09.05.2024. predavanje Zehrudina Isakovića

Na današnjem predavanju I predstavljanju knjige “Veličanstveni Prenj”  autora Zehrudina Isakovića; glavni moderator biti će književnik i planinarski entuzijast Edo Popović.
Predavanje će se održati u četvrtak 09.05.2024. u 19:30 sati, maloj dvorani Sportske dvorane Mladost!  
Planinarski sastanak biti će u 19:00 sati!

Edo Popović je dugogodišnji književnik širokog literarnog opusa, a do sada je izdao niz romana, novela, tako je za planinare izdao i nekoliko djela poput “Priručnik za hodače” I putopisni roman “U Velebitu”.
Izuzetno nam je drago, da će na današnjem predavanju pored Zehrudina Isakovića imati čast ugostiti renomiranog književnika i pasioniranog planinara Edu Popovića.
Zehrudin Isaković je po obrazovanju magistar komunikolog, po zanimanju novinar po opredjeljenju zaljubljenik u planine. Isaković je kao vrlo mlad ispenjao brojne alpinističke uspone (250), poput sjeverne stijene Petit Dru Te Mont Blanc (sa 17 godina). Posjetio je većinu svjetskih planina od Anda do Himalaja, gdje je bio učesnik ekspedicija na dva osamtisutćnjaka Mount Everesta i Cho Oyu.
Autor je popularnog serijala “Vrhovi Balkana”, brojnih putopisnih filmova o planinama širom svijeta, a zadnji film “Himalajski ratnici” dokumentarna je drama o prijateljstvu dvojice alpinista Stipe Božića iz Hrvatske i Viktora Grošelja iz Ljubljane, koja traje 50. godina!
Dobitnik je više regionalnih nagrada za svoja filmska ostvarenja, deset godina bio je direktor Federalne novinske agencije (FENA), također je bio dugi niz godina predsjednik Planinarskog saveza BiH.
Isaković je također autor mnogih djela planinarske publicistike. Napisao je vodič “Planine Bosne i Hercegovine – 50 izabranih uspona”, “Planine oko Sarajeva” i knjiga o “Veličanstveni Prenj”. U novoj knjizi otkrio je i neke nove činjenice o Prenju…