22.04.2023. VACLAVOV GREBENSKI PUT, KRK

IZVJEŠTAJ:

Pod dojmom boravka na otoku Krku, jednostavno zaboravih napisati par crtica za one koji su nisu bili s nama…a nas je bilo 86, dva busa, u jednom „maturanti “, u drugom polaznici OPŠ, mlađarija, novi članovi društva, naravno poneki kasne, „maturanti“ ka urica pred busom.

Krećemo prema Zlatnom otoku, odmor, jutarnja kavica na terasi „Plodina“ u Malinskoj, priključuju nam se naše „ Krčanke “…Irena, Marina, Andreja.

Okretište na ulazu u Staru Bašku ishodište je naše planinarske ture. Uzima se oprema, dogovor sa vozačima Jozom i Zdravkom, oni u buseve a mi u brdo, cestom kroz Staru Bašku a onda oštrim usponom prema prijevoju Vratudih. Ogi vodi mlađariju, kao brže hodače, „maturanti“ laganini, uživaju u prekrasnom jutru, fotkice, stazom u serpentinama po kamenu i nakon sat vremena smo na visoravni pored špilje Jasenova, odmor, vidici sežu daleko na sve strane, otoke Cres, Lošinj, Rab, u daljini Pag, na Velebitu snijeg, a mi se pomalo „ pržimo“. Dolaskom na Vratudih ulazimo na Vaclavov grebenski put, otvaraju se pogledi prema Baškoj dolini, okruženoj vinogradima, maslinicima i smokvama, iznad kojih strši Obzova, Mjesečev plato…zelenilo prelazi u kršššš.

Zahtjevan grebenski put, treba paziti na svaki korak..s grote na grotu, mame atraktivni razgledi na sve strane, prolazimo uz ostatke pastirske arhitekture i ograđene lokve, suhozide. Sa Vrske glave, Bratinaca, Ljubimera, vidikovaca na putu, nezaboravni pogledi na Bašku, otok Prvić, Goli otok. Poneki su još skoknuli i do Baga. Sa prijevoja Vraca, oštrim spustom, po siparu ulazimo u pitomi, šumski dio staze koja nas nakon  5 i po sati hoda, odmora, guštanja dovodi na čuvenu Velu plažu, simbol Baške. More još hladno, ma za ofriškati se najbolje….okrijepa u otvorenim kafićima, idemo prema busu, za dvadesetak minuta smo u Vrbniku. Nažalost sat i po vremena bilo je premalo da bi osjetili povijesnu priču tkanu preko 900 godina, pravu otočku tradiciju frankopanskog kaštela, glagoljaškog i vjerskog središta. Većina se odlučila za brzinsku šetnju kroz uličice starog dijela mjesta, kupnja pokojeg suvenira, neizostavne Žlahtine. Hedonisti se spustili Namori, uz pokoju čašicu ne baš bajne Žlahtine još jedanput „ prohodali “ današnji planinarski dio.

U 18:00 smo u busevima, rastanak sa našim „Krčankama“, kraći odmor i u 20:00 smo doma.

Iza nas je prekrasan dan, atraktivna, pomalo zahtjevna planinarska staza nije nas spriječila da uživamo u ljepotama Zlatnog otoka, doći ćemo opet.

Hvala Ratku na pripremi izleta, posebno svim sudionicima na kooperativnosti, uloženom trudu.                         

Izlet vodili :

vodiči  Krešimir Fajdić, Ognjen Borovac, Robert Boić

vodiči pripravnici Irena Grgić, Marina Bedeniković

 

NAJAVA:

PD Dubovac organizira jednodnevni izlet  22.04.2023. na otok KRK na VACLAVOV GREBENSKI PUT.

Puni se dodatni autobus za izlet na KRK 22.04.2023. .Molimo planinare koji su se prijavili i upisali za izlet , da u četvrtak 13.04. na sastanku naprave uplate .
Oni koji se nisu prijavili a zainteresirani su također mogu uplate napraviti u četvrtak . Mjesta još ima .
Planinari s boravkom izvan Karlovca neka telefonski obavezno potvrde  ( 098 9436 170 ) učestvovanje na izletu a uplatu će napraviti u autobusu .

Naš planinarski cilj je dio otoka Krka  koji se nalazi između dvije Baške .Stare Baške i one poznatije ,Baške. Vaclavov grebenski put  proteže se od prijevoja Treskavac pa do krajnje južnih dijelova otoka .Zanimljivost je da je put dobio ime po češkom turističkom vodiču Vaclavu Tupyu. Mi ćemo proći  dijelom tog puta ali onim najatraktivnijim dijelom.

U stvari naša staza će krenuti iz Stare Baške da bismo došli na spomenuti put kod prijevoja Vratudih i proći grebenom iznad Baške do prijevoja Vraca odakle će se put spustiti u Bašku . Za to će nam biti potrebno oko 4 i pola sata hoda umjerenim tempom a s odmorima to će potrajati i nešto duže .

Dolaskom u Bašku završit će naš planinarski dio izleta i dat ćemo si vremena za odmor  i kraći obilazak mjesta nakon kojeg ćemo se autobusom uputiti u Vrbnik , gdje ćemo provesti dogovoreno vrijeme za razgled Vrbnika a po želji i nabavku ponekog vinskog suvenira po čemu  je Vrbnik nadaleko poznat. Slijedi nam vožnja i povratak u Karlovac .

Polazak : 22.04.2023.g. u 06,00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Cijena prijevoza  :   17 € / 128,08 Kn( veliki autobus )
Uplate  na sastancima četvrtkom  kod vodiča, zaključno s  13.04.2023.
Ocjena težine :  O – kondicijski otežano , N- tehnički nezhtjevno

Vodiči :  RATOMIR DRAGANJAC  ( 098 9436 170 ) , OGNJEN BOROVAC , MARIN MARAS  

OKVIRNI PLAN IZLETA

  • 06,00 polazak autobusa
  • 09,00 dolazak na polazište iz Stare Baške
  • 14,30 dolazak u Bašku , odmor
  • 16,00 polazak za Vrbnik , po dolasku razgled
  • 18,00 polazak za Karlovac – očekivani povratak oko 20,30 h

.Staza nema oštrih uspona ali je teren uglavnom kamenit  a na grebenu je hodanje na mjestima otežano . S obzirom na dužinu  staze potrebna je dobra planinarska  kondicija . Staza je otvorena , bez zaklona pa treba povesti računa o zaštiti od sunca i vjetra  ukoliko ga bude .

Autobus će napustiti polazište staze i premjestiti se na lokaciju u Baškoj , tako da odustajanja i povratka sa rute nema .

Razgledi su cijelom dužinom staze atraktivni a na grebenskom dijelu puta posebno lijepi . Pogledi za lijepog vremena sežu na Bašku dragu , Bašku , Mjesečev plato Krka , Velebit i okolne otoke . Izuzetan je pogled prema otoku  Prviću koji je naš najveći nenastanjen otok .

OPREMA :
Obavezne su  planinarske cipele , odjeća primjerena  uvjetima , zaštita od sunca i vjetra , štapovi za hodanje toplo preporučeni . Lakšu  obuću  i rezervnu odjeću može se ostaviti u autobusu. Hrana i voda iz ruksaka .

Odustanak od izleta: Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava moguć je u slučaju:
– kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati (predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta).
– ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet
– opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga

←   Kod na album vodiča