Visokogorska sekcija

Visokogorsko planinarenje u PD Dubovac datira od sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Bilježimo prve značajnije uspjehe usponom na Grand Paradiso (4061 m) i Etnu (3276 m) 1963. koje je izvršio Rudolf Starić. Visokogorci tada djeluju unutar Alpinističkog odsjeka.Redaju se usponi u Visokim Tatrama i osvajaju  vrhovi iznad 3000 m.
Mont Blanc (4807m) kao prvi Karlovčanin osvaja Zdravko Martinović 1975. godine. Osvajaju se Toubkal (4165 m) najviši vrh Atlasa i sjeverne Afrike, ugasli vulkan Fujijama u Japanu. Mount Evans ( 4135 m) i Grays Peak u Rocky Mountaunsu u državi Colorado, SAD.
Najveći kuriozum je uspjeh 74 godišnjeg doajena karlovačkog planinarstva profesora Zvonimira Kelera koji je osvojio vrh Jungrafrau (4158 m) u Bernskim Alpama.
Biježe se usponi na Uhuru peak (Kilimanjaro), Breithorn, Monte Rosu i  Elbrus a najvrijedniji je svakako uspon Drage Tropčića na Matterhorn (4478 m).

Krajem i na prijelazu tisućljeća gasnu aktivnosti u Društvu te planinarenje u visokim gorjima zamire. Nekoliko godina ne bilježe se nikakvi iole vrijedniji usponi. Nekoliko pojedinačnih uspona u Centralnim i slovenskim Alpama ipak drže neprekinutom nit gorskog i visokogorskog planinarenja u PD Dubovac.

Uzletom aktivnosti Društva posljednjih godina polako raste i broj uspona u Alpama, da bi se koncem 2008.g osnovala  Visokogorska sekcija, s ciljem organiziranja onih planinara u Društvu koji gaje sklonosti ka planinarenju u visokim gorjima. Već u prvoj godini djelovanja članovi sekcije bilježe nekoliko vrijednih uspona. Uspješno se izvode usponi na Breithorn, Gran Paradiso, Grossglockner, Mt.Blanc. Nakon tri  aktivne godine rad sekcije zamire da bi krajem 2013. g. inicijativa za obnavljanjem sekcije počela okupljati nove, mlađe članove. Ne dešava se ništa značajno pa se sekcija već nakon jedne godine osipa i prestaje s aktivnostima. Sekcija prestaje s radom 2014.g.

Unatoč nestanka te sekcije uspona u visoka gorja ne nedostaje jer nekolicina bivših članova sekcije u manjim skupinama i pojedinačno  posjećuje visokogorje.
Bilježe se usponi u Alpama na Castor, Punta Peniu, Grossgockner, Hochalmspitze, Wildspitze, Piz Boe. Odlazi se na visoke vrhove Tatri i Dolomita, Jadranko Jagodić, Mario Grman i bračni par Sudac osvajaju Damavand u Iranu a Robert Lemić i sestre Bedeniković se penju na Musalu u Bugarskoj da bi kasnije organizirali izlet Društva na taj vrh. Posjećuje se najviši vrh Rumunjske, osvaja se i Ararat u Turskoj. Vrijedno je napomenuti odlaske u Nepal  i himalajske trekinge podno Mt.Eversta te predjela Mustang u Nepalu.

Tijekom 2022. godine u organizaciji Planinarskog društva Dubovac provoditi će se Viša planinarska škola.
Cilj Više planinarske škole je da polaznicima omogući proširenje i nadogradnju osnovnih planinarskih znanja i vještina te stjecanje dodatnih planinarskih znanja i vještina o zimskom planinarenju, kretanju po osiguranim planinarskim putovima i o planinarenju u visokom gorju.
Planirani izleti: Sjeverni Velebit, Komna (SLO), Begunjščica (SLO), Stol (SLO), Grossglockner (AT) Triglav (SLO), Mangart (SLO), Marmolada (IT).