30.09.2023. MPŠ SPELEON i Baraćeve špilje

IZVJEŠTAJ:
63 mala i velika planinara u sklopu trećeg izleta Male planinarske škole “Klinci i klinceze 2023“ posjetila su Centar podzemne baštine SPELEON i Baraćeve špilje. 

Uživali smo u sunčanom subotnjem jutru na lijepoj lokaciji arhitektonski zanimljivog Speleona u Novoj Kršlji, nedaleko od Baraćevih špilja u općini Rakovica.. Naši edukatori i stručni vodiči Andrija i Ante, su na uzbudljiv i iscrpan način prezentirali zanimljivosti o nastanku špilja, bogatim arheološkim i paleontološkim nalazima vunastog nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda, vuka i hijene iz ledenog doba, uz dinamičan i multimedijalan prikaz. Posebno je prezentirana speleologija i speleo ronjenje. Dio posjetitelja je završio obilazak u velikoj igraonici unutar objekta, a ostatak na velikoj terasi sa pogledom na okolna brda.

Oko podneva  smo se spustili u obilazak  Gornje Baraćeva špilje, jedne od četiri Baraćeve špilje i jedine otvorena za turističke posjete. Ranija prezentacija iz  Speleona dobila je puni smisao obilaskom ostataka špiljskog medvjeda te samim prolaskom kroz Gornju Baraćevu špilju prepunu ukrasa stalaktita, stalagmita i stalagnata te pokojeg šišmiša. Po obilasku špilje, kroz okolnu šumu prohodali smo lijepu kružnu pješačku stazu naziva Ris u dužini od 3,1 km i u trajanju od 1:00 sata. Izlet smo završili popodnevnim obilaskom Slunja i Rastoka. Dogovoren je sljedeći izlet u NP Sjeverni Velebit uz obilazak Kuće Velebita u Krasnom i planinarenje na području oko Zavižana.

Vjekoslav Šipek
voditelj MPŠ

 


NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole organizira jednodnevni izlet u SPELEON – Centar podzemne baštine i Baraćeve špilje. Speleon se nalazi u Karlovačkoj županiji, točnije u Novoj Kršlji nedaleko od Baraćevih špilja u općini Rakovica. Na poseban način prezentira prirodnu baštinu koja se krije u podzemlju i fosilne ostatake životinja iz ledenog doba, pronađenih u Gornjoj Baraćevoj špilji.  Čekaju nas hiperrealistične replike vunastog nosoroga, špiljskog lava, špiljskog medvjeda, vuka i hijene a vraćaju nas desecima tisuća godina unazad u vrijeme ledenog doba. Nakon obilaska odlazimo do Gornje Baraćeva špilje, jedne od četiri Baraćeve špilje i jedine otvorena za turističke posjete. Bogate arheološke i paleontološke nalaze poput narukvice iz 7. st. pr. Kr. te ostataka špiljskog medvjeda i lava, uz zanimljivosti o nastanku špilja, prezentirat će stručni vodiči prolazeći prvo kroz šumu koja vodi do špilje, a zatim i u špilji prepunoj ukrasa; stalaktita, stalagmita i stalagnata. Po obilasku špilje prošetati ćemo kružnom pješačkom starom naziva Ris u duljini od 3,1 km i trajanju od 1:00 sata. Izletu se mogu pridružiti i drugi članovi Društva, ukoliko ostane slobodnih mjesta.

Polazak: 30.09.2023. SUBOTA  – 08.00 sati ispred suda
Težina izleta: L ( kondicijski lako ) N ( tehnički nezahtjevno )
Prijevoz i cijena: veliki  autobus 10,00 EUR / 75,34 HRK
Posjet i vođenje u SPELEONu i Baraćevim špiljama za polaznike MPŠ i članove  PD Dubovac ovom prilikom je besplatno.
Vodiči:  VJEKOSLAV ŠIPEK (095 940 4964) DAVOR ŠPAC

PLAN IZLETA

08.00  polazak ispred suda
10.00 – 11.30 obilazak SPELEONA
12.00 – 14.30 – razgled Gornje Baračeve špilje i prolazak stazom Ris
15.00 – 16.30 – obilazak Rastoka, Slunja
16.30 (ili prema dogovoru) odlazak prema Karlovcu, planirani dolazak oko 18.00 sati

Uplate za izlet prema zaprimljenim prijavama na sastanku Društva do četvrtak 28.09.2023. kod vodiča.

OPREMA:  sportska obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (sunce, kiša, hladnoća, vjetar)

 HRANA: iz ruksaka, min. 2 l vode, ručak u vlastitom aranžmanu u Rastokama

 Odustanak od izleta: Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava iznimno je moguć u slučaju:

– kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati  (predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta)
– ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet
– opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.