinu i iznosi 120 Kn . Umirovljenici , đaci i studenti plaćaju 80 Kn. Kategorija Porodične članarine odnosi se na obitelji roditelja s djecom do 18 godina predškolske i školske dobi a visine članarine iskazane su u tablici .

 

Svaki član dobiva člansku  iskaznicu ( Hrvatskog planinarskog saveza )u koju se lijepi markica za članarinu u tekućoj godini.Cijena iskaznice je 10 Kn.
Organizirano planinarenje donosi veći stupanj sigurnosti svakom planinaru.To se naročito odnosi na početnike . Edukacija kroz sastanke Društva i planinarske škole ,polasci na izlete koje vode iskusni planinari i školovani vodiči , izgradit će početnika u zrelog planinara .Odlasci na organizirane društvene izlete uz to donose i radost druženja te nova poznanstva. PD DUBOVAC je društvo s čak devedeset i pet godišnjom tradicijom i bogatom povješću. Društvo njeguje opće vrijednosti sadržane u pojmu planinarstva .Između ostalog to su prijateljstvo , druželjubivost ,zajedništvo, očuvanje prirode, sportski duh , ekološka svijest i domoljublje.Kako se učlanjenjem postaje i članom Hrvatskog planinarskog saveza,stječu se sva prava članova HPS-a.
Popusti pri noćenjima u planinarskim kućama i domovima , popusti kod ulazaka u nacionalne parkove  i slično.Popusti za domove vrijede i u inozemstvu , tamo gdje postoje sporazumi HPS-a .Npr. u Sloveniji i BiH.
Svaki član je osiguran od nezgoda . Učlanjenjem neposredno podupiremo planinarstvo u Karlovcu i kroz organizirano djelovanje čuvamo vrijednosti koje njeguju planinari.

Pristupnicu u doc ili pdf formatu s dna ove stranice možete učitati i tiskati .Popunjenu Pristupnicu donesite četvrtkom , nakon 19.30 sati u prosto Male dvorane Školske sportske dvorane u Karlovcu , kod blagajnice Društva.Trebat će vam i osobna fotografija ( 1 kom.) za arhivu članstva.Preporučena veličina fotografije je oko 30 X 35 mm ali nije strogo zadana .

 

primjer “nove” iskaznice u upotrebi od 01.01.2020.g.
Ukoliko već imate člansku iskaznicu PD Dubovac , osim kod blagajnice Društva godišnju članarinu možete platiti  i općom uplatnicom ili elektronskim plaćanjem . Kao poziv na broj primatelja uzima se broj vaše  iskaznice ( u ilustraciji to je 001844 ) .
  
   PRIMATELJ : PD DUBOVAC , Rakovac 1 , KARLOVAC
IBAN : HR81 2400 0081 1072 1829 1
MODEL : 00
Ukoliko se radi o “staroj” iskaznici kao poziv na broj primatelja upisuje se kao na slici :
OPIS PLAĆANJA : ČLANARINA ZA  20??. GODINU 
Napomena :  Iskaznica je važeća uz predočenje osobne iskaznice

Zasigurno imate još pitanja . Na sva ne možemo odgovoriti ovim putem ali evo još nekoliko jednostavnih pitanja i odgovora :
Kako se prijaviti za izlet ?Najbolje je doći na sastanak Društva te se prijaviti voditelju izleta.O svakom nadolazećem izletu se mogu dobiti i tiskani materijali a i voditelj izleta daje izvješće o tijeku priprema za izlet. Za izlet se može prijaviti i telefonom voditelju izleta .
Što ponijeti na društveni izlet ?Pri najavi izleta voditelj u pravilu navede ako ima posebnih zahtjeva za taj izlet.No za one koji tek ponekad krenu s nama ili to čine prvi puta evo nekoliko savjeta :

  • hranu i vodu  ( ukoliko postoji mogućnost opskrbe ili obroka na putu , to se uvijek napomene )
  • čvrstu ( planinarsku )obuću i rezervne čarape ( može i više pari )
  • zaštitu od kiše ( kabanica , pelerina i sl. ) i zaštitu od sunca ( šešir , kapa , krema )
  • vjetrovku
  • rezervne majice ( često se treba presvući zbog znojenja)
  • malu prvu pomoć ( zavoj , flaster , tablete protiv bolova i sl. )
  • baterijsku svjetiljku , nožić

Popis stvari može biti znatno veći , zavisno od terena i duljine boravka na izletu te godišnjeg doba .Tako treba voditi računa da nam može zatrebati i vreća za spavanje ,komad užeta , kopče, štapovi, cepin , naočale ( UV zaštita), rukavice itd.
Preporuka je da se izletnik ili planinar obavijesti o potrebnim detaljima  na sastanku društva ili kod voditelja izleta. 

Gdje pronaći informacije o planinarstvu ?

Planinarsko društvo Dubovac ima svoju biblioteku i arhivu koje sadrže velik broj podataka o planinarstvu i planinama .U biblioteci su i zemljovidi koji mogu zanimati planinare.
Izvrstan način je pohađanje planinarskih škola koje redovno organiziraju neka planinarska društva i savezi. PD Dubovac redovito svake godine organizira Opću planinarsku školu koja je temelj za pohađanje daljeg školovanja planinara ( alpinisti , speleolozi , vodiči , markacisti itd.).
U današnje vrijeme je najbrže doći do podataka internetom ! Tako postoje brojne domaće i strane stranice koje se bave planinarstvom.I ove naše stranice nude veze (linkove) na neke od takvih stranica.
Za one koji se počinju zanimati za ove teme preporučamo posjetu stranicama Hrvatskog planinarskog saveza .

VAŽNO ! Kakvu obuću odabrati pri kupnji ?

Ograničit ćemo odgovor  na kategoriju planinarske izletničke obuće.
Cipele ( visoke ili poluvisoke ) moraju biti čvrste i čuvati zglob od uganuća.Pri kupnji planinarske obuće obavezno kupujemo broj veće cipele.Preporuka je da cipele imaju “Vibram” ili sličnu oznaku đona, koji garantiraju  izdržljivost i kvalitetu .Ne treba kupovati cipele koje su namijenjene alpinizmu jer nisu primjerene za duže hodanje.Savjetujemo odabrati cipele namijenjene svim godišnjim dobima.Cipele namijenjene gorskom planinarenju su dobre za sve terene iako su malo teže.Kasnije možemo kupiti uz njih druge , lakše cipele.Proizvođači u deklaracijama navode namjenu cipela i njihove osobine.Dobro je da su cipele nepromočive tj. da imaju membrane od GoreTexa ,SimpaTexa i sličnih materijala.
Danas “ozbiljni” proizvođači planinarske obuće rade modele posebno namijenjene ženama ili muškarcima.To nalažu razlike u anatomiji , pa se pri kupnji i o tome može  voditi  računa.

Sastanci  

SASTANCI DRUŠTVA SE NE ODRŽAVAJU ZBOG ZBOG COVID 19 PANDEMIJE

U normalnim okolnostima sastanci članova PD Dubovac su četvrtkom u 19.30 sati u prostoru Male dvorane na prvom katu (ulaz kroz kafić) Školske sportske dvorane u Karlovcu.
Upravni odbor sastaje se po potrebi, najčešće je to mjesečno jedan put .

Sastanci PD Dubovac otvorenog su tipa te im mogu prisustvovati svi građani bez obzira na članstvo.
DOBRO DOŠLI !
.
PD Dubovac 2018.