25.06.2022. VIHORAŠKI PLANINARSKI PUT

IZVJEŠTAJ:

Dana 25.  lipnja 2022.godine 12 planinara PD Dubovca predvođeni sa vodičima Darkom Gabrekom I Robertom Boićem krenuli su osobnim vozilima iz Karlovca u 06,00 sati preko Ogulina gdje smo popili kavicu te preko Jasenka došli do 7km. Begovog puta gdje smo se parkirali I odvojili od limenih ljubimaca te krenuli oko pola 9 sati na pokoravanje Vihoraškog puta I to preko Klanca kostura,  13 km I vrha Samarskih stijena gdje stižemo oko 10 sati. Na vrhu klasika slikanje divljenje vidicima I lupanje pečata.  Silazak na obnovljeno Ratkovo sklonište gdje stižemo oko 11 sati.  Predah, klopanje i oko 12 sati ulazimo u Vihoraški put.  I tako narednih  3 I pol sata, s kamena na kamen, iz amfiteatra u amfiteatar što pogonom  na noge što pogonomna sve četiri preko Ljuske I Zelene  doline dolazimo oko 15 sati na vrh  Bijelih stijena I oko pola 4 na dom pod Bijelim stijenama. Odlična ekipa ponosna na pokoreni Vihoraški  I to rasponu od 6 planinara koji su ga pokoravali po prvi put do glavnog vodića koje mu je to I možda 20-ti put da je na Vihoraškom, brzo se opustila u drušvu domarskog para Kapelaša koji su nas počastili pićem I lijepim pričama I  anegdotama vezanim uz planinarenje I Vihoraški. Kad je društvo ugodno I vrijeme curi, pogledaš na sat a ono 17,00. Pozdrav s domaćinima, obilazak skloništa I silazak do vozila pa put Karlovca, kupanac  smo odgodili za neki drugi put.

Zaključak izleta:  odlična ekipa, predivna I divlja priroda zajedno s odličnim vremenom za planinarenje  svakom vodiću daje poticaj da i dalje vodi i uživa u planinarenju.

Izvještaj sastavio Darko Gabrek, glavni vodić

FOTO Miro Marolin

NAJAVA:

PD Dubovac organizira jednodnevni izlet u subotu 25.06.2022. na VIHORAŠKI PLANINARSKI PUT

Vihoraški planinarski put je spojna staza koja povezuje vrh Samarskih stijena i vrh Bijelih stijena kroz 4 km dug lanac Bijelih Stijena koje se nalaze u istočnom dijelu Velike Kapele.  Vihoraški planinarski put  je zahtjevan, osim u Ljusci nema penjanja, ali put  vodi iz  amfiteatra u amfiteatar  s kamena na kamen pa je zanimljiv i zahtijeva koncentraciju. Po  mnogima je to  najljepši planinarski  put u RH.

Polazak : 25.06.2022. g. u 06,00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu
Prijevoz i cijena :  osobnim vozilima.
Prijave  na sastancima četvrtkom , kod vodiča
Ocjena težine :  otežano , zahtjevno 

Vodiči :  Darko Gabrek  ( 098 649 545 ) ,  Robert Boić ( 091 519 1894 )

PLAN IZLETA

  • 06,00 sati polazak ispred zgrade suda
  • 08,00 sati dolazak na 7 km Begovog puta te preko Klanca kostura dolazak na 13 km Begovog puta. Uspon na  vrh Samarskih stijena  te  preko obnovljenog Ratkovog skloništa dolazak na  početak  Vihoraškog planinarskog puta.
  • dalje Vihoraškim putem preko Ljuske i  Zelene doline dolazak i uspon na vrh Bijelih stijena, silazak do planinarskog doma pod Bijelim stijenama  na okrijepu te povratak na 7km do vozila oko 16,00 sati te polazak za Karlovac te dolazak u isti
  • moguć dogovor za kupanac negdje uz put na povratku  za  Karlovac

OPREMA :  U skladu sa vremenskim uvjetima, prikladna odjeća, rukavice, zamke i karabineri, hrana i piće iz ruksaka (cca 4 l tekućine),

NAPOMENA :  Polaznici će bit  odabrani od strane glavnog vodića sukladno njihovoj fizičkoj spremnosti

Zamoljavamo da kod prijave izrazite spremnost koristiti svoje osobno vozilo.