17.02.2024. STAZAMA NAŠIH NONA KRALJEVICA

IZVJEŠĆE: Ma nećemo valjda opet radi kiše otkazivati izlet…kad smo već propustili maškare, veljača prevrtača.. ipak lijepo, prohladno subotnje karlovačko jutro, devedeset „anđela“ od 4 do 86 godina, podosta nona i nonića smjestilo se u dva autobusa, a tu su i „ Klinci i klinceze 2024 “,  još nam se priključuju u Vrbovskom i naši Ogulinci, a neki i automobilima drito u Kraljevicu ishodišnu i završnu točku naše planirane hodnje.

Kraljevica okupana suncem, remetimo mir, dočekuje nas s osmjehom Jelena iz TZ Kraljevice koja nas vodi kroz dvorac  „Nova Kraljevica – Frankopan“, upoznaje sa poviješću znamenite hrvatske obitelji, realizaciji projekta Putovima Frankopana…impresivno. Hvala Jeleni. Sat i po preletio, stiglo se i do rive… jutarnja okrijepa…more.

Oko 10.30 krećemo „ Stazama naših nona“ koju su uz podršku Primorsko – goranske županije uredili i markirali vrijedni članovi planinarskog društva „Tuhobić “. Uz obalu uvale Carovo ulazimo u Bakarski zaljev, bonaca ka ulje, prolazimo pored prve „straže“, na molu nas dočekuje naš današnji domaćin, Sandra, idejni začetnik i realizator uređenja ove, uvjerili se, krasne staze, a priprema nam još jedno iznenađenje. Sandra nas upoznaje sa tradicijom ovog kraja, lovom na tune, tehnikom lova, ondašnjim i sadašnjim načinom života u ovom kraju. Idemo dalje, lagani uspon do crkve Sv.Trojice ( staro groblje ) , na Križišću prelazimo brzu cestu ..ulazimo na Mrtvačev put ….ispod vrha Mižolovo opet odmaramo, Bakarski zaljev na dlanu, pogledi sežu do Čičarije, Obruč na dohvat ruke, a ni Cres i Lošinj nisu  daleko. Spuštamo se preko Šmričkog mosta, guštanje nas razvuklo, o none, none, nitko se ne žali da mu je teško. Sandra nas dočekuje na ulazu u Kraljevicu……kad smo već tu da nas odvede i do svjetionika na rtu Oštro, Lanterne, stare preko 150 god. simbola Kraljevice, opjevana u pjesmi „Lanterna“, lungomare kroz kamp, sad već poneki i umorni. Uz iskreni planinarski pozdrav, zahvaljujemo Sandri, još jedno prekrasno planinarsko poznanstvo, do skorog susreta. Kraći dogovor, partamo  u 18.00 a do onda „kako ki kako ko“… ogladnilo se nakon 5 i po sati hodnje, i pređenih preko 15 km. Razmili se po Kraljevici, ipak svi sa srcem i mislima sa našim vaterpolistima, pred televizorima navijanje, ma i srebro bi bio uspjeh….moš mislit , zlato je naše, koja sreća, emocije, ma ko to more platit. Veseli svi na okupu, idemo doma, uz put mic odmor, doma oko 20.00.

Na kraju što reći, hvala svima, ma ipak posebno ponosni na naše najmlađe Šimuna, Jakova, Filipa, Gabrijelu, Lauru, Tonija, Emu, Marka, Tibora, Klaru….. bravo, a none, nonići i ostali idemo dalje…

Izlet pripremili i vodili :

vodiči Krešimir Fajdić, Davor Špac i Vjekoslav Šipek

FOTOGALERIJA TIHOMIR MASTELIĆ

______________________________________

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira izlet u Kraljevicu, gdje je start i cilj ( ispred dvorca Frankopan ) nove kružne staze simpatičnog naziva „ Stazama naših nona“ koju su uz podršku Primorsko – goranske županije uredili i markirali vrijedni članovi planinarskog društva „Tuhobić “.

Staza je duga oko 11 km, lagana, primjerena svim uzrastima, prolazi okolicom Kraljevice, Bakarca i njegovog zaleđa.

Točke u “Stazama našim nona”:
Dvorac Nova Kraljevica – Carovo – šetnica uz more do Bakarca (tunere) – Bakarac – Sv. Trojica (staro groblje) – Križišće – Mrtvačev put – Mižolovo (Šmrika) – Šmrički most – Banj – Vrtić – Stari grad Zrinskih – Dvorac Nova Kraljevica

Imati ćemo vremena i za obilazak Kraljevice, starog primorskog gradića, smješten na ulazu u Bakarski zaljev, burne prošlosti a dokaz su i dva srednjovjekovna kaštela s crkvom, ostavština hrvatskih plemićkih obitelji Zrinski i Frankopan. Dvorac Frankopan svojom ljepotom i položajem iznad samoga mora plijeni pažnju, a povijest dvorca zanimljiva i intrigantna budući da se upravo unutar njegovih zidina kovala poznata urota Zrinsko -Frankopanska. Kaštel Zrinski ili Stari grad nalazi se u samom središtu grada sagrađen je u 17. stoljeću o čemu nam svjedoči izrađen grb obitelji Zrinski na grliću šterne u donjem dijelu kaštela. Kaštel ima dva dijela, gornji, prostraniji, izlazom je povezan sa centrom grada, s vanjske je strane pretvoren u stambeno-trgovački blok, preinakama izvorne gradnje koja je stilom ranobarokna, prostor je izgubio ključne odrednice identiteta.

VodičiKREŠIMIR FAJDIĆ  ( +385 91 3903 311 )
DAVOR ŠPAC  IRENA  GRGIĆ  VJEKOSLAV ŠIPEK
Polazak 17.02. 2024. subota  – 7.30 – autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   L ( kondicijski lako ) ; N ( tehnički nezahtijevno )
Cijena izleta :  14,00 €

PLAN IZLETA

7.30 –  polazak prema Kraljevici gdje planiramo stići oko 9.00
9.00 – 9.30 – odmor, jutarnja okrijepa, priprema za turu
9.30 – 15.00 – kružna tura Stazama naših nona
18.00 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu gdje planiramo stići oko 20.30

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 15. veljače 2024. god. kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19.30 u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost – mala dvorana.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!