10.12.2023. MPŠ  PETROVA GORA

IZVJEŠTAJ:
U kišno nedjeljno jutro, od 46 prijavljenih u četvrtak, 11-tero malih i veliku planinara okupilo se ispred Mc Donalds-a. Bravo hrabrima koje nisu pokolebali vremenski uvjeti! Odluka je da bila da popijemo kavu kod Kristine u Cerovcu te lagano krenemo prema Muljavi. Prognoza je bila točna i kada smo oko 9,30 bili spremni za hodanje, kiša je prestala. Rimskim putem smo se popeli do spomenika oko 11,00 sati a staza začuđujuće nije bila jako blatna a vrijeme se potpuno smirilo.  Otišli smo do Malog Petrovca, obišli ostatke pavlinskog samostana te se lagano istim putem prije 13,00 sati vratili do Muljave. U Muljavi nas je čekala većina školaraca i roditelja. Nakon finog ručka, dodijeljene su diplome Hrvatskog planinarskog saveza i Planinarskog društva Dubovac i time je završena 13. Mala planinarska škola.
U školu je krenulo 42. djece a uspješno ju je završilo 29, u dobi od 4 do 14 godina.

Čestitka svim polaznicima, hvala roditeljima na iskazanom povjerenju i sudjelovanju te svim vodičima i predavačima.

Vjekoslav Šipek
voditelj MPŠ

FOTO MPŠ 

 

_____________________________________________________________________

NAJAVA:

PD „Dubovac“ organizira završni izlet za Malu planinarsku školu “Klinci i klinceze 2023.“ u nedjelju 10.12.2023. na  PETROVU GORU, vrh PETROVAC – KT HPO 7.4., 512 m.
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove, prije svega obitelji, naše klinceze i klince, članove HPS-a organizira izlet na Petrovu goru jednu od najljepših i najbolje očuvanih gorskih šumovitih krajobraza u Hrvatskoj, od 1969. godine zaštićen kao značajni krajobraz. Petrovac, najviši vrh Petrove gore, prostrana je šumovita visoravan s dva neznatno istaknuta vrška podjednake visine – Velikim i Malim Petrovcem. Na Velikom Petrovcu je zapušten velebni spomenik Vojina Bakića i memorijalni centar, a na Malom Petrovcu ruševina samostana koji je najvjerojatnije sagrađen krajem 13. stoljeća na temeljima ranijih rimskih utvrda. Zbog čestih upada Turaka u to područje već je u 14.st. bio napušten, a pavlini su se preselili u novi samostan u Kamenskom. U Drugom svjetskom ratu bile su u šumama Petrove gore tajne partizanske bolnice. Petrova gora svoje ime duguje hrvatskom kralju Petru Svačiću koji je prema legendi ovdje poginuo. Od Muljave ćemo proći ćemo poučnom stazom “Rimski put“ i dio Planinarske obilaznice Petrova gora, spomenik, nažalost devastiran, pavlinski samostan Sv.Petra ) čine Petrovu goru atraktivnom destinacijom i za nas planinare. Nakon planinarske ture u Lovačkom domu Muljava, polaznicima Male planinarske škole “Klinci i klinceze 2023.“ biti će uručene diplome i prigodni pokloni.

Vodiči:  VJEKOSLAV ŠIPEK (095 9404 964), IRENA GRGIĆ, MARIN MARAS
Polazak: 10.12.2023. nedjelja  – 07.30 sati sa parkirališta kod  McDonalds-a
Težina izleta:
 L ( kondicijski lagano ) N ( tehnički nezahtjevno )
Prijevoz: osobnim automobilima

PLAN IZLETA

07.30 polazak sa parkirališta McDonaldsa  prema Muljavi
08.30 13.30 – kružna planinarska tura – planinarskom obilaznicom Petrova gora
13.30 16.00 – odmor, boravak na lovačkom domu Muljava, ručak
16.00 ( ili prema dogovoru ) – povratak prema Karlovcu                                

OPREMA:  pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama, čvrsta obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (sunce, kiša, hladnoća, vjetar), rezervna odjeća i obuća, prva pomoć

HRANA: iz ruksaka, mogućnost ručka u restoranu Muljava, min. 2 l vode

Prijave za izlet zaključno sa 08.12.2023. god. kod vodiča ili četvrtkom u 19.30 sati u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost–mala dvorana.

NAPOMENA:

Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ Karlovac tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti,od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!