Aktivnosti članova Društva 24.09.2022.

Prošli vikend bio je ispunjen aktivnostima.

Šetalište dr. Franje Tuđman, lijepo subotnje jutro izmamilo je veliki broj naših sugrađana da se na 13.po redu Sajmu udruga upoznaju sa radom udruga u našem gradu. O radu Planinarskog društva „ Dubovac“ zainteresirane je upoznala naša članica Olga Morić, dobra duša „ Dubovca“, jedna od najiskusnijih karlovačkih planinara.

Početkom školske godine započela je i sezona penjanja na umjetnoj stijeni PD „Dubovac“ u sportskoj dvorani na Rakovcu, gdje se ponedjeljkom, srijedom i petkom od 19:00 do 21:00 sat, uz prethodnu najavu, članovi društva mogu upoznati sa osnovama penjanja, iskusniji trenirati penjanje.

Polaznici Male planinarske škole „Klinci i klinceze 2022“ a priključili su im se i „stariji“  planinari,  boravili su  u našem neposrednom susjedstvu, u Sloveniji. Nakon posjeta izvoru rijeke Krupe, u neposrednoj blizini Semiča, krenuli su prema Mirnoj gori najvišem vrhu ( 1048 m ) brežuljkaste periferije Bele Krajine. Tijekom kružne ture od oko 17 km, koja je započela i završila na Skijaškom centru Gače upoznali su se sa životom na jednom od najvećih šumskih područja u Europi. Odmor na planinarskom domu na Mirnoj gori, pružio je priliku da se pogleda prostor na kojem živimo iz druge perspektive. Vodiči Vjeko i Davor školarce su upoznali sa osnovnom opremom koja se koristi u planinarstvu,  o kretanju i boravku u planinama.   FOTO

UvIjek atraktivana, za planinare puna izazova naša naj,naj,naj planina Velebit ove subote je privukla naših 19 članova na uspon na Ždrilski kuk ( 1165 m ). Krenulo se iz sela Brušani na Ličkoj strani a završilo u selu Rudelić draga na Jadranskoj magistrali. Oštrim usponom kroz prekrasnu šumu obojenom jesenskim bojama, stazom između Konjevače i Sadikovca i dalje preko Piskovite kosice došlo se do novouređenog skloništa ispod Ždrilskog kuka. Uspon na sami kuk, izazov za sve sudionike. Sav napor i trud nagrađen prekrasnim vizurama na sve četiri strane svijeta. Spust, odmor na skloništu, jugo u pojačanju. Silazak stazom Rudelinkom do mora, tri sata kamena, škrapa, opreza nikad dosta. Kažu najteži spust na primorskoj strani Velebita. Ukupna visinska razlika preko 600 metara uspona i 1200 m silaska, prečenje Velebita sa ličke na morsku stranu se Velebit, dovoljno govore o kakvom se izletu radilo.

Slijedeći vikend  školarci će nakon posjeta Muzej alpinizma u Ogulina krenuti put Kleka.