14.03.2024. VELIKI SNEŽNIK SLOVENIJA

IZVJEŠTAJ:

Buđenje, pogled kroz prozor u nedjeljno vedro jutro 17.ožujka 2024. i prva misao bit će lijep sunčan dan, Slovenski Snežniče sa nadmorskih 1796 metara  stiže ti  46 Dubovčaka.

Kao i uvijek veseli,  na vrijeme i s voljom krećemo na naš današnji izlet. Malo oblaka i magle putom nije nas obeshrabrilo, busom se dižemo iznad Ilirske Bistrice do suncem obasjanih  Sviščaka gdje je nalazi dobro opskrbljeni planinarski dom i početak naše današnje staze.  Staza kreće kroz livadu sa blagim usponima  kroz prekrasne šume koje okružuju  ovu planinu  sve do sedla odakle puca  pogled na  Mali i Veliki Snežnik. Usputni kraći predahi, neizostavno fotkanje , uživanje u pogledu na buđenje proljetnica, okolnih planina, selfiji, …Mirek nas škica iza svog objektiva ( bit će lijepih fotki) .

Ulazimo pored guste klekovine , odnosno planinarskog bora  kroz čije labirinte vodi  dobro  ugažena staza prema vrhu. Dočekalo nas je malo snijega na dijelovima staze, no bio je mekan i nije nam radio probleme za uspon. Tik do vrha nalazi se dom Koča Draga Karolina  izvrstan za odmor i okrijepu. Ozarena vesela lica od  onih najmlađih  naših poletaraca pa do  veterana koji su „ ne tako davne“ 1979 godine  nosili u ruksacima  keramiku za popločenje doma.

I eto nas na vrhu. A pogled sa vrha čista uživancija, seže na sve stane od Gorskog kotara  preko Kvarnera, Učke, Pivke, sve do snježnih Alpi. Prekrasni panoramski vidici  ostavljaju nas bez daha. Odmor, neizostavna milenijska fotka na vrhu s našom zastavom i lagani povratak uz usputne predahe prema Svišćakima. Neću pisati satnicu, on nam je bila nebitna, išli smo hodati i uživati u prirodi, nismo žurili ali smo guštali.

Uspon na Snežnik svakako treba iskusiti jer je priroda i vidici prekrasni, uspon koji je nadmašio sva naša očekivanja ostati će nam u pamćenju kao jedan lijepi izlet u vrijeme buđenja proljeća.

Veseli i napunjenih „baterija“ krećemo put našeg lijepog grada gdje stižemo u večernjim satima. Hvala našem vozaču na ugodnoj i sigurnoj vožnji, hvala mom kolegi Ratku na pomoći i vođenju, a najviše hvala Vama dragi moji „Dubovčaki“ koji ste se odazvali i nadam se uživali kao ja u ovom lijepom izletu. Do nekog slijedećeg veliki pozdrav.

Izvještaj sastavila:  Irena Grgić vodič

Fotografije:  Miro Markolin

____________________________________________________________________

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a  organizira izlet na Veliki Snežnik u Sloveniji, s nadmorskom visinom 1796 metara je najviši vrh Notranjske, svega 30 km zračne linije od Rijeke.Izdiže se iznad prostranih šuma na južnom rubu Slovenije, to je ujedno i najviši slovenski vrh izvan Alpa i predstavlja granicu između Jadranskog mora i kontinenta, zato je cijelo područje, kako i samo ime govori, bogato snijegom koji se zadržava sve do svibnja. U podnožju Snežnika, na Sviščakima, nalazi se planinarski dom i malo skijalište. Iako nije alpski vrh, može se uspoređivati s najvišim alpskim vrhovima kada su u pitanju panoramski vidici za lijepa i sunčana dana.

Vodiči :  IRENA GRGIĆ ( +385 98 507 222 ) ; RATOMIR DRAGANJAC ( +385 98 943 6170 )
Polazak 17. 3. 2024. nedjelja –  6.00  autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   O ( kondicijski otežano ) N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta :  17,00  €    

PLAN IZLETA

6.00 – polazak sa autobusne stanice ispred zgrade suda u Karlovcu
9.00 – dolazak u Svišćake i početak uspona na Snežnik
15.00 – povratak u Svišćake
20.00 – očekivani dolazak u Karlovac

Prijave za izlet isključivo s uplatom zaključno sa 14. 3. 2024. god. na redovnim sastancima PD „Dubovac“ četvrtkom u 19.30  u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost–mala dvorana

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Obveznu planinarsku opremu potrebno je prilagoditi vremenskim prilikama.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ iz Karlovca jer tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti, od osiguranja do raznih popusta.

 

ŠTO NAS JE VIŠE, TO NAM JE BOLJE !!!