02.08-05.08.2024. DOLOMITI ITALIJA

PD Dubovac organizira izlet u Dolomite, regija Veneto, južni Tirol i Trentino u Italiji u periodu od 02.08-05.08.2024.

Proteže se od rijeka Adige na zapadu do Piave na istoku, i između dolina Puster na sjeveru i Sugana na jugu.. U Dolomitima se nalazi jedan nacionalni (Parco Nazionale Dolomiti Bellunesi) i više regionalnih parkova te 21 vrh viši od 3000m nadmorske visine ukupne površine 141.903 hektara. Zbog svoje ljepote Dolomiti su 2009 godine proglašeni prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a.

Smještaj za tri noćenja rezerviran je u hotelu Albergo Malga Ciapela, u mjestu Roca Pitore, podno najvišeg vrha Dolomita Marmolade (3343m), u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama. Cijena je 75 eura po osobi na noć s uključenim doručkom i svim taksama. Maksimalni broj osoba je 25. Cijena ne uključuje prijevoz, koji ćemo nastojati organizirati s tri kombija ili mali autobus Autotransporta Karlovac. Samo uplata kompletnog iznosa će se smatrati potvrdom rezervacije.

 

Albergo Malga Ciapela

Prvi dan (02.08): Jezero Lago di Sorapis

Polazak je 02.08. u 03:00 sati ispred zgrade suda. Smjer kretanja je Karlovac-Rijeka-Sežana-Palmanova-Armaro-Cortina d’Ampezzo. Put do podnožja jezera Lago di Sorapis s odmorima će trajati cca 7-8 sati (ukupno 460 km).

Jezero Lago di Sorapis nalazi se na sjeveru Italije i jedno je od najljepših jezera na svijetu. Magično, tirkizno, posebno u svako doba godine. Ovo jezero ističe se tirkiznom bojom vode, planinskim vrhovima oko njega, oblacima, ljepotom i predivnim vidicima..

Malo je reći da je reći da je ljepota ovog jezera očaravajuća, a do njega se dolazi pješice. Pješačka staza Lago di Sorapis ubraja se među popularnije planinarske izlete u Dolomitima? Do jezera će nam trebati oko 2,5-3 sata pješačenja koje je isprva lagano i jednostavno, a kasnije postaje zahtjevnije i strmije. Iako očarava bojama, na ovom jezeru kupanje nije dozvoljeno, kao ni vožnja brodovima i čamcima. Jezero se nalazi na nadmorskoj visini od 1925 metara iznad razine mora. Nakon povratka s jezera nastavljamo put do hotela koji je udaljen cca 1,5 sat vožnje. Dolazak u hotel planiran je za 18:00 sati.

Drugi dan (03.08): Tre Cime Di Laverdo – Jezero Lago Di Misurina  

Doručak. Polazak u 07:30. Današnji dan je predviđen za trekking na Tre Cime Di Laverdo, prepoznatljivog simbola Dolomita. Naša avantura će započeti na 2320 m/nv, kod planinarskog doma Auronzo (trajanje vožnje od hotela do doma je cca 1,5 sata). U ukupnoj dužini od malo više od 8 km uživati ćemo u predivnim pogledima na alpske vrhove, a svakako će najupečatljiviji biti onaj na Tre Cime: Mali Vrh (Cima Piccola) visine 2857 m, u sredini je najviši Veliki vrh (Cima Grande) visine 2999 m i Zapadni vrh (Cima Ovest) visine 2 973 m. Naš obilazak će završiti na istom mjestu odakle smo krenuli, te ćemo se kraćom vožnjom uputiti prema jezeru Lago di Misurina, smještenom na 1754 m n/v. Slobodno vrijeme za šetnju uz obalu jezera i kavu.  Okupljanje grupe i odlazak prema hotelu u 17:00. Večera. Noćenje.

Lago di Misurina

Treći dan (04.08): Tofana di Rozes (3225 m)

Doručak. U 07:30 okupljanje grupe i polazak prema slikovitoj Cortina D’Ampezzo., kraljici Dolomita, jednom od najeksluzivnijih odmarališta u Europi koje je poznato kao skijaško središte te dalje do našeg odredišta, doma Rifuggio Angelo Dibono (2083m). Piramidalni oblik Tofane di Rozes (3225 m) sa alpinističkog i planinarskog gledišta, izdvaja se svojom atraktivnošću i ljepotom i najljepša je od sve tri Tofane. Uspon na vrh Tofane di Rozes moguć je iz više pravaca. Pješačka grupa ide širokom stazom do gornjeg doma Rifugio Giussani na 2580 m, oko 2 sata hoda. Lakša grupa tu ostaje uživati na dužem odmoru i šetnji okolicom te se kasnije vraća istim putem do donjeg doma Rifugio Dibona. Teža grupa  nastavlja stazom do vrha na 3225 m..

Potencijalno, visokogorska grupa ide stazom Alta via Dolomiti prema ferati Lipella. Ferata obiluje svim detaljima, od tunela do strmih uspona i prečnica te prekrasnih vidika… Dugačka je i tehnički zahtjevna, posebice u drugom dijelu prije izlaska na greben. Ferata zahtijeva dobru fizičku kondiciju i psihičku pripremljenost. U drugom dijelu postoji mogućnost ranijeg izlaska iz ferate i uspon na vrh pješačkom stazom po Via normale. Ukupno trajanje uspona po ferati je cca 5 sati.

Staza je srednje teška, a vrijeme trajanja uspona ovisno o odabranoj grupi je 6-10 sati. Povratak u hotel u cca 19:00 sati.

Četvrti dan (05.08): Piz Boe (3152m)

Doručak. Odjava iz hotela. Polazak u 07.30 Sa parkirališta na Passo Pordoi (2239 m) sa južne strane vodi staza „Via Normale“, smatra se jednim od najlakših i najjednostavnijih  uspona na Piz Boe. Uspon traje cca 3 sata.

Piz Boe je lijep izlet – idealna prilika za sve one koji bi htjeli pomirisati zrak iznad tri tisuće metara, a da pri tome ne ulože previše truda. To je jedan od razloga da je ovaj vrh veoma posjećen od mnogih planinara, a i od mnogih izletnika koji ne planinare.

Sa parkirališta Passo Pordoi treba prijeći asfaltnu cestu do smjerokaza koji upućuje na Piz Boe, postavljen je sa desne strane staze, dok je sa lijeve strane postavljen spomenik slavnom biciklisti Faustu Coppiju. Ova staza  627 je zapravo (Alta Via Dolomiti-2), koja presijeca Grupu Sasso od juga i spušta se na sjevernoj stranu do prijevoja – passo Gardena. Po lijepo građenom i širokom putu umjerenog uspona staza, u prvom dijelu prolazi travnatim livadama, a nakon toga ulazi u kamenjar, dalje po serpentinama nešto strmije po siparu.

Nakon 45 minuta laganog hoda dolazi se do raskrižja putova: ravno staza nastavlja prema prijevoju Forcella i Piz Boe, desno Via Ferrata Cesare Piazzetta.

Dolaskom do doma Rifugio Forcella Pordoi, ispred nas se proteže veliki i ravni plato.

U nastavku uspon vodi po ugodnoj i široko polegnutoj stazi prema sjeveroistoku, koja vodi preko manjeg sniježišta i dovodi do još jednog raskrižja putova: Lijevo nastavlja staza 627 –  Alta Via Dolomiti prema Rifugio Boe i Rifugio Pisciadu’, desno staza broj 638 vodi na vrh Piz Boe i Rifugio Capanna Fassa. Sa ovog raskrižja i ravnog platoa, staza se oštrije uspinje krivudajući po kamenjaru, te dovodi do slijedećeg nivoa ravne visoravni. Iznad ovog platoa staza nastavlja oštrim usponom uz vršnu stijenu osiguranu sajlama i pokojim klinom do vrha Piz Boe (3125 m).

Na vrhu se nalazi TV odašiljač, tu je isto tako, smješten lijep i udoban dom – Rifugio Capanna Fassa. U domu se nalazi upisna knjiga i žig. Za lijepa i sunčana dana prekrasan je vidikovac na najveće vrhove Dolomita. Lijepo se vidi: Pelmo, Civetta, Sassolungo, Marmolada, Catenaccio …

Sa ovog vrha slijedi spust stazom  638 u smjeru  sjevera do Rifugio Boe, gdje treba savladati 279 m visinske razlike. U prvom dijelu staza se spušta po kamenjaru, te za kratko dovodi do mjesta na kojem su postavljene sajle i drvene stepenice. Daljnji nastavak puta blago polegnuto vodi po siparu sve do doma Rifugio Boe (2873 m).

Od doma, po dobro označenom i vidljivom putu nastavljamo spust po Kamenitom platou – visoravni ispod vršnog grebena Piz Boe. Nakon okvirno 40 –tak minuta hoda kratko se spuštamo na donji dio platoa, koji dalje vodi do Rifugio Forcella Pordoi, te dalje strmim spustom do parkirališta na prijevoju Passo Pordoi.

Potencijalno visokogorska grupa na vrh ide po Via Ferrata Cesare Piazzetta koja je iznimno teška i uspon traje cca 3 i pol sata.

Povratak u Karlovac oko 24:00 sata

Oprema: Osnovna planinarska oprema, toplija odjeća, članska iskaznica, osobna iskaznica, europska zdravstvena iskaznica. Za visokogorce dodatno još: kaciga, pojas, tvornički proizveden ipsilon, “paničar”, čeona lampa, rukavice, dereze, cepin.

Vodiči: Slobodan Kožul, 099 3659 393 i Vjekoslav Šipek 095 9404 964