07.10.2023. MPŠ NP Sjeverni Velebit

IZVJEŠTAJ:

U sklopu četvrtog izleta Male planinarske škole “Klinci i klinceze 2023”  posjetili smo Kuću Velebita u Krasnom i planinarili u NP Sjeverni Velebit.

U sunčanu subotu 56 planinara PD Dubovac, od toga 27-ro  djece, šest mlađih od 6 godina, krenulo je prema nacionalnom parku Sjeverni Velebit.  U 09,30  bili smo u Kući Velebita u Krasnom gdje je na četiri etaže predstavljeno bogatstvo Velebita, njegova raznolikost te kulturna i prirodna vrijednost. Obuhvaćene su tematske cjeline o klimi, vrstama i staništima životinja, prirodnoj i kulturnoj baštini, Naglasak je stavljen na duboke jame kao na posebnu osobitost Parka. Upoznali smo se s geologijom Velebita i procesom nastanka jama, povijesti i tehnikama njihova istraživanja, te dobili uvid u specifičan životinjski svijet podzemlja.

Točno u podne sa parkirališta na Zavižanu krenuli smo prema naše cilju, Velikom Zavižanu visokom 1676mnv. Velebit naš je dočekao najljepšim mogućim vremenom otvarajući sebe i pogleda na sve strane. Postepeno smo se penjali kroz šumu svinutih bukovi a zatim kroz šumu planinskog bora do vrha Velikog Zavižana. Za sat vremena svi smo bili na vrhu. U proljetnim uvjetima, na vrhu smo odmarali i uživali u pogledi na cijeli Sjeverni Velebit, more i niz otoka.  Istim putem spustili smo se do ulaza u Botanički vrt a zatim do Meteorološke postaje i planinarskog doma Zavižan.  Voditelj Meteorološke postaje Drago Vukušić nam je na osobit način dočarao klimu i vremenske uvjete na Velebitu pa smo između ostalog saznali da je najviša zabilježena temperatura 28*C, udar bure preko 300 km/h, da je zabilježen snijeg u svim mjesecima . Na punoj terasi doma, uživali smo u suncu i pogledu na vijenac Velebiteskih vrhova viših od 1600nmv. Na povratku smo u Krasnom posjetili siranu Runolist gdje smo nakon degustacije ponijeli razne sireve prema Karlovcu. U 20:00 sati smo stigli u Karlovac uz dogovor za sljedeći vikend, kada je u planu dvodnevni izlet sa noćenjem u Pl. kući Vodice na Žumberku. 

Hvala kolegama vodičima Davoru Špacu i Kreši Fajdiću.

Vjekoslav Šipek
voditelj MPŠ

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole “Klinci i klinceze 2023“ u subotu 07.10.2023. organizira jednodnevni izlet u Nacionalni park Sjeverni Velebit.

Šire područje Zavižana, zajedno sa Rožanskim i Hajdučkim kukovima jedno je od najljepših planinskih područja u Hrvatskoj i zbog toga je zaštićeno kao nacionalni park.  Zavižanska skupina vrhova zauzima središnji položaj u sjevernom Velebitu i čine ju slikoviti vrhovi koji poput vijenca zatvaraju Zavižansku kotlinu – Vučjak (1645 m n.v.), Zavižanska kosa (1620 m n.v.), Balinovac (1602 m n.v.), Veliki Zavižan (1676 m n.v.), i Pivčevac (1676 m n.v.). Obilazak započinjemo u informacijskom centaru Kuća Velebita u Krasnom gdje ćemo saznati više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita. Zatim odlazimo do Zavižana, gdje se nalazi najviša meteorološka postaja u Hrvatskoj i Planinarski dom. Obići ćemo Velebitski botanički vrt koji je proglašen spomenikom parkovne arhitekture a kružna staza oko dolca omogućuje nam da vidimo stotine biljnih vrsta među kojima i velebitske endeme. Kod ulaza u Velebitski botanički vrt započinje uspon na vrh Veliki Zavižan. Put vas vodi naizmjence šumom i livadama, a potkraj kroz klekovinu bora krivulja. Sa vrha se mogli vidjeti veličanstveni prizori na otoke Krk, Prvić, Goli otok, Sveti Grgur i Rab, Cres i Lošinj, a s druge strane na brojne druge velebitske vrhove.

Vodiči:  VJEKOSLAV ŠIPEK ( 095 9404 964 )
                  KREŠIMIR FAJDIĆ
DAVOR ŠPAC
Polazak : 07.10.2023. SUBOTA  – 07’00 sati ispred suda
Težina izleta:  L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Prijevoz i cijena :  autobus 15 € /113 HRK
                                    ulaznica za NP i posjet Kući Velebita 8,00EUR/ 60,28HRK                        

 PLAN IZLETA

07.00  polazak ispred zgrade suda
09.00 posjet Kući Velebita
11.00 Pl. Dom Zavižan, obilazak Botaničkog vrta i Velikog Zavižana
14.00 Pl. Dom Zavižan (odmor)
16.00 polazak iz Krasnog
19.00 okvirni dolazak u Karlovac

OPREMA:  čvrsta obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta
(sunce, kiša, hladnoća, vjetar), prva pomoć

HRANA: iz ruksaka, min. 2 l vode

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana. 

 

Odustanak od izleta:

Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

– kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati

(predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta)

– ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet

– opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.