24. 2. 2024. STAZA KAMENIH STUPI

IZVJEŠTAJ: Prava drama bila je u četvrtak ,dva dana prije izleta. Gledajući sve moguće prognoze u 11i 30 odlučeno je ipak idemo. i…nismo pogriješili.

Al krenimo od početka trebali smo ići autobusom od 53 mjesta i još jedan auta za nama od 4 putnice. Došao je vozač Zdravko i dovezao autobus od 59 mjesta, brzo smo se pregrupirali i putnice iz auta idu sa nama. Krenuli smo u 7 ,pokupili u Vrbovskom našu Katicu iz Ogulina i sa zebnjom kakvo nas vrijeme čeka krenuli dalje. Oko Fužina počela je kiša  : „ma neće valjda“ .Stali na kavu na odmorištu Lepenica i nakon 30 minuta krenuli dalje. Iza Tuhobića ukazalo se oblačno ali ipak suho vrijeme.

Oko 9i30 stigli smo u Grižane, mjesto iza Crikvenice i ubrzo krenuli na stazu. Uz neke male zastoje popeli smo se do ostataka obrambene kule iz 13.stoljeća pa dalje do crkve Gospe Snježne iz 1611.god. i krenuo je malo teži dio. Sat i pol uspona po kamenim stepenicama ,stijenama … samo uz brdo.

Na pola smo stali da razgledamo špilje ,Karlova peć gornja i donja. Pošto je donja malo opasnija za pregled samo je nekolicina pogledala ali je zato gornju puno njih obišlo. Nakon prvog fotosešna nastavili smo uspon na  brdo Klamaruša.. Sljedeće je bilo silazak sa staze da se popnemo na Babin kuk 573m/nm .Kako bi Ranko rekao :Malo ali otrovno. Svatko tko je želio popeo se i slikao na njemu ,sajle klinovi ,križ na vrhu ..mnogi su htjeli imati savršenu fotku .

Nastavili smo dalje po pitomoj stazi do vidikovca Pridva, jedan od 6 vidikovca nazvanih Oči Vinodola. Pogledi se bili fantastični .Oblaci su bili dovoljno visoko da nam dopuste poglede na otoke Lošinj ,Krk; krčki most,Učku ….Idealno mjesto za zajedničku fotku.

Spustili smo se oko 15i45 do Grižana i na opće iznenađenje planinara nitko nije okupirao lokalnu „birtiju“. Razlog je bio idemo na kavu, ili što već u Crikvenicu. Zdravko nas je spustio do Crikvenice i imali smo sat vremena za malo gušanja uz more(samo o lijepim stvarima pišemo) .Uglavnom svi smo u autobusu i krećemo oko 17 i40 a u 19 i20 smo u Karlovcu.

Imali smo sreću sa vremenom ,sreću sa vozačem a ja sa ekipom (al i ono što me zabrinjavalo postalo je smiješno i zabavno).

Ovom prilikom zahvaljujem se Ratku i Ranku koji su mi čuvali leđa.(Ranko znam da sam dužan).Naravno i Ogi je pomogao iako nije imao službena zaduženja. Hvala i ekipi na izletu koja mi je olakšala da sve prođe kako treba.

Izlet pripremili i vodili:

Damir Starešinić,Ratko Draganjac i Ranko Baždar

FOTOGALERIJA TIHOMIR MASTELIĆ

____________________________________________________

NAJAVA:
Planinarsko društvo „DUBOVAC“ Karlovac za svoje članove i članove HPS-a organizira izlet na Stazu Kamenih stupi, stari put kroz brdo Klamarušu, koji se nadvio nad selo Baretići u blizini Grižana, a koji je u prošlosti bio jedna od poveznica naseljenih mjesta sa šumskim predjelima. Ovim su putem stanovnici vinodolskih sela nosili grožđe, smokve i trešnje, u II. svjetskom ratu i sol, te ih na području Gorskog kotara mijenjali za žito, krumpir i grah.
Riječ je o atraktivnoj kružnoj stazi koja počinje i završava u centru Grižana. Duga je oko 10 km, savladava 500 m visinske razlike kroz preko 1300 isklesanih ili ugrađenih u stijene kamenih stepenica (stupi), planirano vrijeme hodanja oko 6 sati.

Obići ćemo i dvije atraktivne pećine : Karlova peć gornja i donja i popeti se na Babin kuk ( 573 m / nm )

Polazak : subota 24. 2. 2024.g. u 07.00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena :  autobus – 15,00 € .
Ocjena težine izleta :  O ( kondicijski otežano );  N (tehnički nezahtjevno)
Vodiči : Damir Starešinić  ( +385 95 365 5733 ), Ranko Baždar ( +385 98 134 5474 ) 

Prijave za izlet isključivo sa uplatom zaključno sa 15. veljače 2024. god. kod vodiča ili na sastancima Društva četvrtkom u 19.30

 PLAN IZLETA

07.00  polazak ispred zgrade suda

09.30 dolazak u Grižane i početak uspona

13.30 dolazak na vidikovac Pridva

16.30  završetak obilaska i dolazak na početnu točku

17.30  ( ili po dogovoru )polazak prema Karlovcu

19.30 – 20.00  očekivani dolazak u Karlovac

 

OPREMA :  gojzerice, štapovi

NAPOMENA : obavezna osobna i planinarska iskaznica, minimalno 2,5 l. – 3 l. vode

Prijavom na izlet svaki član Društva potvrđuje da je upoznat sa zahtjevima izleta, da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da ima uplaćenu članarinu HPS-a za tekuću godinu, te da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. Sudionik je dužan tijekom izleta slušati upute vodiča. U slučaju loših vremenskih prilika ili drugih nepredviđenih okolnosti, vodič ima pravo promijeniti rutu ili otkazati izlet.