07.10.2023. MALI RAJINAC i ZAVIŽANSKI PIVČEVAC

IZVJEŠTAJ:
U subotu 7.10.  43 planinara PD Dubovac ,krenulo je autobusom prema nacionalnom parku Sjeverni Velebit. Uz usputnu kavicu na  odmorištu Sokolac u 9 i 30 smo bili na našoj početnoj točki parkiralištu na Zavižanu. Troje planinara krenulo u uživanje čarima Velebita na svoj način a 40 nas se uputilo prema Malom Rajincu.  Dan je bio kao izmišljen za planinarenje. Malo kroz šumu malo kroz travnate visoravni uživali smo u bojama jeseni .Malo po malo stigli smo do Crkvine. Malo odmora  ,grupna fotka i spremni smo za uspon na najviši vrh Sjevernog Velebita Mali Rajinac 1699 m.n-v- . Na vrh smo se popeli nešto iza 12 sati i uživali 20 tak minuta u pogledima . Nakon što smo dobro popunili memoriju naših mobitela slikama sa Malog Rajinca krenuli smo prema drugom našem cilju .Veliki ili Zavižanski Pivčevac 1676m.n.v  sljedeći je naš cilj. Kako smo se kretali u obliku brojke 8 predzadnju četvrtinu malo skupljamo snagu i krećemo na vrh. Rekli bi „kratko ali slatko“ ., uspon od oko 30 min ali dosta strmo .Naravno da za našu ekipu to i nije bio problem. Svatko u nekom svom ritmu ,popeo se na vrh-A pogledi sa vrha fenomenalni , iznad očekivanja-Osim okolnih vrhova imali smo priliku baciti pogled i na more ali se također odlično vidio i naš Klek. Nakon još jednog foto session-a drugom stranom spuštali smo se prema cesti kojom smo nastavili do Planinarskog doma na Zavižanu. U nekom nedostatku vremena (neću o razlozima) kratko osvježenje i 17i 15 sati krećemo prema Karlovcu. Usputna stanica bila je sirana u Krasnom gdje smo popunili zalihe omiljenog sira  te smo u Karlovcu bili nešto iza 20 sati.  Nas 40 prešlo je 13,6 km sa oko 650 m visinske za osvojena 2 vrha, ali po takvom vremenu doživjeti Sjeverni Velebit –neprocjenjivo. A ekipa je bila za čistu desetku .

Hvala i kolegi Ratku Draganjcu na pomoći da sve ovo prođe bez problema

FOTO TIHOMIR MASTELIĆ

Izvještaj napisao Damir Starešinić –Starky


NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira izlet na  Mali Rajinac i Zavižanski (Veliki) Pivčevac.

MALI RAJINAC (KT HPO1699m) najviši je vrh sjevernog Velebita, a zbog visine jedan je od najpreglednijih na Velebitu. Posebno se lijepo vide Hajdučki i Rožanski kukovi, Gromovača a na sjevernoj strani prostrana visoravan Jezera.

ZAVIŽANSKI PIVČEVAC(KT HPO 1676m) Zavižanski (Veliki) Pivčevac (1676m) ime je dobio po tetrijebu ili pivcu koji se nastanjuje na tom području. Zavižanski Pivčevac je u donjem dijelu šumovit, dok mu je vršni dio stjenovit tako da je s njegovog vrha dobar vidik. Na jednu se stranu uočava Veliki Zavižan i Balinovac, a na drugu Mali Rajinac.

Visinska razlika je oko 900m a vrijeme hodanja je oko 6 sati

Polazak : 07.10.2023.g. u 06;30 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena :  autobus 15 /113 HRK + 5 /37,67 HRK ulaz u nacionalni park (uplata u autobusu)
Ocjena težine :  O ( kondicijski otežano) N ( tehnički nezahtjevno )
Vodiči : Damir Starešinić  ( 095 365 5733 ) , Ratomir Draganjac (098 9436 170)

OKVIRNI PLAN IZLETA

  • 06:30  polazak ispred zgrade suda
  • 09:30 dolazak na Zavižan i polazak na uspon
  • 15:30 završetak obilaska i dolazak na početnu točku
  • 16:30 polazak prema Karlovcu
  • 19:30 očekivani dolazak u Karlovac

    OPREMA:  
    gojzerice, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (sunca, kiša, vjetar), štapovi preporučljivi

HRANA: iz ruksaka, minimalno 2,5-3l vode

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana. 

 NAPOMENA: obavezna osobna i planinarska iskaznica

Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Odustanak od izleta: Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:
– kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati (predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta)
– ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet
– opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.