04.11.2023. Škocjanske jame i Kokoš SLO

IZVJEŠTAJ: Čitav tjedan južina, kiša, zamorno praćenje vremenske prognoze, za subotu kažu nema padalina ???, odluka idemo, ma planinari smo…netko reče „ kad anđeli putuju sija sunce “.

Subotnje tmurno karlovačko jutro, preko sto „anđela“ od 4 do 86 godina, dva autobusa, u jednom 58 „maturanata“, u drugom polaznici ovogodišnje MPŠ „ Klinci i klinceze 2023 “, 24 klinceze i klinaca, roditelji….pun bus a još nam se priključuju neki i automobilima…..da ekskurzija. Izlazimo iz tunela Tuhobić, Kvarner, Učka na dlanu.. kao da nije tri tjedna derala južina, obilne padavine….Vrata Jadrana, odmor, školarci došli na svoje.. McDonald’s, papirologija, neki zaboravili osobne iskaznice, dalje na svoju odgovornost, granični prijelaz Rupa, kam pa greste… a planinari, u redu.

Prekrasno sunčano jutro….“kad anđeli…“ laganini vožnja ( ograničenje 50 km ), u planiranom vremenu smo na parkingu

NP „Škocjanske jame“. Ljubazni domaćini, brzinski se kupuju ulaznice, idemo prema ulazu u jame, dočekuju nas vodiči krećemo u obilazak jednog od najvećih svjetskih prirodnih fenomena i jedan od najvećih podzemnih kanjona u svijetu, iznimne ljepote s jedinstvenim ekosustavom, te velike povijesne vrijednosti jer su bile naseljene od prapovijesti. Dvosatni obilazak podzemnog svijeta kroz kanjon uz huk rijeke Reke impresionirao je sve planinare, male i velike. Odlazimo s namjerom skorog povratka, u proljeće, ostalo je još toga vani za vidjeti..

Kraći odmor, neki odjurili i do vidikovca, neki brzinski marendali, svi smo na broju, krećemo prema nekadašnjem graničnom prijelazu Lipica, realnost života ……granična policija, miču čunjeve sa ceste, parkiramo kod Kompasa.

Nakon jednosatne hodnje po ( markiranoj – laka planinarska staza ) šumskoj cesti dolazimo do kuće na Kokošima ( 670 m ), planinarskom domu tik uz slovensko – talijansku granicu, na brežuljku Jirmanec, koji se proteže iznad turistički poznate Lipice, najvećeg slovenskog sela Lokve i najstarije turističke špilje u Europi, Vilenice. Kuća je dobila ime po vrhu Kokoš ( 674m ), koji je od kuće  udaljen oko 5 minuta.

Gotovo dva sata odmaramo, školarci se zaigrali, uživamo u dobroj papici, kolačima, delicijama, koje pripremaju članovi obitelji Cotič, pod vodstvom Chefa Matjaža, vrhunskog kuhara u svjetskim razmjerima. Primjer kako se može spojiti gastronomija pristupačna i planinarima.

U sumrak se težom, strmom stazom ( za polaznike MPŠ novo iskustvo ), po blatnjavom kamenjaru, oprezno spuštamo do autobusa, idemo doma puni dojmova.

Rastajemo se sa školarcima, ne radimo nikakve pauze, „maturanti“ su ispred suda prije 20.00,  neki će još vanka.

Hvala svim sudionicima na kooperativnosti i disciplini čime su pridonijeli u uspješnoj realizaciji ovog izleta kojeg ćemo se rado sjećati.

FOTO TIHOMIR MASTELIĆ IVIĆ

FOTO RODITELJI MPŠ 

 

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac u subotu 04. 11. 2023. vodi svoje članove i članove HPS-a, polaznike MPŠ “Klinci i klinceze 2023“ u Primorsko – kršku regiju susjedne nam Slovenije.Prijepodnevne sate provodimo u Parku Škocjanske jame, jednom od najvećih svjetskih prirodnih fenomena i jedan od najvećih podzemnih kanjona u svijetu, iznimne ljepote s jedinstvenim ekosustavom, te velike povijesne vrijednosti jer su bile naseljene od prapovijesti. Zbog toga su 1986. godine upisane na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Europi, a nakon stjecanja neovisnosti, slovenske vlasti su osnovale Nacionalni park ŠKOCJANSKE JAME.

Nakon obilaska Škocjanskih jama put nas vodi prema Lipicama, odakle krećemo prema kući na Kokošima ( 670 m ), na brežuljku Jirmanec, koji se proteže iznad turistički poznate Lipice, najvećeg slovenskog sela Lokve i najstarije turističke špilje u Europi, Vilenice. Kuća je dobila ime po vrhu Kokoš ( 674m ), koji je od kuće  udaljen oko 5 minuta. Samo 30 minuta jugoistočno od kuće  smjestio se vrh Veliko Gradišče, koji je sa svojih 741 m najviši vrh Tršćansko-Komenske Majke Krša.

Kuća na Kokošima izvrstan je vidikovac, za vedrih dana možemo promatrati Triglav sa susjednim vrhovima, Dolomite, krške vrhove (Nanos, Vremščica, Slavnik), te obalu sa svojim zaleđem i obližnjim gradovima ( Kopar, Izola, Piran, Trst, Udine, pa čak i Veneciju.

Vodiči :  KREŠIMIR FAJDIĆ  ( +385 91 3903 311 ) VJEKOSLAV ŠIPEK ( +385 95 940 4964 )
Polazak subota, 04. 11. 2023.  – 06.30 sati – autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   L ( kondicijski lako ) ; N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena prijevoza :  20,00 € / 150,69 HRK  ( Preračunato prema fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )
Obilazak Škocjanskih jama : prema CJENIKU OBILASKA

 

PLAN IZLETA

 – 06.30 –  polazak prema Škocjanu gdje planiramo stići oko 9.30, odmor na Vratima Jadrana 30 min.
– 10.00 12.00 – obilazak Škocjanskih jama
– 12.30   17.00 – uspon do kuće na Kokoši, odmor, ručak, povratak na ishodište
– 17.30 – polazak prema Karlovcu gdje planiramo stići oko 20.30

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 26. 10. 2023. god. kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19.30 u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost – mala dvorana.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!