22.-25.06.2023. Cres i Lošinj Via APSYRTIDES.

IZVJEŠTAJ:

Praznično mirno jutro, grad spava, na vrijeme stiže Jozo sa „duble-deckerom“, nema razloga za ukrcaj u bus ka stampedo…da planinari, gledam sa strane, ma ća reći.. rekao u busu…krećemo prema Valbiski, trajektnoj luci na Krku, uz put nam se pridružuju naše Ogulinke, u Malinskoj i Andreja i Mirjan, naši Istrijani.

Stižemo na vrijeme  ali kasno za ukrcaj u planiranih 07:15, gužva je…partamo u vanrednom terminu 08:15, začas smo na Cresu, u trajektnoj luci Merag, ishodištu današnje hodnje. Manja grupa odlazi busom u Cres, većina uzima opremu i kreće prema selu Merag, i dalje kontinuiranim usponom do ostataka crkvice Sv.Bartolomeja, vidikovca ( 341 m ). 

Nas dvadesetak skrećemo sa staze i ne propuštamo spust u Merašku jamu – prirodni fenomen otoka Cresa koji opažamo kao neobičnu geomorfološku strukturu usječenu u padine s desne strane trajektnog pristaništa i naselja Merag, jedan je od rijetkih ali vrlo dojmljivih primjera urušne ponikve na otoku Cresu.  Vjerojatno je nastala u davnini urušavanjem stropa velike podzemne šupljine. Njezine bočne strane strme su i stjenovite, a u dnu ponikve nakupilo se mnogo kamenog kršja i većih kamenih blokova koje svjedoči o nekadašnjim velikim lomovima i masivnim urušavanjima stijena. Vrijedilo je spustiti se na dno jame…kraćim usponom dolazimo iznad gornje jame i dalje izlazimo na stazu pokušavajući se bržim korakom priključiti većini koja nas čeka na vidikovcu.

Teško se hoda, zapara, skoro zvizdan…nakon 3 i po sata i pređenih  7,6 km na Creskoj smo rivi, odmor, okrijepa realnost života….Krećemo prema Velom Lošinju, našoj tradicionalnoj bazi u hostelu „Zlatokrila“, zgrada „Šimuni“, dočekuju nas naši domaćini,  raspored po sobama napravljen, brzinski smještaj, i većina je na kupanju.

U 18:00 krećemo put Svetog Ivana, i to križnim putem ( via crucis ) s tri jednostavne kapelice i drvenim križevima koji predstavljaju postaje, do vrha ( 234 m ) s istoimenom kapelicom iznad naselja Veli Lošinj. 

Pogled s ove točke apsolutno oduzima dah, u daljini se vide otoci Pag i Rab te masiv Velebita, a s druge strane nepregledno plavenilo, kažu da uz dobru vidljivost pogledi sežu do Italije. O vidikovcu Svetog Ivana govori i jedna davnašnja priča. U vrijeme velikih otkrića i prekooceanskih putovanja lošinjska su djeca na ovom mjestu čekala da se na horizontu pojavi brod i odmah obavještavala cijelo selo o povratku domaćih mornara. 

Fotkanje, milenijska.. i idemo prema vidikovcu „Providence“ s poučnom stazom „Apsyrtides“…..mjesto s kojeg je najljepši pogled na Mali Lošinj, sunce iza oblaka ne uskraćuje vidike prema Velebitu u čitavoj dužini, otoke podno Velebita, Učki, Osoršćici i otocima Lošinjskog arhipelaga. Uživali i u tišini dočekali trenutak kako kažu „sunce kad dotakne more“. Spust do uvale Valdarke, šetnicom lungo mare preko Vale Skura do Velog Lošinja lampice upaljene, laganini smo došli do terase „Šimuni“ isti tren prestao umor….muzika, papica, druženje kao da sutra ne idemo nikud, a ustajanje je već u 04:30, bus kreće u 05:15 za Mali Lošinj, ide se na otok Unije.

Na Veloj Rivi smo, katamaran „Kolovare“, da ćemo se ukrcati…“odbor za doček“ drskim i nepristojnim ponašanjem mladi čif od palube, da Bakarski učenik, problematizira on-line kupljene karte…natezanje prekida barba…ulazimo u katamaran , partenza 06:00, ugodna vožnja preko Ilovika, Suska i na Unijama smo oko 07:45.

Očigledno poremetili jutarnji mir, dočekuje nas Žarko, zamjenik predsjednika MO Unije, par pozdravnih, uvodnih riječi o otoku, idemo do BaraBara…. doručak.. burek, croassani.. nema čega nema, kavice… sat vremena preletilo, krećemo na planiranu prijepodnevnu hodnju. Na Unijama uređeno oko 30 km staza, najviši vrh Križ 109 m, mi se odlučili za kružnu turu preko rta Hartina, uvala Maračol i Podkujni, natrag uz uvalu Maračol do Unija, ukupno prešli 8,76 km za 3 sata. Ne da smo guštali, lagana burica olakšala hodnju, sa rta Hartina impresivni pogled na Vele stine, u daljini rt Kamenjak…Učka…oko podneva smo u uvali Podkujni, do 15:00 čisti hedonizam, neopisivo…more ka iz bajke, u daljini Osorščica u punoj duljini…prelocirali se za 45 minuta u Unije, nastavak hedonizma u i oko BaraBara do polaska katamarana u 20:00, opet onaj jutarnji lik da čif..nismo smjeli ni zapjevati…ma nitko nam nije mogao pokvariti ovaj dan, terasa „Šimuni“ za neke ode večer u noć…

Subota jutro, žamor na terasi, kraći dogovor….navečer se ide na Osorščicu, polazak u 17:15. Neki ostaju u Velom, odmor, kupanje…većina šetnjom uz kompleks hotela „Punta“, preko Vale Skura, Valdarka i na ulazu  u Mali Lošinj se razdvajamo, jedni kreću u obilazak Miomirisnog otočkog vrta,  drugi uličicom Sv.Marije dolazimo na Pjacal ispred Župne crkve rođenja Blažene Djevice Marije.

Nakon razgleda, niz Brdinu s preko dvjesto stepenica dolazimo na rivu, u vrevu Malog Lošinja, fontana „Dupina“, „ruža vjetrova“, sat vremena girivanja po rivi, kafićima, u 11:00 posjet Muzeju „Apoksiomena“. Jednosatni obilazak iznova nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Vrijeme ručka je, odmor, spremanje za Osorščicu, partamo po dogovoru, u busu nas je dvadesetak, ostali nisu svjesni ća propuštaju…burica lagao „dere“, hladovina, nikad lakši uspon Rudolfovom stazom prema Sv.Mikuli, uživamo…a posebno je uživala i ekipa koja se odlučila na uspon zahtjevnijom stazom preko Počivalica. Kao da smo se dogovorili u isto vrijeme dolazimo pred kapelicu Sv.Mikule…..bura brije, gdje da gledamo, sve na dohvat ruke, tamo smo jučer bili, uvala Podkujni…Unije na dlanu, Susak, Vele i Male Srakane, Istra, Učka….jug Lošinja…neopisivo. Ne dočekujemo zalazak sunca, friško je, za mic više od sat vremena, tek upalili lampadine,  u busu smo via Veli Lošinj.

Nedjelja, jutro odlaska, pospremanje, slažemo kufere u bus, rastanak sa domaćinima. 

Idemo do uvale Kriška, čisti hedonizam do 12:00, šetnjom uz more, preko uvale Javorne  nakon sat vremena smo u Rovenskoj, odmor, kupanje, u 14:30  krećemo prema Osoru, razgled, ručak, dojmovi, četiri dana preletila, idemo na trajekt u 19:00, stigli na vrijeme, ukrcaj, sve lijepo do pred Njivice a onda „nedjeljne čari Zlatnog otoka“ kolona do mosta, Jozo skreće preko Omišlja isplatilo se, ali i pred Vukovom Goricom….bolje ne govoriti, radimo pauzu…u Karlovcu smo 23:00, rastanak…sutra je radni dan…biti će vremena za izmjenu dojmova.

Pravo ljeto, ne baš idealno vrijeme za naporne hodnje, nije nas spriječilo da realiziramo sve što smo planirali, oko 40 km planinarskim stazama na Cresu i Lošinju, preko 1000  m visinske razlike.

Hvala svima, a bilo nas je 65, na krasnom druženju, međusobnom uvažavanju, toleranciji, pravom planinarskom duhu. Dogodine….Tijelovo i Dan Državnosti isti dan…četvrtak…

Izlet pripremili i vodili :

vodič Krešimir Fajdić i Ivan Lutz

FOTO

 

NAJAVA:

PD Dubovac  22. – 25.06.2023. vodi svoje članove i članove HPS-a na    otoke Cres i Lošinj Via APSYRTIDES.

VodičiKREŠIMIR FAJDIĆ  ( +385 91 3903 311 );  IVAN LUTZ ( +385 91 621 5144 )
Polazak22.06.202. četvrtak  – 05:00 sati – autobusna stanica ispred zgrade suda u Karlovcu
Težina izleta:   O ( kondicijski otežano ) N ( tehnički nezahtjevno )
Cijena izleta :  110,00 € / 828,80 HRK  ( Preračunato prema fiksnom tečaju konverzije 1 EUR = 7,53450 HRK )
konačna cijena izleta formirati će se prema broju prijavljenih sudionika            

Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira planinarski izlet na Cres, najveći Jadranski otok i otok Lošinj, biser Sjevernog Jadrana, koje ćemo tijekom četverodnevnog boravka upoznati hodnjom po dijelovima od gotovo 300 kilometara lakših pješačkih staza, a ima izazova i za pravo planinarenje po novo uređenoj stazi nazvanoj Via Apsyrtides. Transverzala se proteže od najsjevernije točke otoka Cresa, rta Jablanac, pa sve do rta Radovana, najjužnije točke otoka Ilovika, dužine je 149 km, podijeljena u 11 etapa a na njoj se prođe 4.000 metara visinske razlike.

Boraviti ćemo i na otoku Unije, najzapadnijem hrvatskom otoku sa stalnim stanovništvom i spadaju u Cresko – lošinjsku otočnu skupinu. UNIJE, UNIJE, MALI OTOČIĆU, U SREDINI MORA KANO LABUDIĆU pjevaju nažalost malobrojni stalni stanovnici otoka.

Cres, Osor, Mali i Veli Lošinj, Osorščica, Lošinjska transverzala, uvijek, iznova zovu….naravno iskoristiti ćemo i prelijepe uvale, plaže da se usput osvježimo od planinarenja.

Smještaj, na dobro poznatoj lokaciji VIŠE

Detaljan plan izleta, aktivnosti i trase planinarenja prilagoditi će se sudionicima, opcionalno u dvije grupe a po zaprimljenim prijavama.

Vodič ima pravo izmjene programa izleta prema objektivnim okolnostima na terenu.

Pored obvezne planinarske opreme istu ćemo prilagoditi i dogovoriti prije polaska

NAPOMENA: Odazivom na izlet, odnosno uplatom istog, svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat sa uvjetima izleta, da ispunjava  zdravstvene,  psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća ovaj program, da ima plaćenu članarinu u pl.društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno s 25. svibnjem 2023. god. kod vodiča ili četvrtkom u 19.30 sati u prostorijama Školske sportske dvorane Mladost–mala dvorana.

Predlažemo da se učlanite u PD „DUBOVAC“ iz Karlovca. Tako postajete članom HPS-a čime ostvarujete niz pogodnosti od osiguranja do raznih popusta.

ŠTO NAS JE VIŠE TO NAM JE BOLJE !!!