29.10.2022. CEROVAČKE ŠPILJE

IZVJEŠTAJ:

Sretni što nam je „Autotransport“ uspio osigurati veliki autobus i time omogućio da se izlet MPŠ pretvori i u društveni izlet, najmlađima klincezama, klincima, roditeljima priključio se nemali broj „maturanata“ ( uvjetno rečeno starijih članovi društva ). Unatoč otkazivanjima – valjda nije krenula gripa ??, ima nas preko 60 planinara, kraći dogovor sa vozačem, idemo ipak „starom cestom“, Marijana nas upozorila na radove na autoputu. I nismo pogriješili….nakon jutarnje magle, nedaleko Slunja probilo se sunce, predivno jutro, okupano jesenskim bojama, uživamo u vizurama… Rastoke, Plitvička jezera, Velebit, Crnopac…žamor u busu, školarci se probudili, preletila dva i pol satna vožnja do Cerovačkih špilja. Brzinski rješavamo ulaznice, dijelimo se u dvije grupe…školarci, roditelji, pratitelji kreću prvi, nakon 20-tak minuta kreću „maturanti“. Tijekom trosatnog obilaska Donje i Gornje špilje, vodiči su nas upoznali sa najbitnijim o samim pećinama, a mi smo gotovo u tišini…očarani sa onim što smo gledali, fotkali, fotkali, fotkali…bilo je i pitanja, klinci najviše o šišmišima. Impresionirani onime što smo vidjeli, reče jedan od planinara “ma kakva Postojnska …“ napuštamo novootvoreni Centar izvrsnosti koji sada omogućuje svima da uživaju u  ljepotama Cerovačkih špilja, krećemo prema Udbini.
Na platou grandioznog zdanja Crkve hrvatskih mučenika, pored kipa pape svetog Ivana Pavla II, dočekuje nas velečasni Josip Šimatović koji je gotovo dvosatni boravak pretvorio u pravu učionicu povijesti, posebno upoznavši nas sa „brodom nad Krbavskim poljem“. Nažalost zbog oštećenja u potresu nismo mogli posjetiti Muzej….još jedan od razloga za povratak na Udbinu. Milenijska fotka…sad već i dronom, uz zahvalu rastajemo se od velečasnog Josipa. Kod Macole uvijek živo, odmor za okrijepu, ručak, i medeki su veseli. Vožnja do Karlovca protekla u sređivanju dojmova, školarci iskoristili priliku i prednosti katnog autobusa za mahanje vozačima u automobilima od Korenice da Slunja uz vrištanje kad im ozdrave, njih 36… hehe….naravno da su brojali. Preletio dan, rastajemo se, 18:45 je, subotnje predvečerje mami na daljnje aktivnost.

Vidimo se slijedeću nedjelju kad krećemo na Obzovu.

Izlet pripremili i vodili :

vodiči Krešimir Fajdić, Vjekoslav Šipek, Davor Špac i Damir Starešinić

FOTO  – Aleksandar Mačešić, Karolina Borak, Matija Novak, Krešo Fajdić, Vjeko Šipek

 

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za polaznike Male planinarske škole „Klinci i klinceze 2022“, a izletu se mogu pridružiti i drugi članovi Društva organizira izlet – obilazak CEROVAČKIH ŠPILJA najvećeg špiljskog kompleksa u Hrvatskoj.

Smještene su na obronku južnog Velebita, na sjeveroistočnoj padini brda Crnopca, iznad južnog ruba Gračačkog pola, u zaštićenom području „Parka prirode Velebit. Trenutno su poznate tri Cerovačke špilje: Gornja, Srednja i Donja Cerovačka špilja. Cerovačke špilje dobile su naziv po obližnjoj željezničkoj postaji Cerovac iako je Gornja špilja među lokalnim stanovništvom bila poznata kao Kesića pećina. Donja špilja otkrivena je 1913., prilikom radova na izgradnji željezničke pruge prema Splitu. Za njeno istraživanje, promociju i zaštitu najzaslužniji je ing. Nikola Turkalj pa je Donja špilja po njemu nazivna i Turakaljeva pećina. Prvi poznati speleološki nacrt Gornje Cerovačke špilje izradio je 1950. Slavko Marjanac. Nacrte Gornje i Donje špilje potom
je 1951. izradio Krešimir Polák. Uslijedila su brojna istraživanja i izrada više topografskih nacrta od strane više speleoloških udruga iz Hrvatske. Za turistički posjet su otvorene Donja i Gornja Cerovačka špilja, svaka u dužini od cca 700 m. Obilazak jedne špilje traje cca 1,5 h s time da ste u samoj špilji 50 min. Obilazak obje špilje traje cca 3 h.

VODIČI : Krešimir Fajdić ( 091 3903 311 ) ; Vjekoslav Šipek ; Davor Špac
Polazak: 29.10.2022. SUBOTA – 07:00 sati ispred suda Težina izleta: L (kondicijski lako) N (tehnički nezahtjevno)
Cijena izleta : 140,00 kn / 18,58 EUR, polaznici MPŠ – 70,00 kn / 9,29 EUR + ULAZNICE ZA CEROVAČKE ŠPILJE
( Preračunato prema fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )

PLAN IZLETA
− 07:00 – polazak ispred suda prema Cerovačkim špiljama gdje planiramo stići oko 09.30 sati
− 10:00 – 13:00 obilazak Donje i Gornje Cerovačke špilje
− 13:45 – 17:30 obilazak Udbine – crkva Hrvatskih mučenika, odmor, ručak, obilazak Rastoka
− 17:30 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim
prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 27.10.2022. god. kod vodiča ili četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!!.