08.-15.07.2023. Ararat, Turska

Ararat je 5137m visoki vrh (vulkanska kupa) u sjeveroistočnoj Turskoj. Vrh se  nalazi u blizini granice sa Iranom na istoku i Armenije na sjeveru. U biblijskoj knjizi  postanka spominje se kao mjesto gdje se nasukala Noina arka nakon potopa.

PD  Dubovac vas poziva da se pridružite ovoj ekspediciji koju organiziramo sa našom  100 godišnjom obljetnicom. To je jedan od lakših pet tisućnjaka za ispenjati, te  izazov sam po sebi. Sam vrh je pod snijegom i potrebne su dereze, ali sam uspon  nije zahtjevan i od dodatne opreme poželjno je koristiti štapove. Uz sam Ararat  ispenjat ćemo još jednu vulkansku kupu 4058m visok Mt Suphan iznad jezera Van  na istoku Turske  

OKVIRNI PLAN––detaljniji plan će uslijediti kasnije  

Subota .8.7.2023.  

Polazak avionom u 8:50 ujutro iz Zagreba preko Istanbula  do aerodroma Van na istoku Turske. Dolazak u  popodnevnim satima i smještaj u hotelu.  

Nedjelja 9.7.2023. 

Rano ustajanje i polazak autima do podnožja vrha Mt  Suphan na 2500m. Uspon na vrh visok 4058m koji nam  služi kao aklimatizacijski vrh. Silazak i odlazak do grada  Dogubayazita podno Ararata.  

Ponedjeljak 10.7.2023.  

Dan odmora, fakultativni izlet do mjesta potencijalne  lokacije Noine arke te posjet Ishak Pasha palači iznad  grada.  

Utorak 11.7.2023.  

Nakon doručka u hotelu transfer autima do sela Eli na  2250m te treking do prvog kampa na 3200m. Večera i  smještaj u šatorima po dvoje.  

Srijeda 12.7.2023.  

Nakon ustajanja i doručka uspon laganim tempom do  kampa 2 na visini od 4200m. Odmor, večera, smještaj po šatorima.  

Četvrtak 13.7.2023.  

Dan uspona. Pri povoljnim vremenskim uvjetima rano  ustajanje u noći oko 2 ujutro i polazak na uspon na vrh  5137m visoki Ararat. Silazak do kampa 2 gdje je ručak i  silazak do kampa 1. Večera i smještaj u šatoru. 

Petak 14.7.2023.  

Ustajanje, doručak i silazak do sela Eli gdje nas očekuje  transfer autima do hotela. Odmor, odlazak u tursku kupelj  – Hamam, te nakon toga zajednička oproštajna večera sa  vodičima.  

Subota 15.7.2023.  

Ustajanje i doručak u hotelu te transfer kombijem do  aerodroma Igdir. Let u 11:20 preko Istanbula za Zagreb gdje dolazimo u večernjim satima  

Oprema: Gojzerice, dovoljno čvrste da mogu primiti dereze, za ostali dio trekinga moguće  je koristiti lakšu obuću. Zaštita od vjetra (windstoper), zaštita od hladnoće (pernata jakna)  zaštita od kiše (goretex jakna). Topla kapa i rukavice, Za spavanje u šatoru pernata vreća ili  vreća sa optimalnom temperaturom -10, karimati su osigurani. Termosica za čaj, naglavna  lampa, štapovi.  

Cijena aranžmana u Turskoj je 850€ po osobi. Avionska karta je 360€ što se još može  promjeniti. Prijave do 15.3 do kada mora uslijediti i uplata 300€ sa kojom kupujemo karte.  Potreban je scan prve strane u putovnici U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih otkazujemo  ekspediciju. Ako ekspedicija ide druga uplata od 500€ do kraja svibnja. Ostatak se uplaćuje  prije polaska. Moguće su i naknadne prijave sve do polovice lipnja kada moramo zaključiti  popis. Ako je moguće uplate je poželjno izvršiti na račun koji ću dati kod prijave. 

Cijena uključuje:  

– sve transporte prema gore navedenom programu  

– noćenja s doručkom u hotelima  

– sve obroke za vrijeme trajanja ekspedicije dok smo van grada (doručak, ručak, večera)  – licenciranog planinskog vodiča na engleskom jeziku  

– transport prtljage konjima za vrijeme trajanja ekspedicije  

– kuhara za vrijeme ekspedicije  

– šatori za 2 osobe za vrijeme trajanja ekspedicije i karimati  

– najam dereza  

– posjetu turskoj kupelji – Hamamu  

– oproštajnu večeru u tradicionalnom turskom restoranu  

Cijena ne uključuje:  

– penjačku opremu za vlastite potrebe – vreće za spavanje, štapove, itd.,  

– putno zdravstveno osiguranje  

– privatne individualne transfere  

– nepredviđene događaje koji bi uzrokovali trošak tijekom putovanja  

– napojnice vodičima  

Prijave: Jadranko Jagodić (099 851 3149) 

Dodatne informacije:  

Vize za Republiku Tursku (informacija sa stranica mvep) 

Od 2. ožujka 2020., hrvatski državljani koji putuju u Republiku Tursku ne trebaju vizu za boravak do 90 dana u razdoblju od 180 dana.  Konkretnije, ovo izuzeće od izdavanja viza odnosi se na hrvatske građane koji putuju u turističke ili službene svrhe, tj. za poslovni sastanak,  konferenciju, seminar, sastanak, festival, sajam, izložbu, sportska događanja, za kulturne ili umjetničke događaje. Putovnica hrvatskih  državljana mora biti valjana još najmanje 150 dana od datuma ulaska u Republiku Tursku. Sve osobe koje putuju u Republiku Tursku moraju  imati valjano putno-zdravstveno osiguranje koje pokriva razdoblje boravka u toj zemlji.  

Prijave kod vodiča ili četvrtkom na sastancima društva u 19:30. Učlanite se u PD  Dubovac. Što nas je više to nam je ljepše!