Članstvo i sudjelovanje

Kako se učlaniti ?

Jednostavno. Dođi na sastanak Društva i učlani se !
Članarina se plaća za tekuću godinu a visine članarine iskazane su u tablici.

 

 

Svaki član dobiva člansku  iskaznicu (Hrvatskog planinarskog saveza) u koju se lijepi markica za članarinu u tekućoj godini. Cijena iskaznice je 2,00 EUR.

Organizirano planinarenje donosi veći stupanj sigurnosti svakom planinaru. To se naročito odnosi na početnike. Edukacija kroz sastanke Društva i planinarske škole, polasci na izlete koje vode iskusni planinari i školovani vodiči, izgradit će početnika u zrelog planinara. Odlasci na organizirane društvene izlete uz to donose i radost druženja te nova poznanstva.

PD DUBOVAC je društvo s stogodišnjom tradicijom i bogatom poviješću. Društvo njeguje opće vrijednosti sadržane u pojmu planinarstva. Između ostalog to su prijateljstvo, druželjubivost, zajedništvo, očuvanje prirode, sportski duh, ekološka svijest i domoljublje. Kako se učlanjenjem postaje i članom Hrvatskog planinarskog saveza, stječu se sva prava članova HPS-a.

Popusti pri noćenjima u planinarskim kućama i domovima, popusti kod ulazaka u nacionalne parkove  i slično. Popusti za domove vrijede i u inozemstvu, tamo gdje postoje sporazumi HPS-a. npr. u Sloveniji i BiH.

Svaki član je osiguran od nezgoda. Učlanjenjem neposredno podupiremo planinarstvo u Karlovcu i kroz organizirano djelovanje čuvamo vrijednosti koje njeguju planinari.

Pristupnicu u pdf formatu možete skinuti, ispuniti, isprintati i donijeti četvrtkom u 19.30 sati u prostoru Male dvorane na prvom katu Školske sportske dvorane u Karlovcu, kod blagajnice Društva. Trebat će vam i osobna fotografija (1 kom) za arhivu članstva. Preporučena veličina fotografije je oko 30 X 35 mm ali nije strogo zadana.

PD DUBOVAC Pristupnica 2022

Ukoliko već imate člansku iskaznicu PD Dubovac, osim kod blagajnice Društva godišnju članarinu možete platiti  i općom uplatnicom ili elektronskim plaćanjem.

PRIMATELJ: PD DUBOVAC , Rakovac 1 , KARLOVAC
IBAN : HR81 2400 0081 1072 1829 1
MODEL : 00
OPIS PLAĆANJA : ČLANARINA ZA  2024. GODINU

Kao poziv na broj primatelja uzima se broj vaše “nove” iskaznice. Nove iskaznice nemaju fotografije na sebi.
Ukoliko se radi o “staroj” iskaznici kao poziv na broj primatelja upisuje se kao na slici:

 

 

Napomena :  Iskaznica je važeća uz predočenje osobne iskaznice

 


Kako se prijaviti za izlet?

Najbolje je doći na sastanak Društva te se prijaviti vodiču koji organizira i vodi izleta. O svakom nadolazećem izletu se mogu dobiti tiskani materijali a i vodiči u tijeku priprema za izlet svakoga četvrtka prezentiraju izlet i zaprimaju prijave sa uplatama. Za izlet se može prijaviti i telefonom voditelju izleta.

Što ponijeti na društveni izlet? Pri najavi izleta vodič u pravilu navede ako ima posebnih zahtjeva za taj izlet. No za one koji tek ponekad krenu s nama ili to čine prvi puta evo nekoliko savjeta što ponijeti:

  • hranu i vodu  ( ukoliko postoji mogućnost opskrbe ili obroka na putu, to se uvijek napomene )
  • čvrstu ( planinarsku ) obuću i rezervne čarape ( može i više pari )
  • zaštitu od kiše ( kabanica, pelerina i sl. ) i zaštitu od sunca ( šešir, kapa, krema )
  • vjetrovku
  • rezervne majice ( često se treba presvući zbog znojenja)
  • malu prvu pomoć ( zavoj, flaster, tablete protiv bolova i sl. )
  • baterijsku svjetiljku, nožić

Popis stvari može biti znatno veći, zavisno od terena i duljine boravka na izletu te godišnjeg doba. Tako treba voditi računa da nam može zatrebati i vreća za spavanje, komad užeta, kopče, štapovi, cepin, naočale, UV zaštita, rukavice itd.

Preporuka je da se izletnik ili planinar informira o potrebnim detaljima  na sastanku društva, kod voditelja izleta, tiskanog letka ili na web stranici Društva.


Gdje pronaći informacije o planinarstvu ?

Izvrstan način je pohađanje planinarskih škola koje redovno organiziraju planinarska društva. PD Dubovac redovito svake godine organizira Opću planinarsku školu koja je temelj za pohađanje daljeg školovanja planinara (alpinisti, speleolozi, vodiči, markacisti itd.).
U današnje vrijeme je najbrže doći do podataka internetom. Tako postoje brojne domaće i strane stranice koje se bave planinarstvom. I ove naše stranice nude veze (linkove) na neke od takvih stranica.
Za one koji se počinju zanimati za ove teme preporučamo posjetu stranicama Hrvatskog planinarskog saveza.


Kakvu obuću odabrati pri kupnji ?

Ograničit ćemo odgovor  na kategoriju planinarske izletničke obuće. Cipele (visoke ili poluvisoke ) moraju biti čvrste i čuvati zglob od uganuća. Pri kupnji planinarske obuće obavezno kupujemo broj veće cipele. Preporuka je da cipele imaju “Vibram” ili sličnu oznaku đona, koji garantiraju  izdržljivost i kvalitetu. Ne treba kupovati cipele koje su namijenjene alpinizmu jer nisu primjerene za duže hodanje. Savjetujemo odabrati cipele namijenjene svim godišnjim dobima. Cipele namijenjene gorskom planinarenju su dobre za sve terene iako su malo teže. Kasnije možemo kupiti uz njih druge, lakše cipele. Proizvođači u deklaracijama navode namjenu cipela i njihove osobine. Dobro je da su cipele nepromočive tj. da imaju membrane od GoreTexa, SimpaTexa i sličnih materijala. Danas “ozbiljni” proizvođači planinarske obuće rade modele posebno namijenjene ženama ili muškarcima. To nalažu razlike u anatomiji, pa se pri kupnji i o tome može  voditi  računa.


Sastanci  

Sastanci se održavaju četvrtkom u 19.30 sati u prostoru Male dvorane na prvom katu Školske sportske dvorane u Karlovcu, sukladno epidemiološkim mjerama.

Sastanci PD Dubovac otvorenog su tipa te im mogu prisustvovati svi građani bez obzira na članstvo.

DOBRO DOŠLI !

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !