Ocjenjivanje težine izleta

OCJENJIVANJE TEŽINE IZLETA

Ocjenjivanje težine izleta imaju svrhu kako bi se planinari i izletnici lakše odlučili pri odabiru izleta shodno njihovim fizičkim mogućnostima i sklonostima. Izlet ocjenjuje vodič koji vodi izlet, vodeći se niže navedenim preporukama.

Ocjena za kondicijsku zahtjevnost ima 4 razreda: L , O , T , I

L – lagano
laka tura primjerena svakom planinaru ili izletniku , po ukupnom trajanju hodnje kraća od 5 sati, koja isključuje dugotrajne i strme uspone a visinska razlika je manja od 400 m.
O – otežano
lakša tura ukupnog trajanja hodnje do 7 sati i može sadržavati dugotrajne uspone i mjestimične kraće strme i uspone. Visinska razlika je veća od 400 m.
T – teško
teška tura , koja uključuje višekratne dugotrajne, strme i vrlo strme uspone ili po trajanju hodnje prelazi 7 sati ili je visinska razlika koju svladavamo je veća od 800 m.
I – izrazito teško
izrazito teška tura čije je trajanje hodnje duže od 9 sati i može sadržavati višekratne strme i
dugotrajne uspone ili je visinska razlika koju savladavamo veća od 1200 m.

Ocjena za tehničku zahtjevnost ima 3 razreda: N , Z , V
N – nezahtjevno
trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala
Z – zahtjevno
Pri napredovanju u kretanju se potrebno služiti rukama, na pojedinim dionicama koriste se sajle i klinovi, a u zimskim uvjetima cepin i dereze. Kaciga je obavezan dio opreme.
V – vrlo zahtjevno
• Pri napredovanju u kretanju se služimo i rukama, obavezno je samoosiguranje i uporaba kaciga a zimi cepina i dereza. Po potrebi se formira navez.
• Trasa sadrži opasne dionice na kojima nije postavljeno osiguranje i da bi ih se savladalo potrebno je puzanje i osiguravanje.
• Trasa nije markirana pa je potrebna samostalna orijentacija ili je trasa svojim položajem opasna (udari vjetra, sunce, lavinsko područje itd).