18.05.2024.  Panoga, Vilenski kukovi, Mamet Jama

IZVJEŠTAJ:

Izlet koji je osmišljen prije 2 godine napokon je dočekao lijepo vrijeme. Uz nekoliko last minute odustajanja 50 nas krenulo je u 6 sati autobusom putem prema jugoistočnom dijelu Velebita između Tulovih greda i Crnopca. Uz usputnu kavicu  oko 9 sati stigli smo na prijevoj Prezid između Gračaca i Obrovca i uz možda i pomalo prejako sunce krenuli na istraživanje mističnog djela kojim po legendama plešu vile. Prvo uspon prema Ćelavcu pa silazak sa ceste i hodanje dolcima ,šumom i ponešto stijena do Okna ili šupljeg kuka(kako kojeg zaljubljenika u Velebit slušate) .Neobični kukovi privukli su mnoge na foto session. Svatko je htio svoj dio mističnog Velebita. Uslijedio je uspon na Panogu ,prekrasan  vrh sa prelijepim pogledom na Zir, Tulove grede ,Sveto Brdo ,Ćelavac; Crnopac ,kanjon Zrmanje ….premo kojoj god strani se okreneš pogled je   ..vauuu

Silazak sa vrha i kretanje prema Maloj Panogi ponudio je jednu zamku na putu koju su svi uz pomoć vodiča na zadatku Jadranka i vodiča u civilu Gabreka prošli.. usput smo pogledali  još jednu neobičnost prirode Vilinska vrata i stigli do  Male Panoge (Vileni vrh) .Još jedan vrh, vidikovac na labirint mističnih kukova i još jedan pogled na prekrasne Velebitske vrhove.

Spuštali smo se uz razgledavanje kukova i neobičnih stijena do Mamet jame .Jedne neobične tvorevine , izgledom kao da je meteor napravio krater. Tu nas je dočekao Dino ,jer to je ipak njegov teren.

Spuštanje od jame do autobusa je za mnoge bilo previše , al nekako smo morali završiti izlet . Nakon 9 sati hodanja po mističnim dijelovima Velebita napokon smo ugledali autobus. Otišli smo do Obrovca na zasluženu okrijepu i oko 20 sati krenuli a oko 22i40 stigli u Karlovac.

Nekima je izlet bio odličan .Nekima ipak previše ,al kad vam netko priča o mističnim dijelovima Velebita ,o Vilama i mjestu gdje plešu znati čete o čemu je riječ. Kad se zaboravi na umorne noge i grčeve i ostane pred očima samo slike koje ste uslikali ,mirisi koje ste osjetili bit će to nešto što se ne zaboravlja .

Mi vodiči kad ugledamo nešto lijepo i neobično u želji da to podijelimo sa ostalima ponekad i zaboravimo da je to nekome ipak previše al kad se 50 ljudi prouče kroz stijene, kukove i na kraju svi sretno stignemo ..ispunjeni smo zadovoljstvom i ponosom . A mislim i svi sudionici izleta.

Hvala svim sudionicima(možete više nego što mislite)

Zahvaljujem vodičima koji su bili i na zadatku i u „civilu“ da sve bude kako treba

Izvještaj sastavio

Damir Starešinić

FOTOGALERIJA TIHOMIR MASTELIĆ IVIĆ

FOTOGALERIJA MIRO MARKOLIN

 

 

NAJAVA:

Planinarsko društvo „ DUBOVAC “ organizira jednodnevni izlet u subotu 18.05.2024.   Panoga ( 1064m ), Vilenski kukovi, Mamet Jame.

Vodiči : Damir Starešinić ( 095 365 5733);  Jadranko Jagodić (099 851 3149)
Polazak: subota 18. 5. 2024.g. u 06.00 sati autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena: autobus  25,00 € 
Ocjena težine :  O – kondicijski otežano ; N – tehnički nezahtjevno

Panoga je vrh okružen mističnim kukovima koji su prema mitskim vjerovanjima obitavalište velebitskih vila a sa kojeg imamo lijepe poglede na sve strane, od Tulovih greda i Sv. Brda pa sve do Crnopca. To je prostor mitskih vjerovanja što ne začuđuje s obzirom na nadnaravnu ljepotu prizora mističnih kukova svih oblika. Narodna predaja kaže da vile prolaze kroz Vilinska vrata kad krenu na zborovanje, na Dušicama se sastaju, a na Vilenskim kukovima plešu.

Mamet Jama  duboka  je 206 metara. Otvor jame je eliptičnog oblika, dimenzija 60 x 70 metara i predstavlja najimpresivniji jamski otvor u Hrvatskoj. 2004. godine austrijski base jumper Felix Baumgartner skočio u jamu padobranom . A Ivan Trifonov 2014 .je pokušao i uspio spustiti se balonom u jamu Mamet na Velebitu.

PLAN IZLETA

06:00 – polazak prema  Prezidu ( blizu Gračaca ) gdje planiramo stići oko 09.00 sati
09:00  – dolazak u Prezid na početnu točku i kretanje na turu
– dolazak na Panogu
– dolazak na Mamet Jamu
– dolazak na skretanje za Muškovce –završetak ture
16:00 –   dolazak u Obrovac
17:00 -17:30 polazak za  Karlovac
21:30 – očekivani dolazak u Karlovac

 Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 11.05.2023. god. kod vodiča ili četvrtkom u  19.30 sati u  Školskoj sportskoj dvorani Mladost – mala dvorana.

OPREMA: U skladu sa vremenskim uvjetima, prikladna odjeća, gojzerice, štapovi za hodanje, minimalno 2 l vode

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča.

U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.