Mala planinarska škola

Mala planinarska škola „KLINCI I KLINCEZE“ omogućava upoznavanje osnova planinarstva i stjecanje osnovnih planinarskih znanja i vještina a prilagođena je djeci uzrasta od 7 do 15 godina.

Njezin jedinstven program prema Pravilniku o Maloj planinarskoj školi u Hrvatskom planinarskom savezu pruža osnovu za siguran i svrsishodan boravak djece u planinama te djelovanje djece unutar planinarske udruge. Škola je namijenjena upoznavanju i informiranju djece o osnovnim mjerama sigurnosti pri sudjelovanju na izletima, turama i pohodima u planine.

PD “DUBOVAC“, Karlovac, kao organizator Male planinarske škole snosi odgovornost za kvalitetnu i sigurnosnu izvedbu škole a za isto će se pobrinuti nastavni kadar na Maloj planinarskoj školi i to vodiči HPS-a, vodiči pripravnici, speleolozi, alpinisti, instruktori HPS-a, pripadnici HGSS-a, liječnici, učitelji i odgajatelji predškolske i školske djece s planinarskim iskustvom,  članovi Planinarskog društva “Dubovac“, odnosno HPS-a.

Pri organiziranju i provedbi škole naročito će se voditi računa o posebnosti rada s djecom te o njihovoj sigurnosti. Prije početka škole roditelje će se upoznati o načinu izvođenja škole, sa svrhom, zadaćama i metodama rada, obvezama koje proizlaze iz programa kao i drugim pitanjima od njihova interesa.

Nastava će se izvoditi na terenu kroz kraća izlaganja ( predavanja ) i neposredan dijalog voditelja i nastavnog osoblja s djecom, kroz edukativne vježbe i igre, prilagođene uzrastu djece, u prirodnom okruženju, bez uporabe računalne prezentacijske opreme ( računalo, projektor, platno ).