16.09.2023. Mala Ponca Julijske Alpe – OTKAZANO

IZLET S OTKAZUJE ZBOG NEDOVOLJNOG BROJA PLANINARA DA BI IZLET BIO ODRŽIV. POVRAT UPLATA JE MOGUĆ NA SASTANKU DRUŠTVA.
ISPRIKA SVIM PRIJAVLJENIMA.

 

U subotu 16.09.2023. PD Dubovac organizira izlet na  Malu Poncu (1925m).  Ponce su planinski greben u slovenskim Julijskim Alpama, koji se pruža u smjeru sjeveroistoka prema jugozapadu. To je granični greben između Italije i Slovenije. Greben je smješten između doline Tamar i Planice na slovenskoj strani i Belopeške doline na talijanskoj strani. To je ujednačeni oštri greben, čiji vrhovi počinju iznad Planice sa Malom Poncom 1925 m, nastavlja dalje preko Vratca 1844 m na Visoku Poncu 2274 m, Srednju 2228 m i zadnju Poncu 2242 m. Greben se dalje pruža preko Strug 2265 m i Vevnice 2343 m prema Kotova šica 2376 m i dalje prema Kotovom sedlu 2134 m. Sa grebena se pruža prekrasan pogled prema istaknutim vrhovima Jalovca i Mangarta, dolinu Tamar i Belopeška jezera.

Cijena izleta: veliki autobus: 30 eura

Opis izleta: Staza na Malu Poncu počinje od parkirališta kod gornjeg Belopeškog jezera.  Krećemo se u smjeru planinarske kuće Zacchi (1380m). Relativno široka i dobro označena staza vodi nas umjerenim usponom kroz šumu dobrih sat i 15 minuta hoda od polazišta do planinarske kuće Zacchi. Do nje se može doći i šumskom cestom. Tu ćemo napraviti 15-20 minutnu pauzu. Nastavljamo lijevom stazom kroz šumu, prvo strmim, a zatim umjerenim usponom prelazimo nekoliko padina i jaruga. Neke prelazimo uz pomoć mostića, a druge dobro održavanom stazom. Put nas vodi do vidikovca s kojeg se pruža lijep pogled na Belopeška jezera i okolne vrhove. Staza se nastavlja u šumu i nakon nekoliko minuta laganog hoda dolazimo do križanja gdje nam se pridružuje staza od donjeg Belopeškog jezera. U blizini, na minutu hoda, nalazi se lijepo planinarsko sklonište. Nakon križanja slijedi kratak, nešto strmiji uspon širokom stepenastom stazom koja nas vodi kroz šumu ariša. Staza zatim skreće desno i približava se graničnom grebenu. Put naprijed u blagom spustu prelazi preko blago izložene jaruge, nakon čega skrećemo desno i zatim se penjemo uz strmu klisuru prema vrhu Mala Ponca. Sam vrh ima relativno malu površinu pa na njega istovremeno ne može stati veći broj planinara. Na vrh ćemo se penjati u grupama od desetak planinara. Na mjestima, ukoliko bude potrebno, napraviti ćemo gelendere zbog lakšeg uspona i silaska. Silazak je planiran preko lijepe, ali neoznačene staze na slovensku stranu u dolinu Tamar i dalje prema skakaonici Planica gdje će nas čekati autobus. Planiramo posjet od cca sat vremena Kranjskoj Gori. Povratak u Karlovac je planiran za 18:00 sati, a dolazak za 22 sata.

Ovisno o interesu učesnike izleta možemo podijeliti u dvije grupe:

  • slabija grupa se penje samo do planinarske kuće Luigi Zachhi i nakon odmora spušta prema gornjem i donjem jezeru gdje postoje veoma lijepe šetnice oko istih. Nakon obilaska jezera, autobusom dolaze do skakaonice Planica gdje čekaju drugu grupu..
  • jača grupa odrađuje izlet kako je opisano, penje se na vrh mala Ponza i spušta se u dolinu Tamar i dalje prema Planici. .

Vremenski plan izleta:

5:00 Polazak ispred zgrade suda u Karlovcu. Vozimo se prema prelazu Jurovski Brod-Metlika i dalje prema Novom Mestu, Ljubljani, Kranjskoj Gori do Laghi di Fusine u Italiji. Očekivani dolazak na odredište oko 9:00

09:30-12:30 Uspon na Malu Poncu

12:30 – 13:00 odmor na vrhu

13:00 – 16:00 spuštanje prema dolini Tamar i Planica (Slovenija), gdje nas čeka autobus

16:30 – 18:00 posjet Kranjskoj Gori

18:00 – 23.00 povratak u Karlovac

Ukupno vrijeme hoda: oko 7-8 sati, duljina staze cca 9 km, ukupni uspon cca 1000 m i cca 900 m silaska.

Težina izleta: tehnički ne zahtjevno, fizički zahtjevno

Vodič: Slobodan Kožul (099 3659 393) i pomoćni vodič: Vjekoslav Šipek (095 940 4964)

Potrebna oprema: ruksak, prva pomoć, prigodna planinarska odjeća, rezervna odjeća i oprema primjerena vremenskim uvjetima

Obuća: tenisice za hodanje po neravnom terenu ili gojzerice

Hrana i piće za cijeli dan: voda (2-3 litre) sendviči, voće, suho voće, čokolada, keksi…

Prijave i informacije: četvrtkom u prostorijama društva od 19.30-20.30

 OBAVEZNO PONIJETI VAŽEĆU OSOBNU i PLANINARSKU ISKAZNICU

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Za prelazak granice potrebna je osobna iskaznica ili putovnica.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Predlažemo da se učlanite u PD DUBOVAC iz Karlovca i tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti, od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE, TO NAM JE BOLJE !!!