19.02.2023. VELA PLIŠ                                                  

IZVJEŠTAJ: Pomalo tradicionalno, zadnju nedjelju „ petog godišnjeg doba“ na Kvarneru, krećemo prema Rijeci da u popodnevnim satima postanemo dio Međunarodne karnevalske povorke, a u prijepodnevnim satima ipak treba i planinariti…ovaj put u zaleđu Rijeke, cilj Vela Pliš.
Nedjeljno jutro, južina, dani se ranije, gotovo svi smo prije busa na stanici ispred suda, stiže „veliki“ bus, krećemo prema planu, usput nam se pridružuju i naši Ogulinci, odmorište Lepenica, pola sata odmora, kavica, idemo prema Jelenju, pa do Škrebutnjaka, ishodišta našeg uspona. Uzimamo opremu, vrijeme tmurno, rosulja, prohladno. Krećemo kroz, mislili u početku da je magla vidljivosti svega nekoliko metara, a ono gusti oblak koji se nije pomaknuo ni milimetra, i znatno otežao i produžio našu hodnju po grebenu, s neplaniranim usponom na Malu Pliš, povratak na stazu i dalje uspon na Velu Pliš, kraći odmor, i spust preko cisterne do Štaba.
Iako se nije vidjelo „ni prst pred nosom“, a kamo li rijetke markacije, uz na trenutke umjerenog do jakog jugozapadnjaka, nije izostalo ćakule u hodu, odmora, pomalo i smijeha, mic njurganja, pala je i milenijska fotka na vrhu, svi kooperativni, tolerantni, za sve bio izazov kretanje po ovakvim vremenskim prilikama, iskustvo koje ćemo pamtiti.
Na Velu Pliš ćemo se vratiti, ciljano, isključivo za lijepog vremena, jer samo dva dana ranije na obilasku terena, cijelim grebenom a posebno sa vrha guštali u predivnim pogledima na Hrvatsko primorje, Kapelu, Velebit, Krk, Cres, Lošinj, Grobničke Alpe, Snježnik, Risnjak, Čićariju u punoj dužini a u daljini i na Alpe.
S ovim mislima smo pred busom, odmor, presvlačenje, za pola sata smo na Trsatu, Svetištu Majke Božje Trsatske, jednom od najstarijih hrvatskih marijanskih svetišta. Tri sata slobodnog vremena preletio je u hipu, neki maškarani postali dio karnevalskog „ludila“, svi se sjedinili sa gotovo devet tisuća maškara, neopisivo, treba doživjeti, proživjeti Riječki karneval. Nismo dočekali paljenje Pusta, neki bi još ostali, po dogovoru u 18.00 smo na Delti, puni dojmova krećemo doma, u busu pjesma, Magla svuda, magla oko nas…riječi koje obilježile planinarski dio današnjeg dana, na kraju ipak sa osmjehom se rastajemo.

Izlet pripremili i vodili :
vodič Krešimir Fajdić, Ranko Baždar i Davor Špac

FOTO

_________________________________________________________________

NAJAVA:

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira izlet u zaleđe Rijeke.

S brojnim lijepim vrhovima koji se ne ističu svojom visinom, ali odlika im je što su pristupačni s dobrim vidicima jer su im vrhovi goli i neometani višim vrhovima. Jedan od njih je i vrh Vela Pliš ( 1141 m )  najviši vrh grebena koji se pruža u smjeru sjeverozapad – jugoistok u dužini 4,5 km od prijevoja između Mličnog vrha i vrha Vela Pliš do vrha Telcar, iza kojeg se spušta na nadmorsku visinu 700 m. Cijeli greben je gol prošaran kamenjarom i travom, zbog čega se sa svih strana nudi neometan i predivan pogled na Hrvatsko primorje, Kapelu, Grobničke Alpe, Snježnik, Risnjak, a u daljini se čak mogu vidjeti i Julijske Alpe.

U popodnevnim satima postajemo dio Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci, smotre tradicijskih i urbanih karnevalskih grupa, koje djeluju kao udruge građana i svojom maskom nastoje dati osvrt na aktualne društvena događaje.

Riječki karneval se teško može opisati ili u potpunosti dočarati fotografijama ili televizijskim prijenosom. Riječki karneval treba doživjeti i proživjeti! Nigdje na svijetu nećete doživjeti ovako osebujan spoj europskog građanskog karnevala temeljenog na povijesnim i kulturnim običajima i elementima folklora i mitologije. Na Riječkom karnevalu uvijek možete biti ono što želite! 

VodičiKREŠIMIR FAJDIĆ  ( 091 3903 311 ); RANKO BAŽDAR ( 098 134 5474 )
Polazak 19.02.2023. nedjelja  – 07.00 sati – autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:  L ( kondicijski lako ) ; N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta :  13,00 € / 97,95 HRK  ( Preračunato prema fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )

PLAN IZLETA

– 07.00 –  polazak prema ishodištu uspona na Velu Pliš gdje planiramo stići oko 08.15

– 08.30 – 13.00 – uspon na Velu Pliš, odmor na vrhu, povratak na ishodište

– 13.30 – 17.30 – boravak u Rijeci – Međunarodna karnevalska povorka 2023.

– 17.30 ( ili prema dogovoru ) polazak prema Karlovcu gdje planiramo stići oko 20.30 sati.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska a prema vremenskim prilikama.

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl. društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 09.02.2023. god.kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19.30 sati u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost–mala dvorana.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!