12.10.2024. MPŠ NP RISNJAK

Izvještaj:  Prema Nacionalnom parku Risnjak krenuli smo iz Karlovca u 8,00 sati. Bilo nas je ukupno četrdeset i osam, od toga dvadeset i troje malih planinara. Jutro je bilo svježe i maglovito. Nakon kratke vožnje, stigli smo u Bijelu Vodicu gdje se nalazi Uprava Nacionalnog parka Risnjak. Dočekao nas je prizor jata pataka koje uživaju uz jezerce.  U 10,00 sati bilo smo spremni za obilazak Poučne staze Leska uz stručno vođenje. Staza nas je vodila kroz bujnu šumu sa svodom golemih starih stabala jela, a kroz 23 informacijske table i priču čuvara prirode, saznali smo puno o šumama, geologiji Gorskog Kotara, ponikvama i krškom terenu, životinjskim i biljnim zajednicama. I to da na području Parka žive risovi koji se kružno kreću između Hrvatske i Slovenije, da tamo žive tri čopora vukova i da su susreti da medvjedima česta pojava. Kod seoske kuća u naselju Leska, koja je primjer tradicijske arhitekture, napravili smo pauzu na suncu. Lagana šetnja od dva sata, kroz prekrasan ambijent, završila je kod zgrade Uprave parka.  Na obližnjoj livadi smo se do ručka bavili čvorologijom. Nakon ručka u restoranu, odrasli su uživali na sunčanoj terasi dok su se djeca zabavlja sa svojim planinarskim zamkama. U Karlovac smo stigli oko 16,30.

Izlet vodili: Vjeko Šipek i Davor Špac

FOTOGALERIJA 


NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac u subotu 12.10.2024. za polaznike Male planinarske škole organizira izlet u Nacionalni park Risnjak i obilazak Poučne staze Leska.

Nacionalni park Risnjak jedan je od bisera hrvatske prirodne baštine smješten na sjeverozapadu Hrvatske, u Gorskom kotaru, između Delnica i Jadranskog mora. Jedan je od najstarijih nacionalnih parkova u Hrvatskoj. Iznimna prirodna ljepota planinskih masiva Risnjaka i Snježnika, Izvora Kupe, bogatstvo flore i faune, šumske staze i još mnogo toga dio su Nacionalnog parka Risnjak. Park je dom brojnim divljim životinjama, uključujući jastrebove, orlove, srne, medvjede i, naravno, risove – što je i inspiriralo ime parka. Ris je najvažnija životinjska vrsta u parku i predstavlja simbol ovog zaštićenog područja. Proći ćemo Poučnom stazom Leska koja počinje u neposrednoj blizini Uprave NP Risnjak u Crnom Lugu. Duljina staze je 4,3 km a proći ćemo je uz stručno vodstvo rangera parka. Staza nas vodi kroz bujnu šumu sa svodom golemih starih stabala jela, preko livada na kojima ljeti cvatu ljiljani, uz šumske rubove gdje raste šumsko voće, uz potok i selo Leska. Kroz 23 poučne ploče s informacijama o flori, fauni, geologiji i klimi upoznati ćemo prirodno i kulturno nasljeđe nacionalnog parka. Staza je bez većih uspona te je prikladna za sve uzraste.

Vodiči: VJEKOSLAV ŠIPEK 095 9404 964, DAVOR ŠPAC
Polazak autobusa: subota 12.10.2024. 08:00 ispred zgrade suda u Karlovcu
Cijena prijevoza: 10 €
NP Risnjak: Ulaznice s popustom + stručno vođenje – 6€
                             mlađi od 7 godina besplatno
Težina izleta: L (kondicijski lako) N (tehnički nezahtjevno)

Okvirni plan izleta:

08:00 – polazak ispred zgrade suda u Karlovcu
10:00 – Crni Lug – obilazak Poučne staze Leska
13:00 – povratak u Crni Lug, pauza za ručak
15:00 – aktivnosti u sklopu škole
17:30 – povratak prema Karlovcu
19:00 – okvirni dolazak u Karlovac

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

 OPREMA: lagana planinarska obuća, prikladna odjeća, zaštita od vremenskih uvjeta (sunce, hladnoća, vjetar, kiša), prva pomoć, obavezna osobna i planinarska iskaznica

 HRANA i PIĆE:  voda za turu i putovanje min. 1,5 litra, sendviči, voće, suho voće, čokolada, keksi…
– mogućnost ručka u restoranu Nacionalnog parka, restoran sa gotovim jelima i jelima sa menija

Informacije, prijave i uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana. Prijava nije rezervacija mjesta, jedino uplata osigurava sudjelovanje na izletu.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

 ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!