17.09.2023. MPŠ LOVNIK GORSKI KOTAR

IZVJEŠTAJ:
U sunčanu subotu 53 malih i velikih planinara krenulo je na izlet u Gorski kotar, na vrh Lovnik (902 m) iznad Vrbovskog. Planinarska staza nas je vodila kroz crnogoričnu i bjelogoričnu šumu, prelazili smo preko srušenih stabala, hodali kroz visoku travu. Ogromne krošnje pružale su nam sjenu i zaštitu od sunca cijelim putem do vrha. Na kamenom vrhu obraslom mahovinom napravili smo pauzu, nakon koje smo se istim putem vratili do polazišta u Hajdinama, iznad Vrbovskog, Djeca su uz druženje i uživanje u prirodi usvajali nova znanja o planinarenju. Odmor i ručak je bio na ušću Kamačnika u Dobru. Poslije podne smo proveli u živopisnom kanjonu hodajući do izvora Kamačnika, koji se ubraja među najdublje u Hrvatskoj. Nakon provedenog prekrasnog dana u Gorskom kotaru planiramo sljedeći izlet u Speleon i Baračeve špilje. 

Hvala kolegama Robertu Boiću i Davoru Špacu na pomoći u vođenju grupe

Vjekoslav Šipek
voditelj MPŠ

 

_____________________________________________________________

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole u nedjelju 17.09.2023. organizira jednodnevni izlet u Gorski kotar na Lovnik (902 m).

Polazište na Lovnik je ispred nekadašnjega motela “Vidikovac” u Hajdinama, iznad Vrbovskog, na staroj cesti Zagreb – Rijeka. Staza najprije vodi kroz mješovitu a nakon nje kroz crnogoričnu šumu stalno dobivajući malo oštrije na visini. Nakon crnogorične ponovo staza ulazi u bjelogoričnu mješovitu šumu, prolazi ispod dalekovoda i izbija na makadamsku cestu. Staza se nastavlja planinarskom stazom do poveće livade na kojoj je izgrađena lovačka čeka. Nakon te livade slijedi kratki uspon, djelomično po kamenjaru, na vrh. Vrh je kamenit i s njega nema vidika. Povratak je istom stazom do parkirališta. Autobusom se spuštamo u Vrbovsko. Na mjestu pored ugostiteljskog objekta potok Kamačnik se ulijeva u rijeku Dobru. Po dogovoru možemo obići kanjon Kamačnika, ulaznica 4,00 EUR. Staza vodi uz samo korito, djelomično po stjenovitim rubovima kanjona, drvenim mostićima na uzdužnim i poprečnim prijelazima potoka i završava izvorom Kamačnika, duga je 3.2 km. Atraktivnom stazom može se za oko 1 sat doći do izvora Kamačnika, malog jezerca plavozelene boje na 410 m nadmorske visine.

Polazak : nedjelja 17.09.2023. u 08,30 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Ocjena težine :  N (kondicijski nezahtjevno) N (tehnički nezahtjevno)
Prijevoz i cijena: veliki  autobus 10,00 EUR / 75,34 HRK
Vodiči:  Vjekoslav Šipek (095 940 4964)  Robert Boić   Davor Špac

OKVIRNI PLAN IZLETA
08:30 – polazak iz Karlovca
09:30 – dolazak i polazak na stazu
11:00 – dolazak na vrh Lovnik
13:30 – očekivani povratak do parkirališta
14:00 – Kamačnik
17.30 ( ili prema dogovoru ) odlazak prema Karlovcu, planirani dolazak do 19.00 sati

OPREMA: lagana planinarska obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (sunce, kiša, hladnoća, vjetar), štapovi za hodanje preporučljivi, rezervna odjeća, prva pomoć

HRANA: iz ruksaka, mogućnost obroka u restoranu Kamačnik, min. 2 l vode

Prijave sa uplatama za izlet kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19.30 sati u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost–mala dvorana.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati
plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu. 

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!