28 OPŠ 2019.

28. opća planinarska škola PD Dubovac

Nakon uvodnog predavanja kojeg je održao Alan Čaplar uslijedile su aktivnosti prema programu škole .Predavanja , vježbe , izleti .

 


Izletu na Vodice prisustvovalo je ukupno 28 planinara,četvero Autom a 24  malim busom.Krenuli smo u 07h ispred zgrade Suda a obzirom da se radilo o članovima Opće planinarske najprije smo stali u Reštovu i pogledali spomenik Tadije Šmičiklasa.Kavu smo popili u Sošicama i u 09h krenuli na stazu.Prvo smo svratili na jamu Jazovku a zatim krenuli preko slapa Sopote.Malo škakljivo ali svi su prošli bez problema pa smo došli do zaključka (Marin i ja) da bi škola mogla produžiti odmah na Ječmište.Putem smo napravili nekoliko pauza da bi školarce upoznao sa raznoraznim temama vezanim za Žumberak i Žumberačku goru.Zadnju priču onu o legendarnom Stanoju ostavio sam za kraj,na domu Vodice!Na Jećmište 978m/n smo stigli za 3h tj pola sata prije marke.Dobra škola!
Nešto prije 14h došli smo na Dom Vodice gdje nas je dočekao predsjednik društva Miro Palajsa.Nakon okrijepe Miro je nove članove upoznao sa gospodarenjem plan. domovima.Dvadesetak minuta prije 16h bili smo ponovo u Sošicama.Naša nekoć lijepa staza potpuno je uništena pa smo se zbog novo posjećenog granja na dva mjesta poslužili GPS-om.Nadam se da je to privremeno.Oko 17,30 bili smo ponovo u Klc.
Izlet jako lijep,kiša izostala ali su zbog izmaglice izostali i vidici pa bi ovu lijepu kružnu turu valjalo ponoviti po lijepom vremenu!
Pohvala svim školarcima!
Izlet vodili Ranko Baždar vodič i Marin Maras vodić pripravnik

Izvješće sastavio Ranko Baždar


Polaznici 28.po redu Opće planinarske škole  subotu i nedjelju su proveli na Velebitu, u području Dabarskih kukova s noćenjem u planinarskoj kući na Ravnom Dabru.

Od upisanih 36 polaznika , izletu je nazočilo 23 polaznika škole i dva vodiča. Prvi dan je ostvaren uspon na vrh Visibabu, gdje je odrađena praktična vježba orijentacije na terenu. Polaznici su upoznati kako koristiti kompas i kartu, a cijelim putem su poticani na samostalnu orijentaciju po karti. Nakon toga izvršen je uspješni uspon na Bačić kuk a na sam vrh koji traži i alpinističke vještine  popelo se petnaestak članova.Vrijeme nam nije bilo naklonjeno drugi dan kada smo zbog kiše odustali od predviđenog uspona i aktivnosti.


27. svibanj 2019.
Iza opće planinarske škole je vrlo aktivan vikend. Obzirom na povoljno vrijeme polaznici škole su u subotu bili na društvenom izletu na Veliki Kobiljak i Medviđak u Gorskom kotaru. Lijep izlet sa puno lijepih pogleda na Jadransko more.
U nedjelju je pak bio izlet na Okić. Obzirom da su polaznici već imali predavanje iz tehničke opreme bilo je vrijeme da tu opremu isprobaju na “terenu”. Svih 24 učesnika uspjelo se ispenjati žoharovim klinčanim putem do ostataka starog grada na Okiću, a također gotovo svi su zatim imali adrenalinsko iskustvo u spuštanju absajlom. Po riječima polaznika vrlo lijepo iskustvo uz vrlo strpljive instruktore koji su pridonijeli da je sve proteklo sigurno i bez poteškoća, te jedva čekaju nastavak u nekoj od alpinističkih škola.
Škola je također završila sa predavanjima protekli utorak, predavanjima o Speloeologiji i Zaštiti prirode. Preostaje sada priprema i završni ispit nakon kojeg će svim polaznicima koji uspješno polože pismeni i usmeni dio ispita biti uručena diploma HPS-a o završenoj Općoj planinarskoj školi.
Lijepi Pozdrav,
voditelj 28. planinarske škole , Jadranko

s izleta na Slemenovu špicu
Promjenjivo vrijeme je promijenilo više puta naše planove no odluka je da se ide u Sloveniju , Kranjsku Goru i prijelaz Vršič . Završni izlet 28. opće planinarske škole PD Dubovac .
Polazak prema planu , ugodna vožnja do Kranjske Gore uz kratko zaustavljanje za prvu kavu a onda i za slikanje u Gozd Martuljku .Iz vozila izlazimo na prijevoju Vršič i pada dogovor da se krene prema Slemenovoj špici ( 1911 m) iako su informacije govorila da je previše mokrog snijega . Prvi dio suh a onda u sjeni Mojstrovki dolazimo na snijeg . Mokar ali dovoljno čvrst da se uz oprez ne propada . Ponegdje ga ima i metar ili više ali nije bilo većih problema .
Susrećemo planinarke iz Zagreba i zajedno dolazimo na Sleme i vrh Slemenova špica . Sunčano vrjeme nas je zavelo pa smo se dosta zadržali što je kasnije presudilo da malo promijenimo plan.
Povratak na Vršič i odlazak na ručak u obližnju Koču na Gozdu . Bilo je dovoljno vremena da odemo na Mangartska jezera u susjednu Italiju i osjetimo ambijent veličanstvenog Mangarta . Poneka kava i pivo uz prvo jezero a većina je napravila kružnu šetnju oko jezera . Preostao nam je povratak kući u Karlovac kamo smo se vratili oko 9,30 sati . 
Školaraca je bilo manje od polovine no oni koji su bili na izletu nose alpsko sniježne dojmove . 
 
Vodiči : Krešimir Fajdić i Ratomir Draganjac      
                                                          ALBUM S IZLETA

ISPIT , PODJELA DIPLOMA  I VESELA ZAVRŠNICA

Još uoči posljednjeg izleta održani su ispiti škole . Nije bilo baš jednostavno i potrajalo je do kasnih večernjih sati .Pismeni dio a potom praktična provjera čvorova , orijentacije , prve pomoći….Na koncu , dobili smo 33 uspješnih diplomanata .

Ostalo je samo da  se priredi mala svečanost , podjele diplome i provede dio dana u druženju uz prepun stol .O svemu su se pobrinuli polaznici . Diplome je podijelio voditelj Jadranko a polaznici su mu uzvratili malim poklonom i zahvalom .Završetku škole su prisustvovali i drugi članovi društva među kojima i predsjednik i tajnik  Društva .