09.03.2024. vrh Veljun i staza Godača

IZVJEŠTAJ:
U subotu 09/03-o24g pedesetak planinara PD Dubovca prošlo je po kišnom vremenu kružnu stazu Godaču i  prošlo tako kroz istoimenu planinu od Križa preko Veljuna i vratilo se preko Majerovog vrila na početak.

Na zadnjem sastanku bilo je dogovoreno da se ide pa se u subotnjem izletu pojavio u busu 51 planinar a za nama je stigao i jedan auto sa troje planinara. A sa vodičicom Mirom iz PD Gromovače na stazi nas je bilo 55.
Prvo smo čestitali 8.mart planinarkama a one su bile brojčano u većini. Krenuli smo sa malim kašnjenjem i stigli u Sinac nešto iza 8h. Tu smo napravili pauzu od sat vremena popili kavu pripremili se za stazu i što je najvažnije dogovorili se za prehranu kada se vratimo sa staze. Obzirom da je staza kružna a početna marka svega 50-tak metara od doma a kiša stala sve je izgledalo idealno. Ovim putem zahvaljujem našoj Mimi koja je popisala sve narudžbe za hranu i tako uvela red i na taj način olakšala stvar domaćinima.
Na stazu smo krenuli oko 9i20min podijeljeni u dvije grupe. Da sve ne bude idealno pobrinuo se Onaj Gore pa je na nekih 800 m/n pustio laganu kišicu a onda se uozbiljio i pustio pravu proljetnu kišu.
Na uzletište paraglajdera prva grupa je stigla ispod i u okviru marke a druga sa 10-tak min iza predviđenog vremena što je jako dobro. Tu smo se svi zajedno poslikali/to je ujedno i krasan vidikovac  na cijelu dolinu Gacke/. Prva grupa je krenula dalje na vrh Veljun kružno dalje do Majerovog vrila a druga grupa se vratila istim putem dolje. Sada se pokazalo da to neće biti tako jednostavno. Naime taj dio staze je krasan za lijepog vremena ali je staza stjenovita i strma okružena crvenkastom zemljom koja se razmočila. Takođe od ukupne visinske razlike 650m u ovom dijelu je oko 550m. Uz pažljivo spuštanje korištenje štapova šume i trave gdje god se moglo spustili smo se uz nešto sitnog kaljužanja za dva i po sata do busa. Presvukli se i uvalili u toplinu doma. Glavna velika grupa je bez većih problema stigla oko16h. Presvućeni i dobre volje/bez obzira na kišu svi nasmijani/prepustili smo se mladom gazdi Antoniu i ujutro dogovorenoj prehrani. Dobro raspoloženi krenuli smo oko pola sedam uveče put Karlovca gdje smo stigli nešto iza 20h. Putem u Otočcu smo ostavili vodičku Miru kojoj još jednom ovim putem zahvaljujem na pomoći kod minutiranja i vođenja ovog izleta.
Po kišnom vremenu prošli smo oko 15km i 650m vis.razl. Čestitke svima i posebno najmladem planinaru Tiboru, te hvala Starkiju i Ogiju mojim vodičima koji su pomogli da ovaj izlet prođe u redu.
Ipak moram spomenuti i svoju Biserku koja me nagovorila na ovu stazu i koja je bila na prvom minutiranju kada sam shvatio da to neće biti mali nego veliki cjelodnevni izlet.
Izlet vodili: Ranko Baždar, Ognjen Borovac, Damir Starešinić  te Mira Bogdanić
Izvješće: Ranko Baždar

 

FOTO MIRO MARKOLIN

 

 

_____________________________________________________

NAJAVA:
PD Dubovac 09.03.2024. vodi svoje članove i članove HPS-a na vrh
Veljun (1013 m) i stazu Godača.

Godača je mala mitska planina, atraktivni i zaboravljeni biser Like iz kojeg izvire rijeka Gacka. Nalazi se u blizini Otočca iznad same Gacke i sela Sinac. Brdo-planinu krasi mali stjenoviti vrh Veljun. Kroz planinu prolazi lička pruga, a tunel Sinac je najduži tunel na toj pruzi. Godača se ubraja među male Ličke gorske bisere smještene u prostoru između Ličke Plješivice, Male Kapele i Velebita. Kružna staza koja prolazi planinom također nosi naziv Godača. Duljina staze je oko 14 km sa 640 m visinske razlike.
Gacka je rijeka ponornica koja izvire iz planine u nekoliko izvora, a najjači i najpoznatiji su Majerovo i Tonkovića vrilo. Poznata je po posebno kvalitetnoj pastrvi a dio rijeke je kanaliziran za potrebe HE Senj.

Polazak: 9.3.2024. (subota) u 06:30 sati ispred suda 
Cijene: 15 eura bus, velike porcije teletine ili pastrve po cijeni oko 15 eura (Zainteresirani neka se jave zbog lakše organizacije. Plaća se u restoranu)
Težina izleta: O -kondicijski otežano, N – tehnički nezahtjevno
Vodiči: Ranko Baždar 098/134-5474, Marin Maras, Ognjen Borovac

Plan izleta
6,30 polazak ispred zgrade Suda
8,30 dolazak u Sinac
8,30-9,30 pauza za kavu i priprema za stazu
9,30-16 obilazak kružne staze i povratak preko Majerovog vrila/prva jača grupa
9,30-16 odlazak druge grupe do uzletišta za paraglajdere/možda vrha Veljun/te spust istim putem do Majerovog vrila i povratak u Sinac
16(17) -19,00 okrijepa i odmor u obližnjem restoranu
19-21,00 povratak u Karlovac

OPREMA: Štapovi za hodanje potrebni, planinarska obuća, standardna planinarska odjeća, zaštita za hladnoću, vjetar, kišu, rezervna odjeća, prva pomoć

NAPOMENA : obavezna osobna i planinarska iskaznica, minimalno 2,0 l vode

Uplate kod vodiča četvrtkom u 19.30 sati u Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana, zaključno s uplatom do 29.2.2024.

Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava psihofizičke, zdravstvene i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu. Ima plaćenu planinarsku članarinu za tekuću godinu te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Vodič zadržava pravo izmjene plana i programa u slučaju nepredviđenih okolnosti.