04.05.2024. GOLICA i ŠPANOV VRH

IZVJEŠTAJ:
Izlet je organiziran u suradnji s Planinarskim društvom „KRKA“ iz Novog Mesta . Prijevoz je organiziralo autobusima svako društvo zasebno , da bi se susreli  na dogovorenom mjestu i nastavili put zajedno . Ovaj put je mjesto susreta bilo odmorište Voklo , na auto cesti nedaleko Ljubljane .

Izlet se odvio prema planu i bez teškoća . Zajedničko polazište svih učesnika je bilo mjesto Planina pod Golicom .

Prvu grupu koja je išla na vrh Golicu  vodio je vodič PZS Milan Kraljič iz PD Krka a pomagali su mu Krešimir Fajdić i Damir Strešinić . Grupa je dosegla vrh putem pored planinarskog doma pod Golicom i preko sedla Suha došla do planinarskog doma Pristava u Javorniškem rovtu .

Drugu grupu kojoj je cilj bio Španov vrh  vodio je Ratomir Draganjac a pomagali su mu iskusni planinari PD Krka , Maja Kraljič i Anton Murgelj . Nakon obilaska Španovog vrha  zastali smo na degustaciji sira pri ekološkom  gospodarstvu
„pr’ Lenčku“ . Ta je skupina nakon odmora kod doma Pristava obišla i potok Veliki Javornik te jezerce kod izviđačkog doma Trilobit .

Treća , mala skupina od četri planinara je prema zamišljenom programu obišla okolne staze i livade s prirodnim narcisama u okolici pl.doma Pristava , uz vodstvo jednog od slovenskih planinara .

Krajnja točka i mjesto okupljanja svih učesnika je bio planinarski dom Pristava gdje jei obavljen ručak  i odmor uz zajedničko druženje na prostoru ispred doma . Vrijeme suho , ugodno i pretežno sunačano pa je boravak do prije polaska kući bio ugodan .

S karlovačke strane na izletu je bilo 49 planinarki i planinara a s novomeške 32. Zajedno  81 planinar.

Prema Karlovcu smo krenuli oko 17.30 sati i stigli oko 20.30 sati .

Izvjestio : Ratomir Draganjac

FOTOGALERIJA

_______________________________________________

NAJAVA:

PD Dubovac organizira jednodnevni izlet u subotu  04.05.2024. na  GOLICU i ŠPANOV VRH.

Golica je planina u alpskoj skupini  Karavanki , poznata kao kraljica narcisa . Vrh planine je travnat i pruža lijepe vidike na velik dio grebena Karavanki , na druge skupine slovenskih Alpa , rijeku Dravu  i nizinske predjele Slovenije i Austrije. Ono što u proljetno doba najviše privlači planinare i izletnike su prirodni nasadi narcisa.
Posebnost ovog izleta je suradnja PD Krka iz Novog Mesta i PD Dubovac iz Karlovca , te će izlet zajednički voditi vodiči tih društava.

Polazak : 04.05.2023.g. u 05,00 sati ispred zgrade suda u Karlovcu .
Cijena prijevoza : 24 € ( veliki autobus )
Uplate na sastancima kod vodiča , zaključno s  25.04.2023.
Kod prijave na izlet članovi PD Dubovac imaju prednost.
Vodiči :  RATOMIR DRAGANJAC ( 098 9436 170 ) , DAMIR STAREŠINIĆ (091 2584 026) , KREŠIMIR FAJDIĆ ( 091 3903 311 )

OKVIRNI PLAN IZLETA

  • 05,00 polazak autobusa
  • 07,30-07,45 dolazak na odmorište Voklo ( tu se sastajemo s PD Krka i dalje nastavljamo zajedno )
  • 09,30 dolazak na Planinu pod Golicom , polazak na ture
  • predviđeni povratak u Karlovac je do 21 sat

Planirane su 3 različite grupe različite po težini i smjeru kretanja . Sve grupe će se na koncu okupiti u Domu Pristava u Javorniškem Rovtu .

Dom Pristava je opskrbljen jelom i pićem  te će sve grupe nakon hodnje moći odmoriti , podružiti se i po želji ručati .


1 . grupa
Staza kreće iz  Planine pod Golicom na vrh Golice  visok 1835 m  , nastavlja grebenom preko Male Golice do sedla Suha i  spušta se do doma Pristava u Javorniškem Rovtu  gdje dolaze i ostale grupe .

Staza je vrlo atraktivna , nije tehnički zahtjevna ali je kondicijski teška . Savladava se znatna visinska razlika u usponu i spustu te je pogodna i preporučena samo za vrlo spremne planinare .

2. grupa
Polazište je iz Planine pod Golicom a cilj je dom Pristava kao i kod 1. grupe. Staza je tehnikčki nezahtjevna , kondicijski otežana . U otprilike srednjem dijelu staze penjemo se na Španov vrh (1334 m ) koji je vrlo razgledan . Taj odsječak staze nije markiran.  Staza velikim dijelom prolazi uz livade i padine s narcisama. Ukupne hodnje s predasima je oko 4 h .

3. grupa
To je izletnička grupa koja se autobusom vraća u Javorniški Rovt do doma Pristava . Tamo će biti organizirana nezahtjevna šetnja okolicom , stazom uz izviđački dom Trilobit do izvora Javornika  ( potok ) .

OPREMA :
Preporučene su planinarske cipele , odjeća primjerena  uvjetima . Štapovi za hodanje će  dobro doći .

Hrana iz ruksaka a voda prema potrebi .

 U slučaju nepovoljnog vremena izlet se neće održati !

VODIČI ZADRŽAVAJU PRAVO PROMJENE PLANA IZLETA UKOLIKO TO SMATRAJU POTREBNIM !

Odustanak od izleta:
Ako sudionik izleta ne otkaže svoje sudjelovanje na izletu do 10 dana prije izleta ili u roku koji odredi vodič, ili ne dođe na izlet, Društvo ili vodič nisu dužni vratiti iznos predujma odnosno cjelokupne uplate. Izuzeto od navedenog, povrat uplaćenih sredstava moguć je u slučaju:
– kada sudionik izleta sam pronađe drugog sudionika, za izlet na kojemu ne može prisustvovati (predloženi sudionik mora biti prihvaćen od strane vodiča izleta).
– ako vodič izleta ima na listi čekanja sudionika za izlet
– opravdanog zdravstvenog ili osobnog razloga