23.09.2023. DEBELA PEČ Julijske Alpe

Zbog izrazito lošeg vremena izlet se otkazuje.
Povrat uplata  kod vodiča na sastanku Društva.

NAJAVA:
PD Dubovac organizira jednodnevni izlet u subotu  23.09.2023. na vrh DEBELA PEČ u Julijskim Alpama.

Napomena: Zbog zatvorenosti staza uslijed nedavnih poplava, planirani izlet na Veliku i Malu planinu za sada nije  moguć pa je to razlog promjene

Debela peč je 2014 m visok vrh u slovenskom dijelu Julijskih Alpa. S jedne strane se strmo  nadvija  nad dolinom Krme dok s druge strane manje strmo nadvisuje šumske prostore Pokljuke. Vrh pruža poglede na visoke vrhove Julijskih Alpa i Karavanki.

Vrh je vrlo posjećen tijekom cijele godine i do njega vode mnoge planinarske staze. Koristit ćemo jednu od staza koja ide pored planinarskog doma Blejska koča . Kuća je opskrbljena jelom i pićem.

Polazak : 23.09.2023.g. u 05,30 sati ispred zgrade suda u Karlovcu .
Cijena prijevoza : 20 € / 150,69 Kn( veliki autobus )
Uplate na sastancima kod vodiča , zaključno s  14.09.2023.
Ocjena težine :  O – kondicijski otežano , N- tehnički nezahtjevno
Vodiči :  RATOMIR DRAGANJAC  ( 098 9436 170 ) , DAMIR STAREŠINIĆ  (091 2584 026)

OKVIRNI PLAN IZLETA

  • 05,30 polazak autobusa
  • 09,00 dolazak na polazište staze , planina Zajavornik
  • 09,15 polazak na turu
  • 10,30 dolazak na Blejsku koču – kraći odmor , nastavak uspona
  • 12,30 dolazak na vrh Debela peč , odmor, povratak na Blejsku koču
  • 17,00 dolazak na Pokljuku do autobusa i polazak za Karlovac
  • ovisno o raspoloživom vremenu, moguće je kraće zadržavanje na Bledu
  • očekivani povratak oko 21,00 h

Planinarska staza kreće  sa šumske ceste  na području Pokljuke ( planina Zajavornik ) i za približno 1 sat dolazimo na Blejsku koču . Nakon kraćeg predaha nastavljamo stazom prema  vrhu Debela peč u trajanju približno 1h i 30 minuta hoda. Vraćamo se istim putem da bi na Blejskoj koči napravili duži odmor za ručak. Nakon toga se vraćamo do autobusa.

Cijela staza nije zahtjevna ali zahtijeva dobru kondiciju . Visinska razlika po putu je 730 m. Hodanja je ukupno oko 5 sati  ne računajući odmore . Planinari koji to žele mogu skratiti put  i ostati na Blejskoj koči do povratka grupe koja ide na vrh.

Napomena: Ukoliko ne bude moguće prići na željenu točku početka planinarske staze, moguće je da će hodnja biti ukupno duža do 1h i 30 min.

OPREMA :

Obavezne  su planinarske cipele i odjeća primjerena  uvjetima. Štapovi za hodanje su dobrodošli.
Rezervnu obuću i  odjeću može se ostaviti u autobusu. Ponijeti dovoljno vode za piće i hranu prema vlastitoj potrebi. Dom je opskrbljen  hranom i pićima.

Kod na foto album vodiča

 

 

 

 

 

 

Odustanak od izleta: Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava moguć je u slučaju:
– kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati (predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta).
– ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet
– opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga