09.12.2023. OKO TULOVIH GREDA

IZVJEŠTAJ:
Izlet oko Tulovih greda održan u  subotu 09.12.2023g.  se neplanirano pretvorio u izlet iznenadenja. Majstorska cesta je bila zatvorena, rampa par km iznad Modrića, pa smo se odlučili  za obližni Zir. Naime kavu na dolasku smo pili na odmorištu Zir i nekoliko planinara je radoznalo  gledalo nedaleko impozantno kameno brdo i pitali su kada bi to mogli obići. I eto prilika se neplanirano ukazala. Zir je izgledao suh i privlačan ali se u gornjem dijelu pri vrhu počeo javljati led a sajle su  bile zaleđene i tlo ispod njih. Zbog toga se na vrh popelo petnaestak planinara raznim zaobilaznim pravcima  a ostale smo zaustavili ispod. Na jednom širem proplanku nas je naša fotografkinja mlada Ivana grupno poslikala.

Nakon silaska uz par sitnih padova i proklizavanja, sjeli smo u bus i otišli se okrijepiti u Gospić.
U Karlovac smo se vratili nešto iza 19h.
Vrijeme nas je poslužilo, raspoloženje je bilo dobro a ostaje ideja da se oba izleta spoje i ponove za ljepšeg vremena i duljeg pŕoljetnog dana.
Vodići izleta:Dino Marin.Ranko Baždar.Robert Boić
Izvješće RankoBaždar

FOTO IVANA FERENAC

 

NAJAVA:

Planinarsko društvo Dubovac za svoje članove i članove HPS -a organizira jednodnevni izlet u subotu 09.12.2023. oko Tulovih greda, na dio južnog Velebita između stare Majstorske ceste i novije asfaltne ceste preko Prezida.

Naime u tom predjelu nalaze se veličanstvene Tulove grede, a mi ćemo prošetati oko njih. Tulove grede su veličanstveni splet kukova koji poput tornjeva nadvisuju ostale krške forme, a vidljive su i prepoznatljive u krugu od više desetaka kilometara. Ispod njih danas prolazi autocesta i tunel Sv. Rok. Majstorska cesta je kroz nekoliko godina izgrađena i otvorena 1832. g., a spojila je kontinentalnu i dalmatinsku Hrvatsku. Graditelj Josip Knezić je nakon toga unaprijeđen u čin majora. Oko Tulovih greda isprepliću se brojne pastirske legende, a tu je i sniman serijal filmova o Winnetou po romanima Karla Maya.

Vodiči :
Dino Marin (091 9013881 ) Ranko Baždar (098 1345474) Robert Boić (0915191894)

Polazak: subota 09.12.2023. u 6:30 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena: veliki  autobus 24 EUR / 180,82 HRK (
tečaj konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )

PLAN IZLETA

6:30 –  polazak iz Karlovca ispred zgrade suda

8:30 – 9:00 pauza za kavu – Janče ili Zir

10:00 – polazak na stazu – prema burobranu. Slijedi obilazak staze oko Tulovih greda, oko 4 h, s mogučnošću ulaska na samu stazu za Tulove grede. Većina grupe ostaje na vidikovcu, a oni planinari koji su vični usponu u stijeni imat će priliku sa vodičem ispenjati vrh Tulovih greda.

Oko 16 h povratak prema autobusu i polazak za Karlovac gdje bi trebali doći između 20:00 i 21:00 h.

 Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 07.12.2023. god. kod vodiča ili četvrtkom u  19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

 OPREMA: U skladu sa vremenskim uvjetima, prikladna odjeća i obuća za krševit teren. Hrana i piće iz ruksaka ( min 2 l vode  ).

Izlet ide u red LN, laganih nezahtjevnih, osim one manje grupe koja bi išla na sam vrh Tulovih greda. U slučaju jačeg vjetra ili da stijene budu vlažne, taj se uspon otkazuje.